شناسهٔ خبر: 70780631 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

ثبت ۱۷ میراث ناملموس ملایر در فهرست آثار ملی

همدان- ایرنا- رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر با اشاره به ظرفیت‌ها و جاذبه‌های تاریخی و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس این شهرستان گفت: تاکنون ۱۷ میراث ناملموس ملایر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

صاحب‌خبر -

«ابراهیم جلیلی» روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اکثر میراث ناملموس ثبت شده شهرستان ملایر در روستاها و سطح این شهر همچنان رواج دارد.

وی افزود: علاوه بر آثار ثبت شده، به دنبال ثبت برخی دیگر از آداب و رسوم کهن این شهرستان هستیم که یک نمونه آن مراسم پخت آش زین‌العابدین در روستای "کسب" است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر بیان کرد: در این شهرستان علاوه بر آثار مادی برخی آثار ناملموس همچون مهارت و فن پخت باسلق، شیره، ترخینه، آش ماسوا، آش بادمجان، چغندر بِدو و نان سنتی علی‌آباد شناسایی و به ثبت رسیده است.

جلیلی گفت: مهارت و فن بافت نقش قالی چهارچنگ کسب و ننج، پیچ جوزان، فرش میشن و نقش ماهی ازندریان، مراسم دفن شهدای سامن، حلوا مغزی، کلوچه گوراب، مُرواربافی، منبت، شربت شیره و تعزیه آورزمان از دیگر میراث ناملموس ثبت شده در شهرستان ملایر است.

وی یادآور شد: میراث فرهنگی ایران شامل ملموس و ناملموس است که میراث فرهنگی ملموس شامل بناها و اشیای تاریخی در گذشته بیشتر مورد توجه بود و میراث فرهنگی ناملموس ارزش‌ها و سنت‌های فرهنگی است که دیده نمی‌شود، ولی ارزش میراث فرهنگی ملموس را دارد.

به دنبال ثبت آش زین‌العابدین روستای کسب

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر بیان کرد: میراث ناملموس به نوعی سنت‌ها و فرهنگ‌هایی است که از گذشتگان به ما به ارث رسیده و باید حفظ و احیا شود.

جلیلی سنت‌های شفاهی، هنرهای نمایشی، اعمال اجتماعی، آیین‌ها، رویدادهای جشن، دانش و شیوه‌های مربوط به طبیعت و جهان یا دانش و مهارت‌های تولید سنتی صنایع دستی را از جمله میراث ناملموس عنوان کرد و افزود: برخی مراسم‌ها و سنت‌های دیگری هم در سطح این شهرستان وجود دارد که شاید ما از آن بی‌خبر هستیم و نیاز است مردم در شناسایی و ثبت این آثار به ما کمک کنند.

وی با بیان اینکه یونسکو ویژگی‌های این نوع از میراث ناملموس را سنتی، معاصر و زنده، فراگیر، نماینده جوامع و مبتنی بر جوامع عنوان کرد و ادامه داد: این آثار تنها زمانی می‌تواند یک میراث تلقی شود که توسط جوامع، گروه‌ها یا افرادی که آن را ایجاد و نگهداری می‌کنند و انتقال می‌دهند، به رسمیت شناخته شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ملایر بیان کرد: میراث ناملموس برای معرفی و ثبت از چندین جهت بررسی می‌شود و چنانچه شرایط لازم را داشته باشد، به عنوان میراث یک منطقه به ثبت می‌رسد.

جلیلی با اشاره به اینکه اهداف ثبت میراث ناملموس حفظ آثار انسانی که ممکن است برای همیشه ناپدید شود، اظهار کرد: ارائه یک هنجار جدید بین‌المللی در مورد حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس، معرفی و شناخت در سطح ملی و جهان، تقویت هویت، اجازه دادن به همکاری اجتماعی درون گروه‌ها و بین گروه‌ها، اطمینان از تداوم تاریخی، ترویج تنوع خلاق بشریت و تسهیل دسترسی به ثمرات این خلاقیت است.

به گزارش ایرنا؛ تاکنون بیش از ۳۴۰ اثر تاریخی و طبیعی در شهرستان ملایر شناسایی شده که از این تعداد بیش از ۲۰۰ اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

تاکنون ۱۷ اثر شامل هنرهای سنتی و خرده فرهنگ‌های این شهرستان نیز در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.