شناسهٔ خبر: 70775694 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد

نقش برجسته دانشگاه فردوسی در حل مسائل کشور

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد گفت: دانشگاه فردوسی مشهد از نظر توانمندی اعضای هیات علمی و دانشجویان، قابل مقایسه با دانشگاه‌های برتر کشورهای توسعه یافته است؛ آنچه که ما نیاز داریم، فراهم کردن زیرساخت‌ها و فرایندهایی است که این ظرفیت‌ها را به فعلیت برساند و در نتیجه دانشگاه می‌تواند نقش برجسته‌ای در حل مسائل جامعه و توسعه فناوری در صنایع ایفا کند.

صاحب‌خبر -

مهدی پناهی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن اشاره به عقد ۶ قرارداد و تفاهم‌نامه بین دانشگاه فردوسی مشهد با صنایع و شرکت‌های استان خراسان رضوی در راستای اجرای ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان، اظهار کرد: این اقدام با هدف تبیین امکان استفاده از ظرفیت‌ ماده‌های ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان که اجرایی شدن موفق آن نیاز به هم‌افزایی و تعامل سازنده بین همه اجزای موثر بر اجرای آن دارد.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: بر اساس ماده ۱۳ قانون مذکور، شرکت‌هایی که با دانشگاه‌ها قرارداد پژوهشی منعقد می‌کنند، معادل مبلغ قرارداد، از مالیات قطعی آنها کسر می‌شود. این امر نه تنها به حل مسائل صنایع از طریق پژوهش‌های دانشگاهی کمک می‌کند، بلکه باعث ایجاد انگیزه بیشتر برای صنعت جهت عقد قراردادهای پژوهشی و فناورانه با دانشگاه‌ها می‌شود.

پناهی با تاکید بر اینکه اجرای این قانون در بلندمدت و با کاربست نتایج پژوهش‌های انجام شده توسط دانشگاه‌ها در صنایع، منجر به افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و توسعه فناوری در کشور خواهد شد، تصریح کرد: ابعاد مختلف قانون مذکور و نقش آن در توسعه استان خراسان رضوی در این جلسه توسط معاون پژوهشی وزیر علوم و نماینده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشریح شد و استاندار خراسان رضوی و مدیران کل صمت و امور مالیاتی استان نیز بر حمایت و پشتیبانی همه جانبه از اجرای هرچه گسترده‌تر این قانون در سطح استان تاکید کردند.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: طی جلسه برگزار شده، دو قرارداد بین دانشگاه و دو شرکت بخش خصوصی در حوزه‌های فنی - مهندسی و صنایع غذایی و یک تفاهم‌نامه که به زودی به انعقاد چهار قرارداد در حوزه آب با شرکت آب منطقه‌ای استان منجر خواهد شد، با مبلغ قریب به ۲۰۰ میلیارد ریال امضا شد.

پناهی خاطرنشان کرد: در اجرای این طرح‌ها، دانشجویان دانشگاه فردوسی از رشته‌های مختلف زیر نظر اساتید خود مشارکت خواهند داشت و این همکاری فرصتی برای کسب تجربه عملی و توسعه دانش تخصصی آنان خواهد بود؛ به طوریکه این همکاری می‌تواند در قالب انجام پایان نامه یا رساله‌های تحصیلات تکمیلی دانشجویی انجام شود.

وی ضمن ابراز امیدواری در خصوص اینکه عقد این قراردادها می‌تواند گامی موثر در جهت تقویت ارتباط بین دانشگاه و صنعت و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان خراسان رضوی باشد، گفت: دانشگاه فردوسی مشهد به دنبال اجرای قراردادهای کلان با مشارکت اساتید و دانشجویان است. در این نوع قراردادها، استاد به عنوان مجری اصلی و دانشجویان به عنوان همکار در پروژه مشارکت می‌کنند.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد در مورد جزئیات دو قرارداد امضا شده با بخش خصوصی بیان کرد: یکی از این قراردادها با شرکت پمپ و فرمان طوس در زمینه طراحی یک سیستم محرکه صنعتی بسیار فشرده و دقیق و قرارداد دیگر در حوزه صنایع غذایی و با شرکت قهوه پارت سازان (مولتی کافه) و با عنوان بهینه‌یابی حداکثر استخراج از دانه قهوه برشته شده و تفاله با ترکیب روش‌های مافوق بحرانی، مادون بحرانی و سیال تحت فشار است.‌

وی با اشاره به انعقاد چهار قرارداد با شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی گفت: ساخت نمونه اولیه غشاء مبتنی بر آرایه نانولوله کربنی هم راستا جهت تصفیه سریع آب‌های نامتعارف (میکروب‌زدایی و شیرین‌سازی آب)، توسعه مدل آب زیرزمینی و فرونشست دشت مشهد، توسعه چارچوب فناوری سن‌سنجی و پایش ایزوتوپی منابع آب زیرزمینی در آبخوان‌های استان خراسان رضوی و طراحی و ساخت ابزار نمونه‌برداری از توده ابر در آسمان برای مطالعه ایزوتوپی از جمله موارد این تفاهم‌نامه است.

پناهی درمورد اقدامات دانشگاه برای ایجاد انگیزه در دانشجویان و اساتید اظهار کرد: افزایش امتیازات پژوهشی قراردادهای برون دانشگاهی در مقایسه با امتیازات مقالات منتشر شده در ژورنال‌های معتبر بین‌المللی، تسهیل فرآیند پرداخت‌ها و ایجاد سامانه‌های پشتیبانی قراردادها از اقدامات دانشگاه فردوسی مشهد بوده که تلاش می‌کند تا اساتید و دانشجویان را به تعامل هرچه بیشتر و کمک به حل مسائل صنعت و جامعه ترغیب کند.

برنامه کارآموزی بلندمدت؛ پلی میان دانشگاه، جامعه و صنعت

پناهی همچنین از اجرای برنامه کارآموزی بلندمدت در دانشگاه خبر داد و گفت: این برنامه که قابلیت اجرایی در هر ۱۳ دانشکده و همه ۶۳ گروه آموزشی دانشگاه را دارد، فرصتی برای دانشجویان فراهم می‌کند تا در حین تحصیل به مدت یک سال در صنایع مستقر شوند و تجربه عملی کسب کنند. در ۲سال گذشته قریب به ۱۰۰ دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه در ۳۲ شرکت استان، این دوره یک ساله را یا به پایان رسانیده و یا همچنان در حال گذراندن آن هستند. تاکنون، بازخوردهای متعدد و بسیار مثبتی از دانشجویان و همچنین صنایع راجع به اثرگذار بودن این طرح دریافت شده است.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد با تاکید بر اهمیت برنامه کارآموزی بلندمدت برای دانشجویان گفت: در این برنامه، هر دانشجو یک راهنمای دانشگاهی دارد که گزارش هفتگی فعالیت‌ها را بررسی می‌کند تا اطمینان حاصل شود که دانشجو مطابق با شرح خدمات قرارداد توافق شده با صنعت در حال آموزش است

دانشگاه مسئله محور؛ رویکرد جدید دانشگاه فردوسی مشهد

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد در مورد نقش دانشگاه‌ها در حل معضلات کشور، گفت: دانشگاه فردوسی مشهد با ایجاد کارگروه‌های تخصصی و سامانه‌ای جامع برای شناسایی توانمندی‌های اعضای هیات علمی و نیازهای جامعه، گام‌های موثری در جهت تبدیل شدن به یک دانشگاه مسئله محور برداشته است.

وی افزود: این سامانه به دانشگاه امکان می‌دهد تا به سرعت تخصص‌های مورد نیاز برای حل مسائل مختلف را شناسایی کند و با تشویق اساتید و دانشجویان به سمت انجام پژوهش‌های کاربردی و قراردادهای برون دانشگاهی، انگیزه آن‌ها را برای مشارکت در حل مسائل جامعه افزایش دهد.

تسهیل موانع پیش روی اساتید مهم‌ترین اقدام در جهت مسئله‌ محوری

وی عنوان کرد: معتقدیم دانشگاه‌ها برای مسئله محور شدن باید تمام تلاش خود را جهت تسهیل و رفع موانع پیش روی اساتید به کار بگیرند. باید اطمینان حاصل شود که استاد تنها دغدغه حل مسئله را داشته باشد و موانع اداری، مالی و ... سد راه او نشود.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: دانشگاه‌ها باید به طور عملی نشان دهند که حل مسائل جامعه برایشان در اولویت است و بدین منظور این موضوع باید در ارزیابی عملکرد اساتید و امتیازات ترفیع سالانه و ارتقای ایشان منعکس شود. همچنین دانشگاه‌ها باید زیرساخت‌ها و سامانه‌های پشتیبانی خود را به حدی برسانند که اساتید با اطمینان خاطر از پشتیبانی همه جانبه دانشگاه بر حل تخصصی مسائل تمرکز کنند.

وی با اشاره به اینکه دانشگاه فردوسی مشهد در برخی از دانشکده‌ها در این زمینه پیشرفت خوبی داشته، گفت: تلاش می‌کنیم این الگو را به تمامی ۱۳ دانشکده تسری دهیم. ما در نشست معاونین پژوهشی دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری منطقه ۹ نیز که در تاریخ ۱۸ دیماه در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، تجربیات خود را با سایر دانشگاه‌ها به اشتراک گذاشتیم و از تجربیات آن‌ها نیز بهره‌مند شدیم.

چشم انداز آینده دانشگاه فردوسی مشهد

پناهی بیان کرد: دانشگاه فردوسی مشهد از نظر توانمندی اعضای هیات علمی و دانشجویان، قابل مقایسه با دانشگاه‌های برتر کشورهای توسعه یافته است. آنچه که ما نیاز داریم، فراهم کردن زیرساخت‌ها و فرایندهایی است که این ظرفیت‌ها را به فعلیت برساند. اگر این زیرساخت‌ها فراهم شود، دانشگاه فردوسی مشهد می‌تواند نقش برجسته‌ای در حل مسائل جامعه و توسعه فناوری در صنایع ایفا کند.

مدیر ارتباط با صنعت و جامعه دانشگاه فردوسی با اشاره به عقد قراردادها و تفاهم‌نامه بین دانشگاه فردوسی مشهد با صنایع و شرکت‌های استان خراسان رضوی یادآور شد: در جلسه‌ای با حضور دکتر مظفری استاندار خراسان رضوی، دکتر صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر باقری مشاور معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، دکتر جوان جعفری  ریاست دانشگاه فردوسی مشهد، دکتر رجبی مشهدی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه، دکتر جمشیدی معاون اقتصادی استاندار و همچنین آقایان دکتر رجبی و مریدی مدیران کل صنعت، معدن و تجارت و سازمان امور مالیاتی استان و نمایندگان تشکل‌های بخش خصوصی استان، در محل استانداری و از طریق امضای قرارداد و تفاهم‌نامه میان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد و مدیران عامل شرکت‌های بخش خصوصی انجام شد.

انتهای پیام