شناسهٔ خبر: 70772064 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایلنا:

۹۰ درصد سقط‌های عمدی در چارچوب خانواده انجام می‌شود/ تصور بی‌اشکال بودن سقط زیر ۴ ماه اشتباه است/ مشکلات اقتصادی باید کم شود تا نگرانی‌ مردم از آینده فرزندان‌شان کاهش یابد

رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفت‌وگو با ایلنا: رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: بیش از ۹۰ درصد سقط‌های عمدی در چارچوب خانواده صورت می‌گیرد، یعنی پدر و مادر تصمیم‌ گرفته‌اند و این باعث می‌شود که این نوع سقط‌ها بیشتر شود.

صاحب‌خبر -

«صابر جباری» رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در تحلیل خود از کشته شدن جوانان در تصادفات جاده‌ای به دلیل خودروهای بی‌کیفیت که منجر به کاهش جوانی جمعیت می‌شود، گفت: تصادفات جاده‌ای از دیرباز مورد توجه وزارت بهداشت بوده است، اما چندین عامل در این زمینه نقش دارد؛ یک بخش از این مسئله مربوط به استانداردسازی جاده‌ها است که این مسئله در اختیار وزارت بهداشت نیست و وزارت راه و شهرسازی باید به این حوزه ورود کند و نقاط حادثه‌خیز جاده‌ها را کاهش دهد.

وی افزود: بخش دیگر از موضوع تصادفات جاده‌ای در حوزه پلیس راهنمایی رانندگی است که با اقدامات خود می‌تواند در راستای کاهش مرگ و میر جاده‌ای گام بردارد. پلیس راهنمایی و رانندگی با اعمال قوانینی همچون بستن کمربند ایمنی، مقابله با سرعت غیرمجاز و سبقت غیر مجاز به صورت جدی با این تخلفات برخورد کند. به رغم وظایفی که پلیس دارد، موضوع دیگر در این زمینه آموزش نوجوانان و جوانان است که به عنوان یک عامل انسانی نقش مهمی در کاهش تصادفات جاده‌ای می‌تواند ایفا کند.

جلوگیری از مرگ جوانان در جاده‌ها به عزم ملی نیاز دارد

معاون وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: همچنین خودروساز‌ها با تولید خودروی ایمن، سهم بسزایی در کاهش آمار مرگ و میر تصادفات جاده‌ای ایفا می‌کند. در کنار همه این موارد نقش سواد و آموزش رانندگان به ویژه در حوزه جوانان می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد. بخشی از کار در حوزه کاهش تصادفات جاده‌ای در اختیار وزرات بهداشت قرار دارد و وزراتخانه با برنامه‌های کاری و برگزاری نشست‌ها در حوزه آموزش جوانان می‌تواند به کاهش مرگ و میر جمعیت جوان مولد کشور در تصادفات جاده‌ای کمک کند که البته این بخش هم کامل نیست. به این معنا که با همکاری وزرات بهداشت با آموزش و پرورش در سنین مدرسه و نوجوانی آموزش‌ها را به دانش آموزان منتقل می‌کنیم تا بعدها این آموزش‌ها در دوران جوانانی بتواند حجم تصادفات جاده‌ای و میزان مرگ و میر ناشی از آن را کاهش دهد، اما حل ریشه‌ای این معضل نیاز به یک عزم ملی دارد تا تمام دستگاه‌ها در این زمینه وظایف خود را اجرایی کنند و یک برنامه ملی در دولت تصویب شود تا به سمت کاهش این حوادث پیش برویم. این حوادث می‌تواند منجر به مرگ و میر یا ناتوانی در کشور شود و در واقع یک خسران بزرگ است.

دبیر ستاد جوانان در وزارت بهداشت درباره برنامه این ستاد برای پیشبرد برنامه جوانی جمعیت کشور گفت: آقای وزیر تاکید دارند که در حوزه جوانی جمعیت به عزم ملی، رویکرد علمی و استفاده از ظرفیت نظام شبکه و آموزش و بهداشت نیاز داریم. در حوزه حوادث ترافیکی نیز عزم ملی و هدف‌گذاری مشخص وجود ندارد، چون همه چیز در اختیار وزارت بهداشت نیست. باید تمامی دستگاه‌ها در این زمینه هم‌کاری کنند و یک برنامه هماهنگ ارائه دهند، در غیر این صورت هر کسی ممکن است سهم کوچکی از کار خود را انجام دهد، اما این امر منجر به کاهش چشمگیر حوادث نخواهد شد.

تصور بدون اشکال بودن سقط زیر ۴ ماه اشتباه است

جباری با اشاره به آمار بالای سقط جنین در کشور به عنوان عامل مهم در کاهش جوانی جمعیت این معضل را به دلیل سیاست فرهنگ‌سازی نادرست در گذشته دانست، گفت: نگاه عمومی جامعه این است که سقط جنین زیر چهار ماه اشکالی ندارد در حالی که سقط در هر زمانی که جنین تشکیل می‌شود و در رحم مادر لانه‌گزینی می‌کند، بی‌‌حرمتی است. بخش بزرگی از جامعه این حرمت را قائل نیستند و برخی دیگر تصور می‌کنند که اگر هم حرام است، سقط زیر چهار ماه هیچ اشکالی ندارد، که این طور نیست.بخشی از چالش‌های کاهش جمعیت، تحت تاثیر فرهنگ عمومی و بخش دیگر سیاست‌های تنظیم خانواده و نخواستن فرزند بیشتر است.

وی در ادامه اظهار داشت: پیمایش‌های وزارت بهداشت نشان می‌دهد ۴۱ خانواده‌ها اعلام کرده‌اند که به دلیل نخواستن فرزند بیشتر مرتکب سقط جنین شده‌اند که تحت تاثیر سیاست‌های تنظیم خانواده بوده و حدود ۲۱ درصد بخاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی اقدام به سقط کرده‌اند و ۲۰ درصد هم اعلام کرده‌اند که بدموقع بودن زمان بارداری  علت سقط بوده است، چرا که در سال‌های گذشته روی واژه «بارداری ناخواسته» بسیار تمرکز کردیم، در حالی که اصولا در تمام دنیا ۳۳ درصد بارداری‌ها بدون برنامه ریزی قبلی اتفاق می‌افتد که مجموعه این مسائل موجب شده بیش از ۹۰ درصد سقط‌های عمدی نیز در چارچوب خانواده صورت گیرد، یعنی پدر و مادر تصمیم‌ گرفته‌اند و  این باعث می‌شود که این نوع سقط‌ها بیشتر شود.

جباری تاکید کرد: فرهنگ‌سازی در راستای جوانی جمعیت هنوز به صورت جدی و ملی اجرا نشده است. اما در سه سال اخیر شیب نزولی کاهش نرخ TFR (حدی از میزان کلی باروری) متوقف شده که خود یک موفقیت محسوب می‌شود و اساسا تغییر سیاست‌های جمعیتی و افزایش موالید و افزایش نرخ باروری کلی اینگونه نیست که یک شبه و بطور سریع تغییر کند، بلکه بیش از سه دهه الگوی «فرزند کمتر و زندگی بهتر» را تبلیغ و افراطی اجرا کردیم و اکنون در جهت معکوس آن تمامی دستگاه‌ها در این راستا حرکت نمی‌کنند و هنوز باور ندارند سالخوردگی جمعیت تبعات سنگینی به دنبال دارد.

وی خاطرنشان کرد: تصور من بر این است سیاست‌های جمعیتی به رغم کم وکاستی‌ها در اجرای قانون جوانی جمعیت موثر بوده است و تغییر سیاست‌های جمعیتی زمان بر است. یک بخش این کاستی‌ها به این مسئله باز می‌گردد که عزم ملی در این زمینه وجود نداشته و همه دستگاه‌ها تمامی مواد قانونی را هنوز اجرا نکرده‌اند و از طرفی دستگاه‌های فرهنگ ساز هنوز این موضوع را جدی نگرفته‌اند و پای کار نجات ایران از سالخوردگی جمعیت نیامده‌اند، وگرنه مردم پای کار هستند. باید تمامی دستگاه‌ها به کار گرفته شوند تا شبهاتی که در ذهن مردم وجود دارد پاسخ داده شود. همچنین مسائل اقتصادی باید تسهیل شود تا نگرانی‌های مردم از آینده فرزندان‌شان کاهش یابد.

انتهای پیام/