شناسهٔ خبر: 70768882 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

لزوم توجه به ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دفاع مقدس/ جای یک «تاریخ جامع جنگ» خالی است

یک راوی پیشکسوت دفاع مقدس با اشاره به حضور گسترده و اثرگزار مردم در جنگ تحمیلی، گفت: اگر به ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این حضور مردمی در چارچوب ایران بزرگ توجه نشود، این نگاه ناقص خواهد بود؛ بنابراین جای خالی یک تاریخ جامع جنگ ایران و عراق حس می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس، «مجید مختاری» از راویان پیشکسوت دفاع مقدس در نشست هم‌اندیشی راویان پیشکسوت دفاع مقدس که به همت مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدت‌های سپاه و با حضور راویان و فرماندهان دفاع مقدس برگزار شد، اظهار داشت: مفهوم راوی هم مثل بسیاری دیگر از مفاهیم، در کشور ما قدری مخدوش شده است. یعنی راویانی که قرار بود از متن حادثه روایت‌هایی از جنگ داشته باشند، با راویانی که پس از جنگ تربیت شده‌اند فاصله زیادی دارند. بطوری که اگر بخواهیم جنگ را از منظر راویان بعد از جنگ نگاه کنیم، چه بسا حاوی تحریف و حماسه سرایی بی محتوا است و همان بلایی که سر برخی از روایت‌های کربلا آمد، بعد از سال‌ها درباره جنگ ایران و عراق هم اتفاق می‌افتد. اما اگر مبنا راویان حاضر در صحنه باشد، جنگ به نوع دیگری روایت خواهد شد.

مختاری با بیان اینکه نمی‌توانیم یک روایت معیار از یک جنگ داشته باشیم، ادامه داد: ممکن است به تعداد مورخین و صاحب نظران روایت از جنگ وجود داشته باشد و یکی از وظایف مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس این است که با تهیه اسناد و مدارک زمان جنگ، قضاوت کند که کدام یک از روایت‌ها مستند به اسناد معتبر و درست است.

وی با اشاره به اینکه متغیر اصلی تاثیرگذار بر تحولات دهه اول و حتی دهه‌های بعدی کشور، جنگ است، گفت: جنگ ایران و عراق فارغ از تاریخ ایران خیلی جایگاهی ندارد و این جنگ باید در دل مفهوم تاریخ ایران دیده شود. تحولات جنگ ارتباط خیلی موسعی با تحولات بعد از انقلاب دارد که حتما باید به آن توجه کنیم و جنگ ایران و عراق را در دل تاریخ پس از انقلاب ببینیم و اگر اینطور نباشد یک ضعف اساسی در کار ما خواهد بود.

مختاری با بیان اینکه تلاش ما در این بیست و شش هفت سال این بوده که یک تاریخ جامع از جنگ ایران و عراق نوشته شود و در سالیان قبل طرح آن را هم دادیم، ادامه داد: در جنگ ایران و عراق ما بیشتر به ابعاد نظامی آن توجه کرده‌ایم و اگر ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دفاع مقدس دیده نشود، یک نگاه تک بعدی به جنگ خواهد بود. بخصوص که جنگ ما یک پشتوانه مردمی داشته و نهاد‌ها و ساختار‌های رسمی گرچه در جنگ حضور داشتند، اما آنچنان موثر نبودند و آنچه اثرگذار بود همین جنگ مردمی بود و وقتی مقاومت مردمی شکل گرفت، آزادسازی مناطق اشغال شده صورت پذیرفت. حضور گسترده مردم تاثیرات عمیقی در جنگ داشته و بنابراین اگر ابعاد سیاسی و اجتماعی و فرهنگی این حضور در چارچوب ایران بزرگ دیده نشود، یک نگاه ناقص خواهد بود.

این راوی پیشکسوت ادامه داد: کشور‌هایی که درگیر جنگ بوده‌اند عمدتاً بعد از جنگ یک تاریخ جامع درباره آن تدوین کرده‌اند. بنیان‌های اساسی تولید آثاری درباره جنگ در مرکز اسناد گذاشته شده و زحمات دوستان در گذشته قابل تقدیر است، اما جای خالی تاریخ جامع ایران و عراق حس می‌شود و پیشنهاد من این است که در این دوره جدید که سردار شریف هدایت این مجموعه را بر عهده دارند، اگر بخواهند قدمی در این راستا بردارند می‌توانند از تشکیل یک شورای علمی برای طرح ریزی این تاریخ جامع شروع کنند که کار بی نظیر و ماندگاری خواهد بود.

انتهای پیام/ 112