شناسهٔ خبر: 70768651 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

میانگین افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان همدان به ۲ متر رسید

همدان- ایرنا- مدیرعامل آب منطقه ای همدان با بیان اینکه میانگین افت سطح آب های زیرزمینی در استان طی سال گذشته ۲ متر ثبت شد، گفت: بیشترین میزان افت با ۴.۵ متر مربوط به شهرستان تویسرکان بوده است.

صاحب‌خبر -

رضا اخلاص مند روز یکشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: سال گذشته در دشت های بهار شاهد افت ۲.۷ متری، در کبودرآهنگ کاهش ۲ متری، در تویسرکان ۴.۵ متری، در ملایر ۲.۳ متری و در اسدآباد شاهد کاهش یک متری افت آب زیرزمینی بودیم.

وی با اشاره به اینکه هفت محدوده مطالعاتی منابع آب در استان داریم، افزود: از این تعداد چهار محدوده ممنوعه بحرانی و سه منطقه ممنوعه است که هر سال شاهد افت منابع آب زیرزمینی در این مناطق هستیم.

مدیرعامل آب منطقه ای همدان با یادآوری اینکه در حال حاضر ۵۲ درصد سدهای استان پر شده است و لازم است که برای اطمینان از تامین آب شرب شهروندان ۹۰ درصد پرشدگی سد داشته باشیم تاکید کرد: اولویت آب سد اکباتان برای مصرف آشامیدنی شهروندان همدانی است.

اخلاص مند بیان کرد: اگر هر سال بارندگی خوبی داشته باشیم و الوند پربرف باشد، سال آبی خوبی خواهیم داشت و سفره های زیر زمینی تخلیه نمی شود اما اگر کاهش بارندگی داشته باشیم ، به شدت در منابع آب زیرزمینی اثر می گذارد.

وی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی بیشترین مصرف کننده آب در استان است، هر گونه تخصیص جدید آب به کشاورزی را ممنوع دانست و تاکید کرد: باید از کشت باز در کشاورزی خودداری و به کشت گلخانه ای که تا ۱۰ برابر بهره وری دارد، روی آورد.

مدیرعامل آب منطقه ای همدان ایجاد گلخانه را در زمین های آبی ممکن دانست و تاکید کرد: هرگونه تاسیس گلخانه در دیمزارها به منابع آبی آسیب وارد می کند.

اخلاص مند با بیان اینکه برای جلوگیری از لطمات جدی به منابع آب باید از کشت دوم در کشاورزی خودداری شود، تصریح کرد: کشت جالیزی هندوانه ، خربزه و حتی سیب زمینی باید در استان ممنوع و از صادرات آب مجازی از استان جلوگیری شود.

وی خواستار ترویج کاشت محصولات و گیاهان کم آب بر مانند زعفران، پسته و دانه روغنی در سطح مزارع استان همدان شد.

مدیرعامل آب منطقه ای همدان خاطرنشان کرد: میلیون ها سال طول کشیده است تا منابع و سفره های آب زیرزمینی پر شده است اما با روند مصرف کنونی دچار افت سطح آب در مخازن آبی در زمین هستیم.

میانگین افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان همدان به ۲ متر رسید

کاهش ۳۵ درصدی بارش در همدان

وی یادآور شد: در سال آبی امسال ۷۶ میلیمتر بارش در استان همدان به ثبت رسیده که نسبت به میانگین بلندمدت ۳۵ درصد کاهش بارندگی داشته ایم.

اخلاص مند با بیان اینکه بهره برداری بی رویه آب از منابع در استان موجب پرشدن خلل و فرج داخل زمین شده است، اظهار کرد: بر همین اساس در برخی زمین ها هنگام بارندگی شاهد تجمع آب روی زمین هستیم که نمی تواند به داخل زمین فرو رود که در نهایت باید این آبها را از طریق تغذیه مصنوعی به زمین تزریق کرد.

وی با اشاره به اینکه ۸۲ درصد آب مصرفی از منابع زیرزمینی و ۱۸ درصد آن از منابع سطحی است، اضافه کرد: حدود ۹۰ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی ، ۷.۵ درصد در بخش آب شرب و ۲.۵ درصد در بخش خدمات است.

مدیرعامل آب منطقه ای درباره وضعیت منابع آبی استان نیز گفت: کل منابع آب زیرزمینی استان ۲ هزار و ۱۲۷ میلیون متر مکعب و کل منابع آب سطحی استان ۴۴۱ میلیون متر مکعب است که در مجموع کل منابع آبی سطحی و زیرزمینی ۲ هزار و ۵۶۸ میلیون متر مکعب است.

وی ادامه داد: مصرف منابع آب در استان به میزان ۲ هزار و ۱۰۱ میلیون متر مکعب شامل آب سطحی ۳۸۸ میلیون متر مکعب و آب زیرزمینی یک هزار و ۷۱۳ میلیون متر مکعب است که ۸۲ درصد مصرف از منابع زیرزمینی و ۱۸ درصد مصرف از آبهای سطحی تامین می شود

اخلاص مند افزود: برای تامین آب آشامیدنی مورد نیاز شهر همدان حدود یک هزار و ۱۰۰ لیتر در ثانیه از آب تالوار ، ۳۵۰ لیتر در ثانیه از سد اکباتان ، ۲۰۰ لیتر در ثانیه از رودخانه های همجوار و بقیه از منابع آب زیرزمینی و سد آبشینه تامین می شود.

وی درباره تامین آب از منابع سد تالوار خاطرنشان کرد: آبرسانی از سد تالوار به همدان با ۱۵۸ کیلومتر خط انتقال ایجاد شد که ظرفیت ارائه یک هزار و ۸۰۰ لیتر در ثانیه آب را دارد.

میانگین افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان همدان به ۲ متر رسید

نصب دستگاه ازن زنی کام مردم همدان را شیرین می کند

مدیرعامل آب منطقه ای همدان درباره افزایش کیفیت آب همدان و نصب دستگاه ازن زنی برای آب تالوار افزود: مناقصه نصب دستگاه ازن زنی برای آب تالوار برگزار شده و شرکت داخلی ذیصلاح انتخاب شده است که با تامین اعتبار، این دستگاه نصب و کام مردم شیرین می شود.

وی با اشاره به فعالیت گسترده در مجموعه تصفیه خان شیخی جان تاکید کرد: روز به روز تلاش داریم آب باکیفیتی تحول مردم بدهیم.

اخلاص مند گفت: طرح آبرسانی به شهرستان ملایر از سد کلان ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امسال ۲ تصفیه خانه در شهرستان تویسرکان احداث می شود.

طرح آبرسانی به شهرستان ملایر از سد کلان ۹۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امسال ۲ تصفیه خانه در شهرستان تویسرکان احداث می شود. وی با اشاره به اینکه تعداد چاههای مجاز در استان همدان ۱۵ هزار حلقه است ، افزود: در استان همدان ۶ هزار و ۹۹۰ حلقه چاه مجهز به کنتور شده است که ۴۶ درصد چاههای مجاز را تشکیل می دهد.

مدیرعامل آب منطقه ای همدان با اشاره به ضرورت مدیریت برداشت آب از منابع زیرزمینی گفت: پروانه بهره برداری از چاههای آب به کشاورزان داده شده که حجم برداشت در آن مشخص است.

وی تصریح کرد: جهاد کشاورزی و دیگر دستگاههای اجرایی استان باید از ارائه خدمات به دارندگان چاههای غیرمجاز خودداری کنند.

اخلاص مند درباره نحوه برخورد با چاههای بدون کنتور گفت: در مرحله اول برق این چاهها قطع و در مرحله بعد از ارائه سوخت به آنها خودداری می شود.

تکرار اضافه برداشت از چاه آب موجب لغو پروانه بهره برداری می شود

وی در خصوص اضافه برداشت از چاه های آب افزود: اضافه برداشت را فقط یک بار جریمه می کنیم و باید خسارت بدهند و در صورت تکرار اخطار صادر شده، پروانه بهره برداری برای یکسال لغو می شود و نباید کشت انجام شود.

مدیرعامل آب منطقه ای همدان اضافه کرد: طی یکسال گذشته، ۹۰ حلقه چاه کشاورزی اضافه برداشت آب داشته اند که ضمن اخطار و قطع برق ، از صاحبان آنها تعهد گرفته شده است.

وی هشدار داد: تاکنون از بهره برداری غیرمجاز هفت هزار و ۲۸۹ حلقه چاه در استان همدان جلوگیری و آن چاهها پر شده است.

تاکنون از بهره برداری غیرمجاز هفت هزار و ۲۸۹ حلقه چاه در استان همدان جلوگیری و آن چاهها پر شده است.اخلاص مند با اشاره به محدودیت منابع آب زیرزمینی در استان درباره شبهه پرداخت پول برای برداشت بیشتر آب از چاهها گفت: این مساله صحت ندارد بلکه مبلغی برای حق نظارت به خزانه واریز می شود و آب منطقه ای در آن دخالتی ندارد.

وی درباره امکان بارورسازی ابرها برای بارش بیشتر گفت: این روش ۱۰ درصد می تواند موثر باشد.

مدیرعامل آب منطقه ای استان همدان، شماره تلفن ۳۱۵۱ را برای اطلاع از فعالیت چاههای غیرمجاز که موجب تضییع حقوق عموم می شود، اعلام کرد.