به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از راههای انتقال فناوری از دانشگاه به صنعت، وجود نهادهایی در درون و حاشیه دانشگاهها و مراکز علمی است تا بتوان ارتباط موثری بین دانش و تولید ایجاد کرد.
امروزه فرایند انتقال فناوری از دانشگاه توسط مجموعهای از نهادها پشتیبانی میشود که با عنوان ناحیه نوآوری شناخته میشوند، این نواحی مشتمل بر دفتر کارآفرینی، شتاب دهنده، مرکز رشد، پارک علم و فناوری، دفاتر ثبت و انتقال فناوری و توسعه بازار هستند.
یکی از مزایای ناحیه نوآوری، ایجاد بسترهای لازم برای اعتمادسازی و تعاملات موثر با واحدهای صنعتی، شرکتها و سازمانها است تا هستههای علمی به راحتی بتوانند از ظرفیتهای موجود در راستای تحقق تولید و اقتصاد بهرهمند شوند.
در نواحی نوآوری، مدیران دانشگاهها و مسوولان نهادهای مرتبط با حوزه علم و فناوری با در نظر داشتن تمامی عوامل و ایجاد بسترهای مناسب در تلاش هستند تا با موفقیت فناوری ها را به صنعت انتقال دهند.
استان قزوین که از دیرباز یکی از قطب های مهم صنعتی در کشور محسوب می شده، هم اکنون حدود سه هزار و ۷۰۰ واحد صنعتی را درون خود جای داده است، با آغاز به کار دولت چهاردهم و اتخاذ سیاستهای جدید مدیریت عالی استان، در تلاش هستند تا به نحو مطلوبی بتواند پیوندی محکم و کارآمد میان دانشگاه و صنعت برقرار کنند.
یکی از طرحهای مهمی که طی روزهای اخیر مورد بحث و نظر فعالان حوزه دانشگاه و صنعت استان قزوین قرار گرفته، احداث ناحیه نوآوری در شمال شهر قزوین بود که این موضوع از چند منظر بارقههای امیدی را برای شرکتهای دانش بنیان ایجاد کرده است:
در این گزارش تلاش شده تا نظرات کارشناسان و مسوولان متولی در خصوص راه اندازی این ناحیه جمع آوری شود.
محمد نوذری، استاندار قزوین، چندی پیش در نشست ستاد اقتصاد دانش بنیان استان قزوین، اظهار کرد: برای ناحیه نوآوری در طرح تفصیلی شهری باید شهرداری پیگیری های لازم را انجام دهد تا در چند سال آینده بتوانیم برای مدیریت شهری یک مزیت ایجاد کنیم، با توجه به اینکه چشمه نور نیز در قزوین قرار دارد، در آینده نزدیک و در سطح کشور شاهد تحولات عظیمی در این زمینه خواهیم بود.
ناحیه نوآوری قزوین بیش از اعتبارات مالی، نیازمند تسریع در کارهای اداری است
مسعود بابایی، مدرس دانشگاه و کارشناس حوزه علوم دانش بنیان و نوآوری در قزوین، اظهار کرد: تکمیل ناحیه نوآوری قزوین به کمیسیونها و طرح تفصیلی این شهر بستگی دارد، اگر ناحیه نوآوری قزوین تصویب و به بافت شهری الحاق شود، اقدامات بسیار خوبی در حوزه علم و دانش اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه ناحیه نوآوری قزوین بیش از مسایل مالی، نیازمند کارهای اداری است، تصریح کرد: شهرداری قزوین باید مراحل لازم برای ناحیه نوآوری را سریعا در دستور کار خود قرار دهد و از اطاله آن خودداری کند، به هرحال برای احداث یک ناحیه نوآوری نیازمند کارهای اداری و هماهنگی بین دستگاه ها هستیم که زمینه موضوع بایستی هر چه سریع تر فراهم شود.
بابایی ادامه داد: هم اکنون ناحیه نوآوری دانشگاه های تهران، شریف و تربیت مدرس در کشور نمونههای موفقی هستند که قزوین میتواند از تجربه آنها استفاده کند، با این اوصاف هم اکنون معاونت عمرانی استانداری به دنبال اخذ مجوزهای لازم است تا بتوانیم هرچه سریع تر آن را به مرحله راه اندازی نزدیک کنیم.
کارشناس و طراح نقشه ناحیه نوآوری قزوین در ادامه به مزایای این طرح پرداخت و اظهار کرد: تسریع در صدور مجوزها، حمایت از شرکت های دانش بنیان و نوآورانه و حمایت از ایدههای ناب علمی از جمله مزایای ناحیه نوآوری در قزوین خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: پس از احداث ناحیه نوآوری، هر واحد علمی میتواند درون آن فعالیت کند و علاوه بر امتیازاتی از جمله بهره مندی از پارکهای علم و فناوری، شرایط استقرار خیلی از واحدهای نیز فراهم خواهد شد، چرا که بسیاری از واحدهای دانش بنیان خواهان استقرار در پارک هستند، اما پارک علم و فناوری اعلام میکند که ظرفیت کافی برای تمام واحدهای نوآور را ندارد، در صورتی که اگر ناحیه نوآوری راهاندازی شود، حمایت خوبی برای ایده های تازه خواهیم داشت و در عین حال نیز از معافیت مالیاتی نیز برخوردار خواهند شد.
اهمیت ظرفیتهای علمی و صنعتی قزوین در ایجاد ناحیه نوآوری
جعفر احمدی، رییس پارک علم و فناوری قزوین در خصوص احداث ناحیه نوآوری به خبرنگار ایرنا، گفت: ارتقای اقتصاد شهری، تحریک و تسهیل نوآوری باز، بینالمللی سازی بازیگران، جذب استعدادها و کارآفرینان، ایجاد فضای کاری با هدف توسعه نوآوری، تامین مالی استارتاپها و کسب و کارهای نوپا، کاهش ریسک و تسهیل در امر راهاندازی کسب و کارهای نوآورانه از عمده فواید راه اندازی نواحی نوآوری است.
وی با بیان اینکه نواحی نوآوری دارای ۱۰ بازیگر کلیدی هستند، تصریح کرد: پارک و مراکز دانشگاهی، فضاهای کار اشتراکی، مجتمعهای فناوری، مراکز و هابهای نوآوری، مراکز رشد، صندوقهای پژوهش و فناوری، شرکتهای سرمایهگذار خطرپذیر، تامینکنندگان خدمات، فضاهای کارگاهی و آزمایشگاهی و شتابدهندهها از مهمترین بازیگران نواحی نوآوری به حساب میآیند.
احمدی ادامه داد: استان قزوین با وجود ۱۱ شهرک صنعتی در استان، استقرار ۱۳ درصد از صنایع کوچک کشور، وجود ۱۶۰ شرکت دانش بنیان و با تولید ۲ هزار مگاوات برق (هشت درصد کشور) بستر مناسبی برای راه اندازی ناحیه نوآوری محسوب میشود.
این مسوول خاطرنشان کرد: صنایع استان قزوین نیز از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار هستند، به عنوان مثال انواع کانی های غیرفلزی، مواد و محصولات شیمیایی، صنایع ماشین سازی و قطعه سازی، مواد شوینده و بهداشتی، صنایع غذایی و محصولات کشاورزی همگی در واحدهای صنعتی استان تولید و به بازارهای داخلی و خارجی صادر میشود.
نیم نگاه:
ناحیه نوآوری قزوین یکی از طرحهایی است که علاوه بر اتصال بین صنعت و دانشگاه، موجب رونق و تحرک علمی در مجموعههای دانشگاهی و مراکز شده و میتواند به دلیل وجود دانشگاههای مطرح از جمله دانشگاه بین المللی امام خمینی، آزاد اسلامی و همچنین پارک علم و فناوری به عنوان نقطه اتکای صنعت و کشاورزی نقش آفرینی کند.