شناسهٔ خبر: 70767622 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

برنامه «سایه‌سار»؛ تلاشی ملی برای کاشت یک میلیارد درخت

تهیه‌کننده برنامه «سایه‌سار»، از تلاش‌های برنامه برای جذب مخاطب جوان و تاثیرگذاری آن در ترویج فرهنگ کاشت درخت صحبت کرد.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ علی محسنی - سید حمیدرضا رضایی، تهیه‌کننده برنامه «سایه‌سار»، در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص شکل‌گیری ایده این برنامه گفت: «طرح اصلی برنامه با هدف مشارکت در طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت آغاز شد. این طرح از سوی مدیران ارشد سازمان منابع طبیعی به عنوان یک اقدام مهم برای حفاظت از محیط زیست و مقابله با تغییرات اقلیمی کلید خورد. بعد از ماه‌ها بحث و بررسی در اتاق فکر، تصمیم گرفتیم که یک برنامه ویژه برای ترویج این موضوع ایجاد کنیم.»

وی افزود: «مهم‌ترین هدف برنامه، ارتقاء آگاهی عمومی و تشویق مردم به کاشت درخت بود. از همین رو، تلاش کردیم که برنامه‌ای با رویکرد آموزشی و همچنین انگیزشی بسازیم.»

در ادامه، رضایی از رویکرد جدید برنامه در معرفی قهرمانان ملی حوزه محیط زیست گفت: « در این برنامه کسانی که در زمینه منابع طبیعی و درختکاری فعالیت می‌کنند به عنوان قهرمانان محیط زیست شناخته می‌شوند. این افراد در «سایه‌سار» مورد تقدیر قرار می‌گیرند.»

وی در ادامه افزود: «این برنامه با دعوت از افرادی که به طور ویژه در کاشت درخت در نقاط مختلف کشور فعالیت کرده‌اند، این قهرمانان محیط زیست را معرفی می‌کند. هدف ما این است که مردم بدانند درختکاری یک اقدام فردی و ملی است که می‌تواند تأثیر زیادی در بهبود وضعیت محیط زیست کشور داشته باشد.»

  پویش‌های درختکاری در سایه‌سار؛ حرکت ملی برای کاشت درخت

تهیه‌کننده برنامه «سایه‌سار» در خصوص پویش‌های درختکاری گفت: «یکی از بخش‌های مهم برنامه ما، برگزاری پویش‌های درختکاری است. این پویش‌ها که در مناسبت‌های مختلف برگزار می‌شود، مردم را به کاشت درخت دعوت می‌کند. به عنوان مثال، پویش در «سایه مادر» و «به نام پدر» به ترتیب در روزهای مادر و پدر برگزار شد و افراد زیادی در این روزها درخت کاشتند.»

وی تأکید کرد: «هدف ما این است که فرهنگ کاشت درخت در کشور نهادینه شود و مردم از هر سن و موقعیتی این فعالیت را انجام دهند. درختکاری باید به یک تکلیف ملی تبدیل شود که همه مردم از آن حمایت کنند.»  

سید حمیدرضا رضایی در ادامه گفت: «مخاطب اصلی برنامه «سایه‌سار» عموم مردم هستند، اما ما به طور خاص تلاش می‌کنیم که این پیام به نسل جوان و نوجوان منتقل شود. آموزش و آگاهی از اهمیت درختکاری باید از سنین پایه آغاز شود تا این فرهنگ در آینده در جامعه نهادینه شود.»

وی افزود: «هدف ما این است که کاشت درخت تنها به مناسبت‌های خاص محدود نشود و مردم در هر شرایطی به این اقدام ارزشمند روی آورند.»  

جذب جوانان به «سایه‌سار» با آیتم‌های جذاب و فرهنگی  

سید حمیدرضا رضایی در خصوص جذب مخاطبان جوان به برنامه «سایه‌سار» گفت: «ما برای جذب جوانان به برنامه، اقداماتی خاص داریم. به عنوان مثال، یکی از روزها برنامه‌ای داشتیم که در آن افراد به مناسبت ازدواج در اطراف مسجد جمکران درخت کاشتند. این اقدامات باعث می‌شود تا رده سنی مختلفی به موضوع درختکاری علاقه‌مند شوند و مشارکت کنند.»

وی افزود: «مهمانانی که به برنامه دعوت می‌کنیم از تمامی رده‌های سنی هستند تا «سایه‌سار» یک برنامه فراگیر و همه‌گیر باشد. هدف ما این است که پیام درختکاری و حفاظت از محیط زیست از مرزهای خاص عبور کند و به همه اقشار جامعه برسد.»  

رضایی درباره ساختار و آیتم‌های برنامه گفت: «در برنامه «سایه‌سار»، آیتم‌هایی مانند «نهال» و «درخت ایثار» طراحی شده است که نقش زیادی در جذابیت و تأثیرگذاری برنامه دارند. وقتی افراد برای مناسبت‌های خاص مانند تولد یک نوزاد یا آغاز یک زندگی مشترک درخت می‌کارند، به نوعی پای‌بند رشد و مراقبت از آن درخت می‌شوند. این گونه رفتارها، به مرور زمان، فرهنگ درختکاری را در جامعه نهادینه می‌کند.»

وی افزود: «این که افراد به بهانه‌های مختلف درخت می‌کارند، نه تنها در راستای حفظ محیط زیست است، بلکه موجب شکل‌گیری فرهنگی می‌شود که در آن مردم خود را مسئول نگهداری از درختان می‌دانند.»  

بازخورد مثبت مخاطبان و استقبال از «سایه‌سار»

تهیه‌کننده برنامه «سایه‌سار» در خصوص بازخوردهای مخاطبان گفت: «برنامه در طول نزدیک به دو ماهی که از پخش آن می‌گذرد، با استقبال بسیار خوبی روبه‌رو شده است. پیام‌های زیادی از طرف مردم در خصوص حمایت از محیط زیست و مشارکت در کاشت درخت دریافت کرده‌ایم. به نظر می‌رسد «سایه‌سار» به سرعت پایگاه خود را در جامعه محیط زیست پیدا کرده و توانسته به یک برنامه تاثیرگذار تبدیل شود.»

وی افزود: «ما از ابتدا دغدغه داشتیم که برنامه «سایه‌سار» به یک سکو دائمی در رسانه ملی تبدیل شود، نه فقط محدود به یک برنامه تلویزیونی، بلکه موضوعات محیط زیستی و درختکاری در آن تکثیر شود و در آینده نیز گسترش یابد.»  

سید حمیدرضا رضایی در خصوص فعالیت‌های برنامه در فضای مجازی گفت: «ما در فضای مجازی تلاش می‌کنیم تا محتوای فشرده و جذاب‌تری از آیتم‌های برنامه منتشر کنیم تا مخاطبان بیشتری جذب شوند. در تلویزیون محتوای مفصل‌تری ارائه می‌دهیم، اما در فضای مجازی می‌توانیم مطالب را به شکل کپسولی و کوتاه منتشر کنیم.»

وی همچنین از پخش مستندهای «سایه‌سار» خبر داد: «در برنامه، مستندهایی ساخته شده که در آن به سراغ افرادی می‌رویم که عمر خود را در حوزه درختکاری و حفاظت از منابع طبیعی گذاشته‌اند. این مستندها از جمله بخش‌های مهم برنامه هستند که در سه هفته پخش می‌شود.»  

آینده «سایه‌سار»؛ جشن بزرگ یک میلیارد درخت و ادامه مسیر

رضایی در خصوص آینده برنامه گفت: «در پانزدهم اسفند ماه، جشن بزرگی به مناسبت روز درخت و درخت‌کاری برگزار خواهیم کرد. پس از تحقق هدف کاشت یک میلیارد درخت، برنامه «سایه‌سار» باید به یک برنامه دائمی در رسانه ملی تبدیل شود که نه تنها به درختکاری، بلکه به مسائل محیط زیستی مختلف نیز بپردازد.»

وی افزود: ««سایه‌سار» به عنوان یک برنامه ماندگار در سیما ادامه خواهد یافت و امیدواریم که تبدیل به سکویی برای کسانی شود که علاقه‌مند به مسائل محیط زیستی هستند و در این راستا می‌توانند موضوعات و دغدغه‌های خود را در آن مطرح کنند.»