به گزارش ایرنا، واژه مادی در گویش اصفهانی به نهرهای فراخی گفته میشود که برای آبرسانی از رودخانه زایندهرود به این شهر منشعب میشود؛ به گفته کارشناسان یکهزار کیلومتر مادی در اصفهان وجود داشت که امروزه از حدود ۲۷۰ کیلومتر موجود، ۲۳۰ کیلومتر آن قابلیت استفاده دارد.
معاون استاندار اصفهان روز شنبه در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان اصفهان که با حضور رییس سازمان نقشهبرداری کشور برگزار شد، بر کنترل فرونشست زمین با احیای مادیهای بافت قدیم اصفهان تاکید کرد و افزود: این سازه دارای نقش بسیاری در تزریق آب است که فقط در اصفهان وجود داشته و سایر شهرهای جهان از داشتن آن محروم هستند.
کوروش خسروی اضافه کرد: این سازه بینظیر در اصفهان به طول حدود ۳۰۰ کیلومتر گسترش یافته است و احیای آن در زمان پرآبی و جریان زایندهرود به کاهش تنشهای ناشی از کم آبی مانند فرونشست کمک میکند.
وی گفت: اقداماتی توسط شهرداری اصفهان در زمینه اتصال این مادیها انجام شده است که باید تکمیل شود.
خسروی با اشاره به ضرورت تغییر الگوی کشت در شمال و شمال شرق اصفهان، افزود: حرکت به سمت کشت دیم و محصولاتی مانند گیاهان دارویی در این منطقه ضروری است که می توان در این زمینه بسته مدیریتی جامعی را طراحی کرد.
لزوم تامین اعتبارات مصوب فرونشست زمین در اصفهان
استاندار اصفهان نیز در این جلسه با اشاره به مطالبه ۶۰۰ میلیارد ریالی این استان برای مقابله با فرونشست زمین، گفت: لازم است این اعتبارات مصوب هرچه سریعتر توسط سازمان برنامه و بودجه تخصیص یابد.
مهدی جمالینژاد با تاکید بر لزوم توجه ویژه به پدیده فرونشست در اصفهان، خاطرنشان کرد: انتظار می رود که اعتبارات مصوب برای اصفهان در این زمینه بهروز پرداخت شود تا پروژههای مربوطه هرچه زودتر عملیاتی شود.
استاندار اصفهان با بیان اینکه تصویربرداری بهروز از استان و عقد تفاهمنامههای مشترک دستگاههای اجرایی و شهرداریها با سازمان نقشهبرداری کشور در این زمینه ضروری است، افزود: ۲۰ ایستگاه پایش فرونشست زمین باید در استان ایجاد شود.
رییس سازمان نقشهبرداری کشور نیز در این نشست بر آمادگی این نهاد برای تهیه اطلاعات مورد نیاز دستگاههای اجرایی استان اصفهان تاکید کرد و گفت: استفاده از سامانههای نوین مثل « زیرساخت داده مکانی» (SDI) برای شناخت جامع اطلاعات و روزآمد بودن آن ضروری است.
اسکندر صیدایی با تاکید بر ضرورت روزآمد شدن ایستگاههای پایش فرونشست در استان اصفهان، خاطرنشان کرد: طبق قانون، مرجعیت نقشهبرداری با این سازمان است اما برخی دستگاههای اجرایی به بخش خصوصی یا نهادهایی که جایگاه قانونی ندارند مراجعه میکنند که نقشه های آنها مورد تایید سازمان نقشه برداری نیست.
اکبر صالحی معاون امنیتی و انتظامی استانداری اصفهان نیز در شورای برنامهریزی و توسعه استان اصفهان بر توجه به دغدغههای مردمی در زمینه فرونشست زمین تاکید کرد و گفت: امیدآفرینی در زمینه رفع چالشهای استان ضروری است.
به گزارش ایرنا، فرونشست بسیاری از دشت های استان اصفهان را به شدت درگیر کرده و در این شرایط دشت گلپایگان، نجفآباد، مهیار شمالی، مهیار جنوبی-دشت آسمان، اردستان، اصفهان - برخوار، بادرود - خالدآباد، مورچهخورت و دامنه - داران از بحران فراتر رفته است.
دشت اصفهان بهعنوان یکی از مهمترین دشت های این استان بهطور میانگین ۱۵ سانتیمتر در سال نشست میکند و جمعیت ۲.۵ میلیون نفری، زیرساخت های شهری و بناهای تاریخی این نگین فلات مرکزی در خطر جدی قرار دارند.