استفاده از انرژی خورشیدی و تولید برق از این طریق، در اغلب کشورهای توسعه یافته باب شده اما در کشورمان و از جمله استان کردستان به دلایلی، هنوز چندان جا نیفتاده است.
امروزه مصرف انرژی در جهان رو به افزایش و از طرفی دیگر مقدار منابع انرژی به شدت رو به کاهش است؛ بنابراین یکی از راهکارها، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی است.
پنل خورشیدی یا صفحه خورشیدی ذرات نور خورشید را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند که برای تولید گرما یا برق از آن استفاده می کنند.
با توجه به وضعیت کم آبی کشور و آلودگی زیست محیطی و خاموشی های گاه و بیگاه برق به خاطر کمبود تولید، استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق و استفاده آن در بخش های مختف صنعتی و کشاورزی ضروری است.
استفاده از انرژی خورشیدی، مزایایی مانند تولید برق بدون نیاز به آب، کاهش مصرف سوختهای فسیلی و کاهش آلودگی هوا دارد.
در کنار مواردی که ذکر شد، نصب و راه اندازی پنل های خورشیدی توسط مشترکان، در کنار تامین برق مورد نیاز، زمینه درآمدزایی را برای مشترک نیز فراهم می کند.شرکت های برق در قراردادی ۲۰ ساله برق تولیدی پنل خورشیدی بخش خانگی و خصوصی خریداری می کنند و در ازای تولید هر کیلووات ساعت برق تولیدی از طریق پنل خورشیدی، مبلغ مشخصی را به مشترک پرداخت می کنند که رقم آن متغیر است.
این حال هنوز آنگونه که باید، نصب و راه اندازی پنل خورشیدی مورد استقبال مردم و حتی برخی ادارات قرار نگرفته است.
معاون بهرهبرداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق کردستان در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: تاکنون ۱۹۴ واحد پنل خورشیدی با ظرفیت هزار و ۲۸۵ کیلووات احداث شده است.
سیدمحمد فتحی هزینه احداث یک نیروگاه خورشیدی پنج کیلوواتی را حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال(۱۴۰ میلیون تومان) اعلام کرد و افزود: هیچ تسهیلاتی برای راه اندازی صفحه های خورشیدی نداریم ولی ارگانهای حمایتی برای این منظور به مددجویان تسهیلاتی اختصاص میدهند.
وی به این هم اشاره کرد که خرید برق تولیدی از صفحه خورشیدی مشترکان، قرارداد خرید تضمینی ۲۰ساله باسرمایه گذاری بسته می شود.
معاون بهرهبرداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق کردستان یادآور شد: این شرکت اولین اقدامش این بوده که ساختمانهای اداری خود را تجهیز به نیروگاه خورشیدی کرده است.
فتحی ادامه داد:برای راه اندازی نیروگاههای خورشیدی توسط سرمایه گذاران، ضمن عقد قرارداد و نظارت براجرا و نصب، تمامی این موارد را پایش و رصد می کند.
وی به این هم اشاره کرد که وزارت نیرو امسال سه هزار میلیارد تومان برای پرداخت تسهیلات (۱۳ تا ۱۵ درصد در مناطق محروم و ۱۵ تا ۲۰ درصد مناطق برخوردار) در نظر گرفته است.
دولت نرخ خرید برق از مشترکان دارای پنل خورشیدی را افزایش دهد
یکی از مشترکان برق استان اقدام به نصب و راه اندازی ۲ واحد پنل خورشیدی ۲۰ کیلوواتی (یکی از واحدها پنج سال قبل و یکی دیگر ۲ سال قبل راه اندازی شده است) روی پشت بام منزل و واحد صنعتی کرده است.
سیدعلی اکبر قاضی خانی به مزایای راه اندازی نیروگاه خورشیدی اشاره کرد و گفت: یکی از مزایای این پنل ها، جنبه زیست محیطی آن است که منافع آن به جامعه برمیگردد و مزیت دیگر این است که هزینه نگهداری ندارند.
وی با بیان اینکه پرداختی ها وزارت نیرو در ازای برق تولیدی به مشترکان، کم است، افزود: دولت در زمینه تشویق مردم به نصب و راه اندازی پنل های خورشیدی کم کاری کرده است، در حالیکه باید برای توسعه آن اقدام می کرد.
این مشترک اضافه کرد:نرخ تعیین شده برای خرید برق از مشترکان، جذابیت لازم را ندارد و دولت باید برای افزایش آن همت کند.
کمسویی انرژی خورشیدی در کردستان
استفاده از انرژی خورشیدی و تولید برق از این طریق، در اغلب کشورهای توسعه یافته باب شده اما در کشورمان و از جمله استان کردستان به دلایلی، هنوز چندان جا نیفتاده است.
صاحبخبر -
∎