شناسهٔ خبر: 70759885 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

در آستانه انتشار سریال «ازازیل»

این سریال های حسن فتحی که خاطره ساز شدند

سریال ازازیل بعد از ماجراهای تبلیغاتی که بهرنگ علوی برای آن به راه انداخت، حالا از چند روز دیگر روی پلتفرم قرار می‌گیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین، از چند روز پیش ماجرای شیشه شکسته اتوموبیل بهرنگ علوی و عروسک ترسناکی که شبیه یک طلسم در آن انداخته شده بود، در شبکه‌های اجتماعی فراگیر شده بود. اضافه بر این که مدتی بعد بهرنگ علوی ویدئوی دیگری داد که در آن به وسیله افراد ناشناس ناپدید شد. همه این‌ها اما تبلیغ سریال جدید حسن فتحی بود که گفته می‌شود از ۲۶ دی ماه منتشر خواهد شد.

دو سال پیش حسن فتحی همزمان با کارهای نهایی فیلم «مست عشق» تصویربرداری سریال ازازیل را شروع کرده بود که قرار بود تابستان امسال منتشر شود، اما به دلیل اعمال اصلاحات ساترا به تأخیر افتاد و به تازگی مجوز این سازمان را دریافت کرده است. ازازیل که در گیلگی و مازندرانی به معنای شرور است، داستان یک پزشک زنان و زایمان به اسم فرشته است که با مردی به نام رضا که ظاهرا همسرش است، زندگی می‌کند. در یک مهمانی در خانه‌ فرشته، همسایه‌ جدید آنها، مرجان، گم می‌شود و پلیس گم شدن این زن را با مفقود شدن دو زن دیگر مرتبط می‌داند و به دنبال کشف راز این اتفاق‌هاست.

پریناز ایزدیار یکی از بازیگران اصلی سریال است که بعد از شهرزاد، جیران و زمانه، برای چهارمین بار با فتحی همکاری می‌کند. مریلا زارعی هم بعد از تجربه سریال جیران بار دیگر در ازازیل فتحی حضور پیدا کرده است. پیمان معادی، بابک حمیدیان، گوهر خیراندیش، احترام برومند، بهرنگ علوی و محمد بحرانی هم دیگر بازیگران این سریال هستند.

در آستانه انتشار ازازیل، نگاهی داری به سریال هایی که از حسن فتحی دیده ایم. او تا امروز چندین سریال ساخته که بعضی از آنها حالا شکل نوستالژیک پیدا کرده اند. این سریال‌ها را می‌توان به سریال‌های مناسبتی عید، محرم، و ماه رمضان، سریال های غیرمناسبتی و همینطور سریال‌هایی تقسیم کرد که از شبکه نمایش خانگی منتشر شدند.

این سریال های حسن فتحی که خاطره ساز شدند

سریال‌های مناسبتی

حسن فتحی اصولا کارش را با سریال «همسایه‌ها» شروع کرد که در سال ۱۳۷۲ در ماه رمضان پخش شد. سریال با بازی بیوک میرزایی، شهلا ریاحی، فریبا متخصص، زهرا سعیدی، کتایون ریاحی، مریم معترف، داریوش موفق و کامران ملک‌مطیعی داستان چند همسایه بود که در هر قسمت برای یکی از آنها مشکلات و مسائلی پیش می‌آمد و در نهایت هم با همفکری سایر همسایه‌ها، مشکل برطرف می‌شد. همسایه‌ها در واقع دومین سریال مناسبتی ماه رمضان بعد از «مهمان» بود.

سال ۱۳۸۰ فتحی سریال «شب دهم» را برای شبکه یک ساخت که در واقع هم سریال عید بود و هم محرم. بخش‌های اول سریال که ماجراهای دوستی حیدر و یاور و بعد عشق حیدر به شاهزاده خانم قاجاری بود، روزهای اول نوروز سال ۸۰ پخش شد و به تدریج با رسیدن به روزهای تاسوعا و عاشورا داستان تعزیه‌خوانی حیدر و بعد مرگش را شاهد بودیم. شب دهم ماجرای حیدر بود که برای رسیدن به شاهزاده خانم قاجاری در اواسط حکومت رضا شاه و زمانی که برگزاری تعزیه ممنوع شده بود، به خواست شاهزاده خانم تن می‌داد و ده شب تعزیه برگزار می‌کرد. در این سریال حسین یاری در نقش حیدر خوش‌مرام و کتایون ریاحی در نقش فخرالزمان بازی می‌کرد. ثریا قاسمی، پرویز پورحسینی، اکرم محمدی، رؤیا تیموریان و محمود پاک‌نیت هم از دیگر بازیگران این سریال بودن که در زمان پخشش به شدت محبوب شد و هنوز هم موسیقی تیتراژ پایانی آن با صدای علیرضا قربانی و شعری از افشین یداللهی ماندگار است.

۶ سال بعد از شب دهم و در سال ۱۳۸۶ فتحی سریال «میوه ممنوعه» را به عنوان سریال مناسبتی ساخت. میوه ممنوعه داستان شیخ صنعان و عشقش به دختر ترسا بود. حاج یونس فتوحی (علی نصیریان) در پیرسالی دل به دختری جوان (هانیه توسلی) می‌بازد و با این عشق زندگی و عبادت هفتاد ساله‌اش به باد می‌رود. سریال در زمان پخش بسیار مورد توجه قرار گرفت و از آنجا که هنوز سریال‌های ماه رمضان جزو "باید دیدها"ی ایرانیان بودند، این سریال هم بسیار خوب دیده شد. این بار هم یک موسیقی از احسان خواجه امیری ضمیمه کار بود تا هم موسیقی و هم سریال بیشتر در یاد بماند.

نوروز ۸۸ سریالی از حسن فتحی با نام «اشک‌ها و لبخندها» پخش شد. اشک‌ها و لبخندها ماجرای زنی به نام شمسی بود که در پی تصادف در زندان به سر می‌برد و او برای سرو سامان دادن به زندگی تنها پسرش خسرو که خلافکار هم است، ۱۵ روز از زندان مرخصی می‌گیرد، و از دختر برادرش، حشمت که سینماداری قدیمی ‌است برای پسرش خواستگاری می‌کند، حشمت که جرأت نه گفتن به خواهرش را ندارد، برای دست به سر کردن او دروغی تازه به شمسی می‌گوید، غافل از این که این دروغ به ظاهر کوچک همه چیز را به هم می‌ریزد. مهدی‌هاشمی، گوهر خیراندیش، لیلا اوتادی و هومن برق‌نورد بازیگران این سریال بودند.

با موفقیت میوه ممنوعه فتحی یک بار دیگر و برای آخرین بار تا امروز سال ۸۹ یک سریال ماه رمضانی دیگر ساخت. سریالی به اسم در مسیر زاینده‌رود که داستان جوان فوتبالیستی با بازی اشکان خطیبی بود که برای قرارداد با یک باشگاه اصفهانی به اصفهان می‌آید و ناخواسته جوانی به نام مسعود مصیب که یک فعال فرهنگی است را، در یک تصادف به قتل می‌رساند. حسین محجوب، مهدی سلطانی، مهرانه مهین‌ترابی، بهنوش طباطبایی، مسعود رایگان و مهدی باقربیگی بازیگران این سریال بودند. تیتراژ سریال را هم بار دیگر احسان خواجه امیری خوانده بود.

این سریال های حسن فتحی که خاطره ساز شدند

خارج از مناسبت

به جز سریال‌های مناسبتی حسن فتحی چند دو سریال بزرگ هم برای تلویزیون ساخته است. «مدار صفر درجه» یک سریال تاریخی بود که عشق حبیب پارسا و دختر فرانسوی، سارا آستروک، را در جریان جنگ جهانی دوم روایت می‌کرد. فتحی درباره ساخت «مدار صفر درجه» گفته بود: «در سال ۲۰۰۲ به طور تصادفی مصاحبه‌ای از احسان نراقی، مشاور دبیر کل وقت یونسکو را در ماهنامه‌ای خواندم که احسان نراقی در آن گفته بود ما اسنادی داریم که ثابت می‌کند ما ایرانی‌ها در جنگ جهانی دوم از طریق سفارت‌خانه‌هایمان جان صدها شهروند یهودی که قرار بود به اردوگاه‌های کار اجباری بروند را نجات داده‌ایم. دو هفته بعد از این جریان از طرف شبکه اول سیما برای ساخت یک سریال عربی به من پیشنهاد کار شد اما قبول نکردم و طرحی را که در ذهنم بود، مطرح کردم.»

تصویربرداری سریال بزرگ مدار صفر درجه زمستان ۸۳ شروع شد و پس از مراحل مختلف تصویربرداری در ایران و کشورهای مجارستان و فرانسه، در بهار ۸۵ به پایان رسید. سریال با بازی شهاب حسینی، رویا تیموریان، آتنه فقیه نصیری، لعیا زنگنه، ایرج راد، رحیم نوروزی، مسعود رایگان و پیام دهکردی بسیار خوب دیده شد و حتی نشریه وال استریت ژورنال آمریکا در شماره هفت سپتامبر خود آن را مورد نقد و بررسی قرار داد و درباره حسن فتحی نوشت که او چهار سال پیش با مطالعه اسناد سفارت ایران در فرانسه در زمان جنگ جهانی دوم و جریانات صدور گذرنامه ایرانی برای نجات دادن جان یهودیان، ایده ساخت این سریال را شکل داده است.

سریال غیر مناسبتی دیگری که فتحی برای تلویزیون ساخت «پهلوانان نمی‌میرند» بود. این سریال سال ۷۲ پخش شد و داستان آن در تهران دوره قاجار می‌گذشت که در آن چندین پهلوان پشت سر هم به قتل می‌رسند و یکی از پهلوانان و از طرف دیگر پلیس به دنبال قاتل است. در این سریال نوستالژیک، جمشید مشایخی، فخری خوروش، فریماه فرجامی، مصطفی عبداللهی، عبدالرضا اکبری، کتایون ریاحی، عنایت‌الله بخشی، حمید مظفری، علی اوسیوند وهادی مرزبان بازی می‌کردند. سریال دوبله شده بود و در آن گویندگانی مثل رفعت‌هاشم پور، مینو غزنوی، زهره شکوفنده، فهیمه راستکار، مریم شیرزاد و مریم نشیبا به جای بازیگران صحبت می‌کردند.

این سریال های حسن فتحی که خاطره ساز شدند

شبکه نمایش خانگی

حسن فتحی به جز ازازیل که به زودی منتشر می‌شود، دو سریال برای شبکه نمایش خانگی ساخته است. او سال ۹۴ اولین فصل از سریال شهرزاد را ساخت که در واقع پرسروصداترین سریال شبکه نمایش خانگی تا امروز بوده است. شهرزاد اولین سریال شبکه نمایش خانگی است که در زمانی که سریال‌هایی مثل «قهوه تلخ» و «عشق تعطیل نیست» نیمه‌کاره مانده بودند و تماشاگر دیگر مطمئن نبود، سریالی که شروع به دیدنش می‌کند، تا قسمت آخر ساخته شود، تماشاگران زیادی را جذب کرد. سریال با متنی از نغمه ثمینی و حسن فتحی یک هزار و یک شب بود. شهرزاد به خاطر نجات جان محبوبش، فرهاد، مجبور می‌شود با قباد ازدواج کند و وارد دستگاه دیوان سالار می‌شود. اما مدتی بعد قباد را رام می‌کند. اما باز قباد است که به دلیل فرمان عمویش او را طلاق می‌دهد و حالا شهرزاد با ماجراهای بسیاری که از سرگذرانده دو باره به فرهاد می‌رسد. فصل‌های بعدی شهرزاد به خصوص فصل دوم آن به اندازه فصل اول تحویل گرفته نشدند و جذابیت کمتری برای مخاطب داشتند. بعد هم به دلیل مسائلی که برای تهیه کننده اش و مشخص نبودن منابع مالی اش پیش آمد، وارد حاشیه‌های فراوانی شد. به هر حال شهرزاد با حضور سه نسل از هنرمندان، پرهزینه‌ترین سریال شبکه نمایش خانگی است. علی نصیریان، ترانه علیدوستی، ‌ شهاب حسینی، مصطفی زمانی، پریناز ایزدیار، مهدی سلطانی، محمود پاک‌نیت، ابوالفضل پورعرب، هومن برق‌نورد، پرویز فلاحی‌پور، غزل شاکری، رؤیا نونهالی، فریبا متخصص و سهیلا رضوی بازیگران این سریال بودند که از مهر ۱۳۹۴ تا خرداد ۱۳۹۷ منتشر شد.

سریال دیگری که حسن فتحی برای پلتفرم‌ها ساخت داستان عاشقانه‌ای بود از شاه قاجار و محبوبه تجریشی‌اش، جیران. «جیران» در ۵۲ قسمت منتشر شد، اما هرگز به موفقیت شهرزاد نزدیک هم نشد. به اضافه این که همزمان با آن سریال «آهوی من مارال» هم توسط مهرداد غفارزاده دقیقا با همین موضوع در حال ساخت بود و کارگردان آن به خاطر رعایت نکردن کپی رایت از فتحی شکایت کردند که البته مشخص شد فتحی هیچ کپی‌رایتی را نقض نکرده است.