به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، سرانجام پارلمان لبنان پس از مدتها وقفه و مناقشه سیاسی روز پنچ شنبه جوزف عون -فرمانده سابق ارتش- را به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور انتخاب کرد. با توجه به شرایط بسیار حساس منطقه و همچنین بحرانهای داخلی لبنان و درگیری این کشور با رژیم صهیونیستی، این انتخاب در صحنه سیاسی این کشور بسیار حائز اهمیت است.
گفته میشود که نمایندگان حزب الله و جنبش امل در دور اول انتخابات پارلمان به عون رای نداده اما پس از توافقی که بین آنها در دور دوم شکل گرفت، آنها نیز به عون به عنوان رئیس جمهور آتی رای دادند. وی پس از انتخاب توسط پارلمان ضمن اشاره به قرارداشتن لبنان در یک مرحله تاریخی، بر لزوم تغییر در عملکرد سیاسی و اقتصادی این کشور تاکید کرد. رئیس جمهور منتخب وعده داد ویرانیهای ناشی از حملات متجاوزانه اسرائیل را بازسازی کند.
تحلیلهای متفاوتی در خصوص این انتخاب در چند روز اخیر ارائه شده و برخی جوزف عون رافردی وابسته به ایالات متحده آمریکا میدانند و در مقابل گروه دیگری بر این باورند که عون علیرغم نزدیکی با آمریکا هرگز تصمیمی در مخالفت حزب الله نگرفته و همواره حامی استقلال، وحدت و تمامیت ارضی این کشور بوده است.
سرویس بین الملل ایسکانیوز، به منظور بررسی بیشتر این موضوع و آثار احتمالی انتخاب جوزف عون، گفتگویی با الله کرم مشتاقی -کارشناس میز لبنان وزارت امور خارجه- انجام داد.
متن کامل این مصاحبه بدین شرح است:
- با توجه به شرایط بسیار حساس مقاومت در منطقه و به ویژه حزب الله در لبنان، فکر میکنید انتخاب آقای عون چه تاثیری بر جایگاه حزب الله در این کشور خواهد داشت؟
اگر چه ترجیح اول حزب الله آقای سلیمان فرنجیه بود اما هیچگاه نسبت به ژوزف عون، اصطلاحا «وتو» نداشت. حزب الله پیش از این نیز از آذر ۱۴۰۱ به این سو که لبنان دچار خلا ریاست جمهوری شده بود، بارها بیان داشته بود که عدم انتخاب رییس جمهور بر عهده جریان شیعی نیست زیرا دعوای اصلی در این زمینه بین گروههای عمده مسیحی است.
اقناع فرنجیه به کناره گیری و رای مثبت حزب الله به عون این پیام را برای لبنان داشت که حزب الله بنا ندارد بر خلاف برخی از گروهها، در کار لبنان خلل ایجاد کند. عون نیز این پیام را گرفت که اگر حزب الله میخواست، میتوانست در این مسیر اختلال ایجاد کند اما نکرد.
نکته دیگر اینکه بین عون به عنوان فرمانده ارتش از یک سو و مقاومت از سوی دیگر، از سال ۲۰۱۷ تاکنون همکاری زیادی وجود داشته و نه مقاومت و نه عون با هندوانه سربسته مواجه نیستند! یعنی همدیگر را میشناسند. به خصوص عون به واسته مسئولیتش در ارتش، جایگاه و تاثیر فوق العاده مقاومت در امنیت لبنان را میداند.
- به طور کلی رویکرد آقای عون در قبال مقاومت و رژیم صهیونیستی را چطور ارزیابی میکنید؟
اساسا مخالفت با اسراییل، در لبنان به یک فرهنگ تبدیل شده است. حتی روسای جمهوری که در برههای با حزب الله دچار چالش شدند، مانند میشل سلیمان، مقاومت حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی را ستوده و نتوانستهاند نقش آن را در امنیت لبنان نادیده بگیرند.
جوزف عون در ماه می ۲۰۱۷ فرمانده ارتش لبنان شد، چند ماه بعد با داعشی مواجه شد که قصد بلعیدن لبنان را داشت و اگر حزب الله نبود، کار به فاجعه میکشید.
عون میداند ارتشی که او فرماندهیاش را بر عهده داشت، واقعا یک جایگاه سمبلیک دارد و تا چه میزان در مواجهه با بحرانها، شکننده است. ارتش لبنان نه نیروی هوایی دارد نه نیروی دریایی، نیروی زمینی آن هم پس از ۲۰۱۹ و بحران اقتصادی، قدرتش کمتر و کمتر شده و حداقل ده هزار نفر از صف آن جدا شدهاند. اگر توان حزب الله نبود، ارتش به هیچ عنوان نمیتوانست در ماجرای سکوهای گازی و دعوای مرزی و عقب راندن صهیونیستها اقدام موثری کند. اساسا معتقدم عون حتی برای خیر و صلاح شخصی خودش هم که شده مجبور است از تضعیف مقاومت خودداری کند. اگر مقاومت نباشد چطور و با چه ابزاری میخواهد در مواجهه با زیاده طلبیهای صهیونیستها بایستد؟ چگونه میخواهد در مقابل تهدیدات تروریستی از جانب سوریه ایستادگی کند؟ مگر امنیت را میتوان با تضمینهای بین المللی به دست آورد؟
- از نظر جنابعالی آقای عون توانایی حل و فصل مشکلات عدیده اقتصادی و سیاسی لبنان را دارد و فکر میکنید تا چه اندازه میتواند در کشور اتحاد ملی ایجاد کند؟
درباره آینده لبنان و مقاومت، نگرانیهایی وجود دارد. یک نگرانی آن است که دشمنان مقاومت کمک به لبنان را منوط به تضعیف مقاومت بکنند. این البته یک احتمال است ولی نباید نادیده گرفته شود. شخصی با ویژگیهای عون میتواند انسجام ملی را در لبنان ایجاد کند به شرط اینکه ظرائف سیاست و حکومت در لبنان را رعایت کند. بحران اقتصادی لبنان صرفا به دست رییس جمهور حل نمی شود اما به گمان من عون میتواند یک ثبات نسبی ایجاد کند. عون باید مراقب تلههای غرب باشد؛ از جمله این تلهها، تلاش برای انتصاب چهرههای وحدتشکن و بدنام در پستهای حساس است.
انتهای پیام/