به گزارش ایرنا ، مراسم جشن میلاد حضرت امام جواد علیه السّلام در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) ، حسینیه مساجد وتکایا و میادین اصلی و معابر و خیابانهای شهر ری از شب گذشته تا به امروز شنبه در سالروز ولادت ابن الرضا علیه السلام حضرت جواد الائمه برگزار می شود.
امام جواد(ع) سال ۱۹۵ قمری در مدینه به دنیا آمد. شیخ طوسی در مِصْباحُ الْمُتَهَجِّد، ولادت او را ۱۰ رجب ذکر کرده است.
امام جواد(ع) پس از شهادت امام رضا(ع) در سال ۲۰۳ق، به امامت رسید. مدت امامت او هفده سال بود که با خلافت دو تن از خلفای عباسی، مأمون و معتصم همزمان بود. حدود پانزده سالِ آن در خلافت مأمون (۱۹۸-۲۱۸ق) و دو سال در خلافت معتصم (۲۱۸-۲۲۷ق) سپری شد. با شهادت او در سال ۲۲۰ق، امامت به فرزندش امام هادی(ع) منتقل شد.
در شب ولادت پیشوای نهم شیعیان، مصادف با جمعه ۲۱ دی ماه، مراسم جشن میلاد بعد از نماز جماعت مغرب و عشاء در شبستان امام خمینی(ره) این بارگاه ملکوتی همراه با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین پسندیده و مدیحه سرایی و قرائت زیارت آل یاسین توسط حاج سید عبدالحمید وطنی برگزار شد.
همچنین ویژه برنامه ظهر میلاد آن حضرت شنبه ۲۲ دی ماه پس از نماز ظهر و عصر با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین نوروزپور و مدیحه سرایی حاج احمد شربیانی در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر برپا شد.
معاونت امور علمی و فرهنگی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، ضمن عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن ایام ولادت پیشوای نهم شیعیان، امام محمد تقی(ع)، مقدم کلیه عاشقان خاندان عصمت و طهارت علیهم السّلام را به این مراسم گرامی می دارد.
محمد بن علی بن موسی مشهور به امام جواد و امام محمدِ تقی (۱۹۵ -۲۲۰ هجری قمری ) امام نهم شیعیان اثناعشری است. کنیه او ابوجعفر و ملقب به جواد و ابنالرضا بود. ملقب شدن او به جواد را به علت کثرت بخشش و احسان او دانستهاند.
امام جواد هفده سال امامت کرد که با حکومت مأمون عباسی و معتصم عباسی همزمان بود. براساس نقل بیشتر منابع، امام جواد(ع) در آخر ذیالقعده سال ۲۲۰ق در ۲۵سالگی، به شهادت رسید. در میان امامان شیعه، وی جوانترین امام در هنگام شهادت بوده است. او در کنار جدش موسی بن جعفر(ع) در مقبره قریش در کاظمین به خاک سپرده شد.
سنّ کمِ امام جواد (هشتسالگی) در هنگام امامت، سبب شد شماری از اصحاب امام رضا(ع)، در امامت او تردید کنند: برخی عبدالله بن موسی و عدهای احمد بن موسی شاهچراغ را امام خواندند و گروهی به واقفیه پیوستند؛ اما بیشتر آنان امامت محمد بن علی(ع) را پذیرفتند.
ارتباط امام جواد(ع) با شیعیان بیشتر از طریق وکیلانش و به شکل نامهنگاری انجام میشد. در دوره امامت او، فرقههای اهلحدیث، زیدیه، واقفیه و غُلات فعالیت داشتند. امام جواد(ع)، شیعیان را از عقاید آنان آگاه و از نماز خواندن پشت سر آنها نهی میکرد و غالیان را لعن مینمود.
مناظرات علمی امام جواد(ع) با عالمان فرقههای اسلامی در مسائل کلامی، همچون جایگاه شیخین (عُمر و ابوبکر) و مسائل فقهی مانند حکم قطعکردن دست دزد و احکام حج را از مناظرات معروف امامان شیعه میدانند.
از امام جواد، حدود ۲۵۰ حدیث نقل شده است که علت آن را عمر کوتاه و نیز تحت کنترل بودن او میدانند. راویان و اصحاب او را نیز از ۱۱۵ تا ۱۹۳ تن شماره کردهاند. احمد بن ابینصر بزنطی، صفوان بن یحیی و عبدالعظیم حسنی از جمله اصحاب امام بودند.
در منابع شیعی، کراماتی همچون سخن گفتن هنگام تولد، طیُالارض، شفادادن بیماران و استجابت دعا، برای امام جواد(ع) نقل شده است. عالمان اهلسنت نیز شخصیت علمی و معنوی امام جواد(ع) را ستوده و برای او احترام قائلاند.