شناسهٔ خبر: 70752761 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان:

خانه‌های صنایع دستی گیلان احیاء شد

رشت- ایرنا-  مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان از احیاء و مرمت‌خانه‌های خلاق صنایع دستی استان خبر داد.

صاحب‌خبر -

ولی جهانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خانه‌های خلاق زمینه توسعه کارآفرینی و تجاری‌سازی ایده‌ها در صنایع دستی را فراهم می‌کنند به گونه ای که از یک سو به پرورش صنایع فرهنگی و خلاق در کشور یاری می رسانند و از سوی دیگر منجر به شکل‌گیری اقتصاد خلاق می شوند.

وی اظهار کرد: چهار خانه خلاق صنایع دستی استان با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال در روستای های قاسم آباد رودسر(روستای جهانی با محوریت چادرشب بافی)، لکموج املش، لیالستان لاهیجان و نیز خانه تاریخی حجتی رشت خریداری، تجهیز، مرمت و احیاء شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی گیلان با بیان اینکه صنایع‌دستی و هنرهای سنتی جزو مشاغل دارای ارزش افزوده بالاست، گفت: در این حوزه با سرمایه اندک می‌توان اشتغال‌ خوبی ایجاد کرد از اینرو صادرات محصولات صنایع دستی ضمن ارزآوری منجر به تحول اقتصاد هنرمندان این حوزه می‌شود.

جهانی جهانی تصریح کرد: تعداد هنرمندان صنایع دستی استان در زمان حاضر به ۳۰ هزار نفر رسیده است که پنج هزار نفر آنها تحت پوشش بیمه قرار دارند و ۵۰۰ نفر دیگر از جامعه هنرمندان صنایع دستی برای بیمه معرفی شده است.

این مسئول همچنین بیان کرد: طی ۲ سال اخیر ۴۰۰ میلیارد ریال تسهیلات در اختیار هنرمندان صنایع دستی استان قرار گرفته است.

جهانی همچنین از برگزاری دوره‌های آموزش رایگان صنایع‌دستی در رشته‌های رشتی دوزی، چادرشب بافی و بامبوبافی در گیلان نیز خبر داد.

این دوره‌های آموزشی با عناوین طراحی سنتی و رفع عیوب، بهینه‌سازی منسوجات سنتی و محصولات بامبوبافی برای هنرمندان شهرستان‌های رشت و رودسر(روستای قاسم آباد) و لاهیجان(روستای لیالستان) در راستای ارتقاء کیفیت محصولات تولیدی برگزار شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان گیلان اظهار کرد: همچنین در راستای احیای نساجی سنتی بومی منسوخ شده گیلان دوره‌های آموزش عمومی در رشته‌های دارایی‌بافی در ۲ دوره مقدماتی و پیشرفته برای اهالی روستاهای قاسم آباد و لیالستان، و قدک بافی در روستای قاسم آباد برگزار شد.

به گفته جهانی، کسانی که موفق به دریافت گواهینامه مهارت صنایع‌دستی‌ از وزارت میراث‌فرهنگی می‌شوند در صورت فعالیت در امر تولید در قالب مشاغل خانگی یا راه‌اندازی کارگاه صنایع‌دستی می‌توانند نسبت دریافت مجوز تولید انفرادی و کارگاهی و دریافت تسهیلات حمایتی اقدام کنند.

نزدیک به ۳۰ هزار هنرمند صنایع‌دستی در۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایع‌دستی معرفی شده‌اند.

صنعت دست بواسطه جاری شدن ذوق و هنر در تولید یادمان‌هایی از گذشته حامیان خویش را بی‌ارمغان رها نمی‌کند بلکه اصالت و قدمت برآمده از صفای روستایی پاداشی است که در برابر این حمایت، نصیب خریداران تولیدات صنایع دستی می‌شود.

بنا به سیاست‌ها و اولویت‌های تعیین شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، پس از ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد رودسر با محوریت چادر شب‌بافی، برندسازی در سطح ملی با هدف رونق صنایع دستی در منطقه بیش از همیشه مورد اهتمام قرار گرفت و پس از معرفی "فشتکه خمام" با عنوان روستای ملی حصیر بافی، شهر رشت نیز بعنوان شهر ملی رشتی دوزی و چهار روستای گیلان روستای ملی اعلام شد.

رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) یکی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع دستی گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران - میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) - به ثبت رسیده‌است در این هنر زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین می‌شود.

پانزدهم دیماه ۹۹ طی مراسمی در کاخ‌ موزه نیاوران، شهر رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتی‌دوزی، روستای ارده شهرستان رضوانشهر با محوریت شال‌بافی، روستای جیرده شهرستان شفت با محوریت سفالگری سنتی، روستای عنبران‌ محله شهرستان آستارا با محوریت گلیم‌بافی و روستای شالما شهرستان ماسال با محوریت چوب‌تراشی موفق به دریافت گواهی‌نامه ملی شدند.