گروه بینالملل دفاعپرس: در شرایطی تاریخ آمریکا نظارهگر بزرگترین آتشسوزی ایالت کالیفرنیا است که این آتشسوزی همچنان ادامه داشته و موجب سوختن و خاکستر شدن هزاران خانه و خودرو و همچنین وارد آمدن آسیب بسیار فراوان به طبیعت و محیط زیست کالیفرنیا و لس آنجلس شده است. ضمن اینکه این آتشسوزی سبب فرار و آواره شدن دهها هزار نفر از آمریکاییها نیز شده است.
بر اساس گزارشهای اولیه سه آتشسوزی جنگلی، جنوب کالیفرنیا را به آتش کشیده است که علت هر سه هنوز در دست بررسی است. اما به گفته سرویس جنگلهای ایالات متحده، اکثر (۸۵٪) آتشسوزیهای جنگلی در سراسر آمریکا توسط انسان، عمدا یا تصادفی شروع میشود. اما بین آنچه آتشسوزی را شعلهور میکند و چیزی که اجازه گسترش آن را میدهد تفاوت وجود دارد.
اما با وجود این که شاهد گسترش این آتشسوزیها در جنوب کالیفرنیا هستیم باید به این مهم نیز توجه داشته باشیم که عوامل دیگری نیز به آن دامن زده و باعث شده تا به سرعت گسترش پیدا کند و مردم ساکن این منطقه فرصت کمتری برای آماده شدن یا فرار داشته باشند. بر همین اساس نیز تا لحظه تنظیم این گزارش و به عقیده کارشناسان مقصر اصلی عدم اطفا حریق تا کنون بادهای «سانتا آنا» هستند.
حال بهتر است تا با بادهای «سانتا آنا» آشنا شویم. بادهای به اصطلاح «سانتا آنا» بادهای شدید و خشکی هستند که معمولا در ماههای سردتر زمستان در لس آنجلس میوزند. ضمن اینکه بادهای شدید «سانتا آنا» دارای رطوبت کم بوده و معمولا موجب خطرات شدید آتش سوزی در جنگل میشود. موضوعی که نمود آن را در آتشسوزی روزهای اخیر ایالت کالیفرنیا مشاهده میکنیم.
بر اساس اخبار و گزارشهای رسانههای محلی آمریکا، مقامات محلی وزش شدید باید و کاهش بارندگی در این منطقه را عامل خشک شدن پوشش گیاهی دانستهاند که شرایط مساعد را برای شروع و گسترش آتشسوزی فراهم کرد. البته تاثیر احتمالی تغییرات آب و هوایی هم در نظر گرفته شده است اگرچه اطلاعات دقیق در این مورد در دسترس نیست.
به گفته «دیوید آکونا»، رئیس یکی از واحدهای آتشنشانی منطقه کالیفرنیا، انسان عامل شروع حدود ۹۵ درصد از آتشسوزیهای جنگلی در این منطقه است اگرچه مقامات هنوز مشخص نکردهاند که آتشسوزی کنونی چگونه آغاز شد. اما بدون شک بادهای «سانتا آنا» که از سمت خشکی به طرف ساحل میوزند و سرعت میانگین ان به بیش از ۹۷ کیلومتر بر ساعت میرسد، عامل تعیین کنندهای در وقوع این آتشسوزی بوده است.
اما در این میان بد نیست نگاهی به روایت رسانههای اصلی و مهم آمریکا پیرامون این آتشسوزی داشته باشیم. شبکه خبری «سیانان» در توصیف این آتشسوزی میگوید، آتشسوزی صحنههای آخرالزمانی را در لسآنجلس مرکز ایالت خلق کرده و هزاران خانه و مغازه سوخته است. دهها هزار تن آواره شدهاند و میلیاردها دلار نیز خسارت به این ایالت زده است.
از طرف دیگر، بر اساس آخرین گزارشها، بیش از ۱۳۷هزار نفر مجبور به ترک خانههای خود شدهاند و بسیاری از آنها فقط لوازم شخصی و اقلام کوچکی را همراه خود دارند. پلیس آمریکا اعلام کرده است تاکنون حداقل ۱۰ نفر جان خود را از دست دادهاند و اجساد آنها در نزدیکی آتشسوزی در «ایتون» پیدا شده است، اما علت مرگ آنها هنوز مشخص نیست! دزدی و غارت نیز همزمان با این آتشسوزی، به دلیل خالی بودن خانهها بهشدت افزایش یافته است.
«کاترین بارگر» رئیس هیئت نظارت و «رابرت لونا» کلانتر لسآنجلس اعلام کردند که مقامات شهر منع رفتوآمد را در منطقه تخلیهشده وضع میکنند. «بارگر» اواخر روز پنجشنبه گفت: «ما باید در برابر افراد فرصتطلبی که میخواهند این قربانیان را شکار کنند بایستیم. شهر لسآنجلس با چنین پدیدهای کنار نخواهد آمد و اجازه نخواهد داد که تجربه آسیبزا بیشتر شود.»
«ناتان هوچمن»، دادستان منطقه لسآنجلس نیز به ساکنان در مورد غارتگران هشدار داد و در بیانیهای گفت: «در حالی که جامعه برای حمایت از یکدیگر تلاش میکند، ما همچنین از افرادی آگاه هستیم که قربانیان آسیبپذیر را هدف قرار میدهند تا از این بحران سوءاستفاده کنند و افراد آسیبپذیر را هدف قرار دهند... بگذارید صریح بگویم کسانی که به طور غیرقانونی به دنبال سود بردن از درد و رنج دیگران هستند، اعم از غارت، کلاهبرداری، دزدی یا هر نوع فعالیت مجرمانه دیگر قطعاً مجازات خواهند شد.»
دفتر «گاوین نیوسام» فرماندار کالیفرنیا همچنین اعلام کرد که این ایالت بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ آتشنشان و پرسنل پشتیبانی را برای کمک به خاموش کردن آتش در لسآنجلس اعزام کرده است. ایالتهای همسایه از جمله واشنگتن، اورگان، آیداهو، یوتا و نیومکزیکو نیز امکانات آتشنشانی را ارسال کردهاند. شرکت برق کالیفرنیای جنوبی هم به دلیل نگرانیهای ایمنی و خطر آتشسوزی، برق نزدیک به ۱۲۰ هزار مشتری را در شش شهرستان کالیفرنیای جنوبی قطع کرده و ۴۴۰ هزار مشترک دیگر بسته به شرایط آب و هوائی ممکن است با خاموشیهای مشابه روبهرو شوند.
از طرف دیگر، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی گفته بود که آتشسوزیهای جنگلی در لسآنجلس گسترده، ویرانگر و بدترین از نوع خود در تاریخ کالیفرنیا بوده است. جو بایدن هنگام تشکیل جلسه ویژه مقامات ارشد دولت در کاخسفید، گفت که مردم در لسآنجلس «با یک کابوس مواجه شدهاند» و در حال اعزام ۴۰۰ آتشنشان و ۳۰ فروند هواپیما و هلیکوپتر آتشنشانی به لسآنجلس است.
البته این پایان ماجرا نیست و شبکه اسکای نیوز عربی، به نقل از پلیس آمریکا اعلام کرد که دستور تخلیه حدود ۱۵۳ هزار آمریکایی در لس آنجلس به دلیل آتش سوزی صادر شده است. ضمن اینکه، براساس گزارش پلیس آمریکا همچنین حدود ۱۶۶ هزار تن دیگر از ساکنان لس آنجلس نیز هشدار آمادگی برای تخلیه را دریافت کردهاند.
گزارشهای دیگر دریافتی از آتشسوزی ایالت کالیفرنیا حاکی است که تخمین زده میشود که آتشسوزی لس آنجلس یکی از پرهزینهترین فجایع تاریخ آمریکا باشد که خسارت آن تاکنون بیش از ۱۳۵ میلیارد دلار برآورد شده و طبق گزارشها این خسارت به راحتی به ۱۵۰ میلیارد دلار خواهد رسید. بر همین اساس نیز، مقامات شهر لس آنجلس آمریکا در تازهترین آمارها اعلام کردند که ۵۸ هزار ساختمان در معرض آتشسوزی قرار دارند.
در پایان باید گفت با وجود اینکه آتش در لس آنجلس همچنان زبانه میکشد و خانهها و خودروها را طعمه خود میکند، این حادثه موجب آواره شدن دهها هزار نفر شده است. ضمن اینکه، در نتیجه این آتش سوزی حدود ۹ هزار منزل آسیب دیده یا از بین رفته است. آخرین خبرها حاکی از این آتشسوزی است که بیش از ۱۳۷ هزار نفر مجبور به ترک خانههای خود شدهاند و بسیاری از آنها فقط لوازم شخصی و اقلام کوچک را همراه دارند.
انتهای پیام/ ۱۳۴
∎