به گزارش قدس آنلاین، آنفلوآنزا یکی از بیماری های ویروسی است که امسال شیوع آن نسبت به سالهای گذشته از دیگر بیماریهای شایع سبقت گرفته و به وسیله سرفه و عطسه در فاصله کمتر از یک متر قابل انتقال است.
افرادی که ماسک نمیزنند و شیوه نامههای بهداشتی را رعایت نمیکنند عاملان گسترش این بیماری محسوب میشوند که سرعت انتقال را افزایش میدهند.
بیماریهای تنفسی عمدتا از طریق استنشاق ذرات هوا، که آلوده به ویروس یا میکروب هستند منتقل میشود و مهمترین اصل در کنترل بیماریهای تنفسی و ریوی به خصوص در فصول سرد سال، پیشگیری است.
موضوعی که یک متخصص بیماریهای عفونی در بیرجند هم بر آن تاکید کرد و گفت: معمولا در فصل سرما، بیماریهای تنفسی شایع میشود همانطور که چند سال قبل کووید ۱۹ شایع شد و به حالت اپیدمی در آمد.
دکتر سودابه اسحاقی با اشاره به اینکه آنفلوآنزا در راس بیماریهای تنفسی ویروسی قرار داد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اگر بخواهیم برنامه ریزی مناسب برای کنترل بیماری داشته باشیم ابتدا باید مسائل پیشگیری را جدی بگیریم.
وی افزود: بر اساس آمار و دادهها آنفلوآنزا شایع ترین ویروس بوده اما در کنار آن ویروسهای دیگر همچون کرونا و RSV در چرخش است که از شیوع پایین ترین برخوردارند.
سه ضلع پیشگیری از بیماریهای ویروسی
این متخصص بیماریهای عفونی ادامه داد: همچنین عفونتهای باکتریایی ریه و گوش هم در فصل زمستان نیز شایع میشود که عارضه ای بعد از ابتلا فرد به بیماری ویروسی بوده و معمولا در کودکان عفونت گوش شایع است.
وی عنوان کرد:در برخی موارد اولین علت مراجعه فرد به پزشک همین عفونتهای ریه و گوش است که بیشترین آمار بیماران را شامل میشود.
دکتر اسحاقی در خصوص پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی نیز گفت: مطمئن ترین راه پیشگیری تزریق واکسن بوده که آنفلوآنزا جزو این دسته از بیماریها بوده که واکسن داشته و هر سال باید تزریق شود.
وی بیان کرد: گرچه طبق استاندارد سازمان جهانی بهداشت تمام افراد بالای ۶ ماه باید این واکسن را تزریق کنند اما به علت محدودیت آمار واکسنهای موجود برخی افراد گروههای پر خطر از جمله افرادی که دارای بیماری زمینه ای، دیابتیها، دیالیزیها، بیماران سرطانی یا افرادی که پیوند عضو شده اند در اولویت تزریق هستند.
افراد بالای ۶۵ سال هم حتی اگر بیماری ندارد باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند و تزریق در بانوان باردار هم بسیار حایز اهمیت است چون در واقع ۲ نفر واکسینه می شوند
متخصص بیماریهای عفونی در بیرجند گفت:افراد بالای ۶۵ سال هم حتی اگر بیماری ندارد باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند و تزریق در بانوان باردار هم بسیار حایز اهمیت است چون در واقع ۲ نفر واکسینه می شوند.
وی عنوان کرد: از همین رو توصیه جدی به بانوان باردار داریم که در هر سنی از بارداری هستند واکسن را تزریق کنند.
دکتر اسحاقی با اشاره به دیگر راهکارهای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی افزود: استفاده از ماسک و شست و شوی دستها مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی بوده که اکنون مورد غفلت واقع شده است.
وی استفاده از ماسک در مراکز درمانی، محلهای تجمع و دورهمیها را الزامی دانست و ادامه داد: برای درمان بیماریهای ویروسی هم هیچ نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک نیست زیرا این دارو باعث ایجاد عارضه شده و بدون نسبت به آن مقاومت نشان میدهد بلکه بهترین کار استراحت، استفاده مایعات و مصرف مسکنها است.
هنوز برای تزریق واکسن دیر نیست
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: اما اگر بعضی از چند رو حال عمومی بیمار بدتر شد و عفونت ریه یا گوش به وجود آمده توصیه به مراجعه پزشک است که تا با خیز درست آنتی بیوتیک مصرف شود.
وی زمان طلایی تزریق واکسن آنفلوآنزا را شهریور اعلام و بیان کرد: چنانچه افرادی واکسن آنفلوآنزا را تزریق نکرده اند هنوز هم دیر نشده زیرا در بهمن، اسفند و فرودین پیکهای آنفلوآنزا را خواهیم داشت .
اسحاقی یادآور شد: تنها گروهی که نمیتوانند واکسن آنفلوآنزا را بزنند نوزادان زیر ۶ ماه هستند ولی کودکان زیر هشت سال برای اولین بار باید ۲ دز واکسن را تزریق کنند اما بعد از آن سالانه یک بار کفایت میکند.
وی افزود: افراد باید هشت سال سالی یک بار باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند تا نسبت به این بیماری ویروسی در فصل سرما ایمن باشند.
رعایت شیوه نامههای بهداشتی همچون دوران کرونا ضروری است
رئیس گروه مدیریت بیماریهای واگیردار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی نیز گفت: تمام افرادی که به بیماریهای ویروسی مبتلا میشوند اگر علایم خطر در آنها پدیدار شد باید به پزشک مراجعه کنند.
محمد رضا جمع آور افزود: تغذیه مناسب و استراحت کافی در درمان بیماریهای ویروسی بسیار موثر تر از مصرف خودسرانه دارو است.
وی بیان کرد: مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار هنوز ماسک را اجباری نکرده اما فردی که علایم دارد باید در منزل استراحت و از حضور در محلهای پر تجمع پرهیز کند.
رئیس گروه مدیریت بیماریهای واگیردار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یادآور شد: بیماریهای تنفسی به راحتی قابل انتقال است لذا رعایت شیوه نامههای بهداشتی همچون دوران کرونا ضروری است.