شناسهٔ خبر: 70750296 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بارش‌های همدان نسبت به بلند مدت ۴۰ درصد کاهش یافته است

همدان- ایرنا- مدیرکل هواشناسی همدان از کاهش ۴۰ درصدی بارش ها در استان نسبت به میانگین بلند مدت خبر داد و گفت: از ابتدای سال آبی جاری (یکم مهر ۱۴۰۳) تاکنون ۷۰ میلیمتر بارش در همدان ثبت شده، در حالی که میانگین مدت مشابه این میزان در بلند مدت ۱۱۵ میلیمتر بوده است.

صاحب‌خبر -

حسین عابد روز شنبه در بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) با اشاره به نقش هواشناسی در زندگی روزمره مردم افزود: هر روز همه مردم به دنبال آگاهی از وضعیت آب و هوای منطقه خود هستند و اطلاعات هواشناسی را از روش‌های مختلف پیگیری می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه طرح‌ریزی در حوزه‌های مختلف بر اساس داده‌های هواشناسی صورت می‌گیرد، اظهار کرد: برنامه‌ریزی برای آینده، یکی دیگر از اهمیت‌های ویژه پیش‌بینی هواشناسی است و بر اساس یافته‌های آب و هوایی، راهبردهای نظامی، اقتصادی و سایر حوزه ها طراحی می‌شود.

مدیرکل هواشناسی استان همدان گفت: ارتباط با مسوولان استان و اساتید دانشگاه‌ها نقش مهمی در بررسی داده‌های هواشناسی برای برنامه‌ریزی آینده دارد و باید تلاش کنیم تا این داده‌ها علاوه بر در اختیار مردم قرار گرفتن، کاربردی نیز باشد.

وی با اشاره به اینکه منابع زیادی از آب استان و کشور از طریق نزولات آسمانی تامین می‌شود و بدلیل موقعیت جغرافیایی ورودی آبی خاصی از کشورهای همسایه نداریم، افزود: استان همدان از نقاط مرتفع کشور محسوب می شود و با توجه به این موضوع، منابع آبی آن تا خلیج فارس و دریای خزر نیز سر ریز می‌شود با وجود اینکه هیچ رودخانه‌ای از استان‌های همجوار وارد آن نمی‌شود.

فعالیت ۱۰۴ ایستگاه هواشناسی در استان همدان

مدیرکل هواشناسی همدان با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ سال از تاریخ هواشناسی در کشور می‌گذرد و در حال حاضر هزاران ایستگاه هواشناسی در میهن خود داریم،گفت: تاکنون ۱۰۴ ایستگاه هواشناسی در استان همدان راه اندازی شده است که شامل ایستگاه‌های جاده‌ای، فرودگاهی، باران‌سنجی، سینوپتیک و کشاورزی می‌شود.

عابد با اشاره به اینکه برخی از تجهیزات ایستگاه‌های هواشناسی دستی و برخی نیز اتوماتیک و برخط هستند،اظهار کرد: همه ایستگاه‌ها در سراسر استان متصدی دارد و داده‌های آن هر روز صبح جمع آوری و برای پایش به ایستگاه‌های بین المللی ارسال می‌شود.

وی با اشاره به اینکه پیش‌بینی‌های هواشناسی کیفی هست و کمی نیست،افزود: شهرهای کبودرآهنگ و قروه درگزین از مراکز شهرستانی استان همدان هستند که هنوز ایستگاه هواشناسی مستقل ندارند و در تلاش هستیم تا ایستگاه هواشناسی در شهر کبودرآهنگ را راه اندازی کنیم.

مدیرکل هواشناسی استان همدان با اشاره به اینکه بارش‌های استان همدان در طول ۵۰ سال گذشته کمتر از هفت درصد کاهش یافته است، خاطرنشان کرد: سال گذشته گرم ترین آذر و دی ماه دنیا را تجربه کردیم که شامل استان همدان نیز شد اما بهار ۱۴۰۳، با فعالیت موج‌های بارشی پی در پی، کمبود بارش جبران شد.

بارش‌های همدان نسبت به بلند مدت ۴۰ درصد کاهش یافته است

تصور غلط مردم نسبت به حجم برف نسبت به گذشته و امروز

وی بیان کرد: همدان در دسته استان‌هایی نیست که آلودگی هوای آن برجسته باشد و با توجه به موقعیت جغرافیایی آن، ریزگردهایی که از غرب کشور وارد می‌شود نیز تاثیر بسیار کمی بر هوای استان دارد.

عابد با اشاره به اینکه سند معتبری از بارش یک متری برف در همدان وجود ندارد، گفت: بر اساس بررسی آمار، هیچگاه بارشی بیشتر از ۶۰ سانتی متر برف در همدان ثبت نشده است.

وی ادامه داد: دلیل اینکه مردم احساس می‌کنند در گذشته، بارش برف در همدان بیشتر بود، به این دلیل است که دماهای کمینه پایین بود و برف روی زمین می‌ماند اما حالا تغییر اقلیم رخ داده است و همین موضوع موجب شده دمای کمینه افزایش یابد و شاهد بارش باران به جای برف در چله زمستان باشیم.

مدیرکل هواشناسی استان همدان افزود: هواشناسی یک علم احتمالی است و پیش بینی های ما کیفی محسوب می‌شود و کمی نیست و برای یک منطقه بزرگ انجام می‌شود به طوری که به عنوان مثال در شهر همدان میانگین بارش‌های بلند مدت در ایستگاه سعیدیه ۴۷۱ میلیمتر، ایستگاه شورین ۳۲۷ میلیمتر و ایستگاه فرودگاه ۳۱۲ میلیمتر ثبت شده است که نشان می‌دهد تفاوت بارش در نقاط نزدیک به هم و در یک شهر نیز مشهود است.

افزایش دمای ۹دهم درصدی همدان نسبت به میانگین بلند مدت

وی با اشاره به تغییرات اقلیمی نیز گفت: اختلاف دمای استان نیز نسبت به میانگین بلند مدت ۹ دهم درصد بیشتر شده است.

این مسوول با اشاره به اینکه به طور قطع تغییرات اقلیمی در استان رخ داده است، ادامه داد: پیش بینی می شود تا سه ماه آینده میانگین بارش استان حدود ۱۷۰ میلیمتر خواهد بود.

مدیرکل هواشناسی استان همدان افزود: بر اساس بررسی داده‌ها و نقشه‌های پیش‌یابی هواشناسی پیش بینی می‌شود بارش‌های استان در مدت سه هفته آینده عادی باشد و به احتمال ۶۰ درصد، بارش‌های استان تا سه ماه آینده همچون میانگین بلند مدت رخ دهد.

عابد همچنین اظهار کرد: یافته‌های جغرافیایی نشان می‌دهد استان همدان به لحاظ هواشناسی در دسته مناطقی قرار گرفته که راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی در آن بهره‌وری بالایی دارد و برای ساخت نیروگاه‌های بادی مناسب نیست.