به گزارش سیاست خارجی ایرنا، مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان با حضور در گفت و گوی تلویزیونی در شبکه خبر به پرسش هایی درباره وضعیت جاری در لبنان پس از مشخص شدن رئیس جمهور جدید در این کشور پاسخ داد. سفیر ایران با اشاره به مجموعه تحولات منتهی به برگزاری جلسه روز گذشته در پارلمان لبنان گفت: مجلس لبنان بر اساس دعوت آقای نبی بری، رئیس مجلس این جلسه را روز گذشته تشکیل داد. تقریبا از سه هفته قبل این تاریخ اعلام شده بود. از سفرا برای شرکت در این جلسه دعوت شده بود و معلوم بود که در این جلسه احتمالاً به نتیجه خواهند رسید. ترتیب خاصی وجود دارد و اینطور نیست که یک نفر نامزد معرفی بشود. گروههای مختلف در لبنان توافق میکنند که به چه کسی باید رای بدهند. پیش از آن افراد نطق های قبل از دستور دارند. جلسه ساعت ۱۱ شروع شد و روند رای گیری از نمایندگان آغاز شد. پس از شمارش آرا، آقای جوزف عون ۷۱ رای آورد و به حد نصاب ۸۶ رای نرسید.
سفیر ایران در بیروت در ادامه افزود: از آنجا که کسی نتوانست حدنصاب رای را به دست بیاورد رای گیری مجدد الزامی شد. در این فاصله حامیان مقاومت با آقای جوزف عون صحبتهایی کردند و در واقع با او به یک توافقی رسیدند که مصالح آنها هم باید در ریاست جمهوری در نظر گرفته بشود تا بر اساس آن توافق این گروه به آنها رای بدهند که این توافق حاصل شد. در جلسه دوم که ساعت ۲ بعد از ظهر تشکیل شد مجدداً به آقای جوزف عون رای داده شد و و در این مرحله ۹۹ رای کسب کرد.
تک روی آمریکا و فرانسه پیش نرفت
سفیر ایران در بیروت در ادامه با اشاره به پیام های این انتخاب گفت: پیام اول این انتخاب و روند منتهی به آن به آمریکا و عربستان سعودی و فرانسه بود که تصور میکردند می توانند به تنهایی کار را پیش ببرند. معلوم شد که آنها نمی توانند و محتاج توافق هستند. بر اساس این توافق بود که رئیس جمهوری جوزف عون شکل گرفت. کلاً در لبنان هم شرایط به گونه ای نیست که رئیس جمهور متعلق به یک جناح باشد. کشور طایفی هست و همه این ۱۸ طایفهای که وجود دارند از طایفههای مختلف مسیحی تا گروههای مختلف شیعه و سنی باید به یک جمع بندی برسند تا در واقع این رئیس جمهور انتخاب بشود. تحت این شرایط و تغییرات سیاسی آقای جوزف عون با توافقی که انجام شد توانست ۹۹ رای را کسب کند و به عنوان رئیس جمهور معرفی شود.
جوزف عون سابقه همکاری خوبی با حزب الله دارد
مجتبی امانی در پاسخ به پرسشی درباره ویژگی های شخص جوزف عون گفت: در لبنان رئیس جمهور و بقیه مسئولین باید رابطه خود را با گروههای مختلف داشته باشند. ممکن نیست که یک رئیس جمهور فقط از مثلاً مسیحیان نمایندگی بکند. آقای جوزف عون زمانی که فرمانده ارتش بود رعایت حزب الله و مقاومت را می کرد. در یک واقعهای که به واقعه کحاله معروف است، یکی از کامیونهایی که حامل مهمات متعلق به حزب الله بود، واژگون شد. در این حادثه ارتش لبنان این کامیون را که حاوی مهمات بود به پادگان ارتش منتقل کرد. در نهایت آقای جوزف عون اجازه داد یا دستور داد این مهمات به حزب الله تحویل داده شود. این همکاری ارتش با حزب الله نکته مثبتی بود که بازتاب بسیاری هم داشت. آقای جوزف عون این ماجرا را به گونه ای هدایت کرد که حزب الله و مقاومت را از خود آزرده نکند. این معادله همچنان باقی است.
آمریکا و اسرائیل به دنبال ریاست جمهوری سمیر جعجع بودند
سفیر ایران در بیروت در ادامه با اشاره به اینکه امریکاییها و اسرائیلیها دنبال این بودند که سمیر جعجع را که فردی کاملاً وابسته به اسرائیل است، منصوب کنند خاطرنشان کرد: سمیر جعجع آرای چندانی نداشت حتی در وهله اول شاید آرای او به ۳۰ یا ۴۰ نفر هم نمی رسید. آنها پس از آنکه نتوانستند او را تحمیل کنند و چه بسا عربستان هم با او موافق بود، به ریاست جمهوری جوزف عون رضایت دادند و به نظر من تصور آنها این بود که در نهایت اگر حامیان مقاومت یک تضمینهایی از آقای جوزف عون بگیرند آنها هم به او رای دهند.
امانی در پاسخ به این سوال که جوزف عون ماهیتاً یک فرمانده ارتش است و در دورهای که تصدی این مقام را برعهده داشته جنس رابطه آن با حزب الله چگونه بوده است، گفت: معمولا خاطره بدی از زمان فرماندهی او بر ارتش نزد حزب الله، مقاومت و جنبش امل وجود نداشته است. یک سری رقابتهای مسیحی هست که مربوط به جنبش میهنی آزاد یا حزب قوات است که رقابتهایی با هم دارند. ولی در عین حال اینگونه نیست که در عرف روابط مقاومت و فرمانده ارتش به خصوص در زمان جنگ، حزب الله، فرمانده ارتش را دشمن خود بداند و یا رابطه به گونه ای باشد که او را تحمل نکند. البته آنها نامزد دیگری را داشتند که غیرنظامی بود و میتواست با ۶۵ رای رئیس جمهور بشود که آقای سلیمان فرنجیه بود که نتوانست این آرا لازم را کسب کند.
مقاومت در لبنان قابل حذف نیست
سفیر ایران در پاسخ به این سوال که برخی از رسانهها هستند که از نزدیکی جوزف عون به ایالات متحده و عربستان یاد میکنند، آیا حزب الله در این دوره که جوزف عون رئیس جمهور خواهد بود فرصت بازسازی و احیای خود را مجدداً خواهد داشت گفت: قطعاً مقاومت، حزب الله، جنبش امل و تعدادی از نمایندگان اهل سنت و مسیحی، مقاومت را شرط بقای لبنان میدانند. به خصوص با حوادثی که در سوریه هم اتفاق افتاد تشخیص ما این است که آنها نمی توانند مقاومت را حذف بکنند. برخی صحبتهایی که در زمان انتخابات میشود، صحبتهایی هست که معمولاً ممکن است شکلی و ظاهری باشد ولی در نهایت با توجه به نظام طایفه ای لبنان، آنها امکان حذف مقاومت، شیعه و دو قدرت مهم جنبش امل و حزب الله را ندارند. حالا اینکه آنها در این مسیر تا چقدر تضعیف یا تقویت بشوند به حوادث بعد از این و به انتخاب و نوع عملکرد نخست وزیر و انتخاب وزرا مربوط است که باز هم در چهارچوب نظام طایفی حتماً باید شیعه چهار وزیر داشته باشد. اینکه چه کسانی وزیر می شوند و اینکه فرمانده ارتش چه کسی خواهد بود، مهم است. حزب الله و جنبش امل که دو نماینده آنها در فاصله دو جلسه رای گیری در پارلمان با آقای جوزف عون مذاکره کرده بودند تضمینهایی راجع به این موضوعات گرفتند. بنابراین با در نظر گرفتن این اصل که مقاومت در لبنان حذف شدنی نیست، ولی ممکن است بعضی از مذاکراتی که در حال انجام است به نتایجی برسد که حالا در مجموع باید آینده را دید.
رژیم صهیونیستی بازی روانی را شروع کرده است
امانی در پاسخ به این سوال که برخی از رسانههای غربی این موضوع را دنبال کردند که محور مقاومت، لبنان را از دست داد و آیا این خط رسانهای صحت دارد یا خیر پاسخ داد: بعد از توافق بین لبنان و رژیم صهیونیستی، جنگ روانی دشمن شروع شد. در توافق یک سری چیزهایی به نفع دو طرف است و یک چیزایی به ضرر دو طرف، این طبیعت توافق است. آنها الان جنگ روانی خود را شروع کرده اند که به معنای این است که میخواهند نقاط ضعفی که وجود دارد و غیر قابل انکار هم هست را بزرگنمایی کنند.
سفیر ایران در ادامه خاطر نشان کرد: به طور مثال، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی توییتی به زبان عبری کرده و تبریک گفتند ریاست جمهوری جوزف عون را، من فکر نمیکنم آنها از آمدن جوزف عون خوشحال باشند ولی برای اینکه نوعی ژست پیروزی بگیرند این کار را می کنند. واقعا توافق اینگونه نبود که اسرائیلی ها طرف پیروز باشند، بالاخره مقاومت دو روز قبل از آن ۳۵۰ موشک و پهپاد را شلیک کرد و نشان داد که هنوز توانایی دارد.
امانی در ادامه افزود: یکی از سفرای کشورهای خارجی پیش من آمد و گفت ۸۰ درصد توان حزب الله از بین رفته است. در پاسخ گفتم که آقای سفیر، اگر اسرائیل فکر میکرد ۸۰ درصد از توان حزب الله را از بین برده، چرا ۲۰ درصد بقیه حزب الله را از بین نبرد، چرا نشست پای میز توافق و مذاکره کرد؟
جوزف عون نامزد مورد نظر مقاومت نبود اما مقاومت مطالبه گری کرد
سفیر ایران در ادامه پاسخ به این پرسش گفت: دشمن در جنگ روانی طوری عمل میکند که جوزف عون به دلیل اینکه نامزد این طرف نبوده، شکست مقاومت محسوب می شود. خیلی از این مطالب اوهامی است که آنها دارند. آقای جوزف عون نامزد مورد نظر مقاومت نبود ولی در عین حال مقاومت هم نشان داد که اگر آنها پای توافق نیایند، رئیس جمهور انتخاب نمی شود. مقاومت و حامیان مقاومت که حدود ۴۰ رای داشتند و ۱۵ رای دیگر هم میتوانستند جمع بکنند به این نتیجه رسیدند که یا به روند انتخاب شدن رئیس جمهور کمک کنند و یا این روند را طولانی کنند که گزینه نخست را انتخاب کردند.
حزب الله محاسبه گری دقیقی انجام داد
مجتبی امانی با اشاره به موضع گیری برخی بازیگران فعال در این ماجرا گفت: ضمناً وقتی که عربستان، آمریکا و فرانسه گفتند که اگر جوزف عون نباشد، از بازسازی خبری نیست و جنگ ممکن است ادامه پیدا کند و ما تضمین نمیکنیم که اسرائیل از جنوب لبنان خارج شود، حزب الله در محاسبات خود به این نتیجه رسید که توافق کند و این سه موضوع را از آمریکاییها، سعودیها و فرانسویها طلبکاری کند که بازسازی را شروع کنید و اسرائیل هم حتما باید به مرزهایی ترسیم شده در قطعنامه ۱۷۰۱ بازگردد و همچنین حق هجوم مجدد هم ندارد. در عین حال آنها می خواهند توافقی که انجام شد را تعبیر به شکست مقاومت بکنند در حالی که اینگونه نیست، درست است که حزب الله، مقاومت و جنبش امل عقب نشینی کردند تا بتوانند مطالبات خود را داشته باشند اما هر چیزی که در این باره قابل تصور است در تحولات بعدی مشخص خواهد شد. در حال حاضر میتوان با قاطعیت گفت مطالبی که گفته می شود که مقاومت از بین رفت واقعیت ندارد، مقاومت وجود دارد چون بدون موافقت و همراهی او رئیس جمهور انتخاب نمی شود و این امر بسیار مهمی است.
جوزف عون ضدایرانی نیست
سفیر کشورمان در پاسخ به این سول که تعامل جوزف عون با ایران و بالعکس، چگونه خواهد بود گفت: اینکه صهیونیست ها انتخاب جوزف عون را تبریک گفتند به نظر من جنگ روانی است. من هم در لبنان هستم و هم در ایران، در لبنان صهیونیست ها در تبلیغات خود بیان می کنند که ببینید ایرانی ها هیچ کمکی به شما نمیکنند. برعکس شبکههای ضد انقلاب و وابسته به آمریکا و دیگران در ایران تبلیغ میکنند که مردم ایران، همه چیز شما را به لبنان دادند. من قبلاً چندین بار آقای جوزف عون را دیده بودم، او فردی معاند ایران نیست.
تلاش تهران برای تقویت رابطه با بیروت
امانی با اشاره به تقسیم بندی های طائفه ای در لبنان گفت: رئیس جمهور در لبنان بر اساس توافق طائف باید از مسیحیان مارونی باشد و نخست وزیر باید از اهل سنت باشد و رئیس مجلس از شیعیان، یعنی اینگونه نیست که مقاومت بتواند رئیس جمهور شیعه انتخاب بکند یا مسیحیان بتوانند یک رئیس مجلس مسیحی انتخاب بکنند. این واقعیت تاریخی که در لبنان وجود دارد یک سری شرایطی را ایجاد میکند که ما رابطه مان همان رابطه ای باشد که قبلا وجود داشته است، این ارتباطات خوب شکل گرفته و حالا تلاش میکنیم انشالله در این دوره جدید با توجه به رئیس جمهور و نخست وزیری که روی کار می آیند این رابطه تهران و بیروت قوی تر هم بشود.
جوزف عون خواهان خروج اسرائیل از لبنان است
امانی در پاسخ به این سوال که جنوب لبنان مکرراً توسط رژیم صهیونیستی مورد حمله قرار میگیرد و آتش بس را نقض میکنند، آیا با انتخاب جوزف عون، لبنان می تواند امیدوار باشد که رژیم صهیونیستی از حملات خود دست بکشد، گفت: جز گروهی که عرض کردم به طوری وابستگان به رژیم صهیونیستی هستند، همه در بین مسیحیان، اهل سنت و شیعیان ضد اسرائیل هستند. آقای جوزف عون در سخنرانی خود در مجلس که دیروز انجام داد، چندین بار نسبت به تهاجم اسرائیل و لزوم خروج رژیم صهیونیستی از لبنان هشدار داد و در این باره موضع خودش را مشخص کرد. اما اینکه اسرائیل به نقض آتش بس اقدام میکند، موضوعی است که بعد از توافق، اسرائیل با یک بهانه هایی این کار را انجام میدهد. حزب الله دو راه داشت یا پاسخگویی یا ثبت این گزارش ها و نظاره کردن وضعیت. مسئولیت دفاع در برابر این نقض آتش بس بر عهده دولت لبنان، ارتش و یونیفل است و نماینده آمریکا در واقع پیغامبر و در واقع گرداننده صحنه این توافق آتش بس بود. حزب الله به مصلحت خودش دید که در این مدت ۶۰ روز، نقض آتش بس را که بیشتر در جنوب نهر رودخانه است ثبت و گزارش بکند. الان حزب الله می تواند ادعا کند که دولت و ارتش نتوانستند به تعهداتی که در برابر نقض اتش بس داده بودند، عمل کنند. خروجی این وضعیت این است که وجود مقاومت در لبنان یک ضرورت است. شهید سید حسن نصرالله حدود فکر میکنم سال ۲۰۰۷ در پاسخ به برخی فشارها مبنی بر اینکه حزب الله باید سلاح خود را زمین بگذارد در کمال صداقت گفت: تا وقتی که دولت نتواند از لبنان دفاع کند تا وقتی ما ارتش منظم و قوی نداشته باشیم مجبوریم برای دفاع از خود و لبنان سلاح در اختیار داشته باشیم.