شناسهٔ خبر: 70748045 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

واکنش‌های جهانی به جاه‌طلبی‌های ارضی ترامپ 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب امریکا که بار‌ها از دخالت نظامی امریکا در کشور‌های دیگر انتقاد کرده بود، اکنون در آستانه ورود مجدد به کاخ سفید، برای به دست آوردن قلمرو جهانی بیشتر حتی به زور نظامی در صورت لزوم دفاع می‌کند.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: جاه‌طلبی‌های ترامپ درباره تصرف برخی مناطق و الحاق آن به خاک امریکا، با واکنش جهانی همراه شده است. نخست‌وزیر مستعفی کانادا هرگونه ضمیمه شدن کانادا به عنوان ایالت امریکا را رد کرده، روس‌ها نیز حضور امریکایی‌ها در گرینلند را تهدیدی برای امنیت ملی خود عنوان کرده‌اند. با این حال، کنگره طرح خرید کانال پاناما را روی میز قرار داده که دست ترامپ را برای تصاحب این کانال استراتژیک باز می‌گذارد. 
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب امریکا که بار‌ها از دخالت نظامی امریکا در کشور‌های دیگر انتقاد کرده بود، اکنون در آستانه ورود مجدد به کاخ سفید، برای به دست آوردن قلمرو جهانی بیشتر حتی به زور نظامی در صورت لزوم دفاع می‌کند. خرید جزیره گرینلند، الحاق کانادا به خاک امریکا، خرید کانال پاناما و تغییر نام خلیج مکزیک، ایده‌های جدید ترامپ است که گفته در دولت جدید آنها را مورد بررسی قرار می‌دهد، اما این اظهارات جنجالی موجی از واکنش‌ها را در سراسر جهان به همراه داشته است. 
«جاستین ترودو»، نخست‌وزیر مستعفی کانادا روز پنج‌شنبه به شبکه سی‌ان‌ان گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ که یک مذاکره‌کننده بسیار ماهر است، مردم را با این گفتگو‌ها تا حدودی منحرف می‌کند تا توجهات را از بحث درباره تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر نفت، گاز، برق، فولاد، آلومینیوم، چوب و بتن دور کند.» ترامپ اخیراً اعلام کرد که پس از ورود به کاخ سفید، تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر کالا‌های وارداتی از کانادا، چین و مکزیک اعمال خواهد کرد. ترودو در این باره هشدار داد که این اقدام می‌تواند هزینه‌ها را برای مصرف‌کنندگان و کسب‌وکار‌های امریکایی افزایش دهد. ترودو همچنین احتمال تبدیل کانادا به پنجاه‌ویکمین ایالت امریکا را رد کرد. دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا نیز روز پنج‌شنبه در واکنش به اظهارات ترامپ درباره گرینلند گفت که تصرف گرینلند توسط ایالات متحده اتفاق نخواهد افتاد. روس‌ها هم که حضور امریکا در نزدیکی مرزهایشان را تهدیدی برای امنیت ملی خود می‌دانند، واکنش تندی به طرح‌های ترامپ نشان داده‌اند. به گزارش خبرگزاری نووستی، ولادیمیر باربین، سفیر روسیه در دانمارک دیروز گفت: «گرینلند علاقه‌مند به توسعه همکاری‌های بین‌المللی سودمند متقابل با ایالات متحده است، اما امکان تبدیل شدن به بخشی از ایالات متحده را در نظر نمی‌گیرد». باربین گفت: «گرینلند علاقه‌مند به توسعه همکاری‌های بین‌المللی سودمند متقابل، از جمله با ایالات متحده است. سرنوشت گرینلند باید بر اساس ابراز اراده خود گرینلندی‌ها در چارچوب قوانین جاری دانمارک و بدون هیچ‌گونه دخالت خارجی تعیین شود». آندری کارتاپولوف، رئیس کمیته دفاع دومای روسیه نیز با هشدار درباره پیشنهاد ترامپ برای پیوستن گرینلند به قلمرو ایالات متحده تأکید کرد: «الحاق گرینلند به امریکا یک تهدید نظامی خواهد بود و این جزیره می‌تواند به‌عنوان سکوی پرشی خوب برای امریکا در یک درگیری بین قاره‌ای فرضی در آینده باشد». 
درحالی که ترامپ دنبال تصاحب گرینلند حتی به زور نظامی است، مقامات دانمارکی قاطعانه احتمال فروش گرینلند را رد کرده‌اند و بر اساس گزارش روزنامه گاردین که از ساکنان این جزیره تهیه کرده است، نشان می‌دهد جمعیت ۵۷ هزار نفری آن خواهان استقلال کامل و مخالف هرگونه الحاق به امریکا یا سایر کشور‌ها هستند. 

 خرید کانال پاناما روی میز کنگره 
با وجود مخالفت‌های جهانی با ایده‌های ترامپ، برخی اعضای کنگره امریکا از هم اکنون طرح تصرف سرزمینی در مناطق دیگر را را کلید زده‌اند. گروهی از جمهوریخواهان کنگره طرحی را به مجلس نمایندگان ارائه کرده‌اند که به رئیس‌جمهور این کشور اجازه می‌دهد در مورد تصاحب مجدد کانال پاناما مذاکره کند. به گزارش شبکه اسکای‌نیوز، داستی جانسون که طراح این ایده است، گفت: «ابتکار عمل برای بازپس‌گیری کانال پاناما توسط ۱۵ نماینده جمهوریخواه دیگر کنگره حمایت شده است، رئیس‌جمهور ترامپ حق دارد که دوباره کانال پاناما را بخرد». جانسون در ادعا‌های خود گفت: علاقه چین به این کانال و حضور در اطراف آن باعث نگرانی است. امریکا باید قدرت خود را در خارج از کشور نشان دهد. مالکیت و بهره‌برداری از کانال پاناما ممکن است گام مهمی به سوی امریکای قوی‌تر و جهانی امن‌تر باشد». این درحالی است که خاویر مارتینز آچا واسکز، وزیر خارجه پاناما ادعا‌های ترامپ را رد کرد و گفت که دولت این کشور امریکای مرکزی هرگز تماس رسمی یا غیر رسمی با رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده یا تیم او نداشته است. رئیس‌جمهور پاناما پیش از این، اظهارات ترامپ را نمایشی از جهل تاریخی فاحش خوانده بود. او گفت که کانال پاناما بر اساس معاهده ۱۹۷۷ به‌طور کامل در اختیار دولت است و حاکمیت کشور قابل مذاکره نیست.