جوان آنلاین: لبنان بعد از ۲۷ ماه خلأ در ریاست جمهوری سرانجام روز پنجشنبه صاحب رئیسجمهور شد و جوزف عون، فرمانده مارونی ارتش لبنان با اجماع نمایندگان مجلس، از جمله حمایت حزبالله و جنبش امل به رئیسجمهوری رسید. «عون» ۶۱ ساله مشهور به گزینه عربستان و امریکا است ولی انتخاب او با حمایت حزبالله و امل، نشانه تلاش جریانهای مختلف سیاسی در لبنان برای انعطاف است. او خواستار خروج اسرائیل از جنوب لبنان شده و همزمان بحث انحصار سلاح در دست دولت را مطرح کرده که البته این موضع اخیر، به نظر میرسد در شرایط کنونی بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
به گزارش «جوان»، جوزف عون، رئیسجمهور جدید لبنان دیروز اولین روز خود را در کاخ ریاست جمهوری شروع کرد. عون که به عنوان چهارمین رئیسجمهور از بدنه ارتش لبنان آمده، در جلسه روز پنجشنبه پارلمان لبنان با کسب ۹۹ رأی از مجموع ۱۲۸ رأی، بعد از ۲۷ ماه خلأ قدرت، به عنوان چهاردهمین رئیسجمهور لبنان انتخاب شد. انتخاب عون در شرایطی اتفاق افتاد که او در دور اول رأیگیری در پارلمان نتوانسته بود رأی بیاورد. در دور اول، نمایندگان امل و حزبالله رأی داده بودند که در نتیجه جوزف عون فقط ۷۱ رأی به دست آورد و انتخاب او به دور دوم کشید و بعد از یک توافق مثبت با امل و حزبالله که روز پنجشنبه انجام شد، عون در دور دوم رئیسجمهور شد. «عون» بیش از آنکه به عنوان نماینده موردنظر حزبالله شناخته شود، نماینده مورد حمایت امریکا و عربستان بود، به همین دلیل، نقش حمایتی این دو از انتخاب عون نیز قابلتوجه بود. آکسیوس به نقل از یک مقام امریکایی و یک منبع آگاه نوشت که تیمهای منطقهای «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» در انتخاب رئیسجمهور جدید لبنان نقشآفرینی کردند. با این حال، توافق دقیقه نودی عون با حزبالله و امل که همراه با انصراف «سلیمان فرنجیه»، رئیس جریان «المرده» از نامزدی ریاست جمهوری بود، منجر به رئیسجمهور شدن جوزف عون شد. عون عصر پنجشنبه مراسم سوگند خود را برگزار کرد. وی در اولین سخنرانی متعهد شد حامی حاکمیت ملی و سرزمینی و حقوق تمامی طوایف و گروههای لبنانی براساس مفاد و بندهای قانون اساسی این کشور باشد. او گفت که «امروز مرحله جدیدی از تاریخ لبنان آغاز شده» و تأکید کرد: «اگر میخواهیم کشور را بسازیم، همه باید تحت حاکمیت قانون باشیم.» رئیسجمهور جدید لبنان بر ایجاد روابط خوب با کشورهای عربی و در پیش گرفتن سیاست بیطرفی مثبت تأکید کرد و افزود بهترین روابط را با کشورهای عربی دوست برقرار خواهم کرد. جوزف عون، درباره روابط کشور با سوریه نیز گفت: «ما فرصتی برای ایجاد روابط خوب با سوریه داریم. ما این فرصت را داریم که گفتوگوی جدی با دولت سوریه آغاز و روابط خوبی بین دو کشور برقرار کنیم.»
اسرائیل بیرون برود
جوزف عون در اولین سخنرانی خود همچنین گفت که «باید دولتی بسازیم که اسرائیل را از جنوب لبنان بیرون کند» و تأکید کرد: «قول میدهم آنچه را که اشغالگران اسرائیل در سراسر کشور ویران کردند، بازسازی کنم.» نجیب میقاتی، نخستوزیر پیشبرد امور در لبنان نیز با رئیسجمهور جدید در کاخ بعبدا ملاقات کرد و گفت که با عون درباره چالشهای موجود، وضعیت جنوب لبنان، لزوم عقبنشینی سریع و کامل رژیم صهیونیستی از این کشور و پایان دادن به تجاوزات رژیم اسرائیل صحبت کرده است. جوزف عون همچنین در سخنرانی خود، بدون اینکه اشاره مستقیمی به حزبالله کند، گفت که «از نقش خود به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح برای تأیید حق دولت در انحصار حمل سلاح استفاده خواهم کرد. ما نباید برای قلدری علیه یکدیگر به بیرون [طرفهای خارجی]تکیه کنیم.» گفته میشود که خطاب این بخش از سخنان فرمانده ارتش لبنان حزبالله است که یک ماه و نیم قبل، بعد از یک جنگ ۶۳ روزه، با اسرائیل به توافق آتشبسی رسید که در بخشی از آن تأکید شده که «تنها نیروهای مجاز به حمل سلاح در لبنان، نیروهای مسلح لبنانی (ارتش)، نیروهای امنیت داخلی، اداره کل امنیت، اداره کل امنیت دولت، گمرک لبنان و پلیس شهرداری» هستند. در حالی که بیشتر منابع غربی انتخاب عون را نشانه تضعیف حزبالله میدانند، ولی این واقعیت که انتخاب رئیسجمهور جدید بعد از حمایت امل و حزبالله در پارلمان به دست آمد، نشانه چالش آمیز بودن این روایت است. نیویورکتایمز دیروز در گزارشی نوشت که «حزبالله در متزلزلترین زمینه در سالهای اخیر به سر میبرد، زیرا پویاییهای قدرت در سراسر خاورمیانه پس از بیش از یک سال جنگ و آشفتگی در حال تنظیم مجدد است» ولی همین گزارش تصریح کرده است: «اکثر کارشناسان معتقدند که حزبالله حتی در وضعیت ضعیف خود، مسلطترین نیروی سیاسی لبنان باقی میماند.» پل سالم، معاون رئیسجمهور برای تعامل بینالمللی در مؤسسه خاورمیانه در واشینگتن میگوید: «حزبالله از نظر قدرت استراتژیک و تواناییاش برای مقابله با اسرائیل ضربات حیرتانگیزی خورده است. اما در داخل لبنان، این گروه همچنان یک گروه بسیار مسلح است که قدرتمندتر از هر گروه دیگری در کشور است.» دیوید شنکر که بالاترین مقام وزارت خارجه در خاورمیانه در دوره اول دولت ترامپ بود، میگوید: «عامل ترس همچنان ادامه دارد، حتی اگر به طور چشمگیری ضعیف شده باشد.» شنکر که اکنون یکی از همکاران مؤسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک است به اماسان میگوید: «نگرانی درباره احیای مجدد حزبالله نیز وجود دارد، که آنها به نحوی برمیگردند.»
فشار برای خروج اسرائیل
رئیسجمهور ایران در پیامی به رئیسجمهور جدید لبنان، گفته که دولت جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای توسعه بیش از پیش همکاریهای فیمابین در تمامی حوزههای مختلف در دوره ریاست جمهوری جنابعالی اعلام مینماید. عباس عراقچی، وزیر خارجه هم در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران از لبنانی باثبات، امن و مستقل، موطن همه لبنانیها، و عاری از اشغال و تهدید خارجی حمایت میکند. مانند گذشته، ما با هر دولتی که نماینده خواستههای مردم لبنان بوده، رفاه آنها را تضمین کند و از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی لبنان محافظت کند، همکاری خواهیم کرد.»
گروههای فلسطینی از جمله حماس، جهاد اسلامی و جبهه مردمی برای آزادی فلسطین و جنبش فتح نیز به عون تبریک گفتند. همزمان، جو بایدن، رئیسجمهور جدید لبنان را رهبری قاطع توصیف کرد و گفت که مردم لبنان مسیری را انتخاب کردهاند که با صلح، امنیت، حاکمیت و بازسازی با مشارکت جامعه جهانی همسو است. همچنین وزیر خارجه انگلیس ضمن تبریک به عون تأکید کرد: ما باید با هم برای حمایت از ثبات لبنان و توسعه آن تلاش کنیم. شورای امنیت، اتحادیه عرب و سازمانها و مقامات کشورهای مختلف از انتخاب «جوزف عون» به عنوان رئیسجمهور لبنان استقبال کردند. وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز در اولین واکنش، از انتخاب «جوزف عون» بهعنوان رئیسجمهور جدید لبنان استقبال و آرزوی «همسایگی خوب» کرد. با این حال، وبسایت اسرائیلی «والاه» از قول مقامات ارشد امریکایی و اسرائیلی نوشته که انتخاب جوزف عون به عنوان رئیسجمهور جدید لبنان، فشار بر اسرائیل را برای تکمیل خروج نیروهای ارتش خود از جنوب لبنان تا پایان ژانویه افزایش خواهد داد.