شناسهٔ خبر: 70742821 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

موج مخالفت مقام‌های اروپایی با خواسته‌های جنجالی «ترامپ»

درخواست‌های مبالغه آمیز رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره لزوم افزایش هزینه‌های نظامی ناتو و ادعا‌های ارضی وی درباره برخی مناطق از جمله گرینلند همچنان با موج مخالفت مقام‌های اروپایی رو‌به‌رو می‌شود.

صاحب‌خبر -

 به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از نشریه «دی سایت»، درخواست‌های افراطی و بحث برانگیز «دونالد ترامپ»، در آستانه ورود مجدد به کاخ سفید با واکنش‌های انتقادی بسیاری از مقام‌های اروپایی رو‌به‌رو شده است.

در همین راستا «اولاف شولتز»، صدراعظم آلمان هم درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا برای افزایش شدید هزینه‌های دفاعی اعضای ناتو را رد کرد.

شولتز در این باره به مجله فوکوس گفت که رقم پنج درصد از تولید ناخالص داخلی سالانه (GDP) که ترامپ برای افزایش هزینه‌های نظامی ذکر کرد، به معنای افزایش بودجه دفاعی آلمان به ۲۰۰ میلیارد یورو با مجموع بودجه فدرال ۴۹۰ میلیارد یورو است.

صدر اعظم آلمان همچنین گفت که در حال حاضر، این به معنای پس انداز یا بدهی اضافی ۱۵۰ میلیارد یورویی علاوه بر بودجه دفاعی عادی برای ما است. به همین دلیل است که فکر می‌کنم بهتر است روی مسیری متمرکز شویم که ناتو مدت‌هاست با آن موافقت کرده است.

در ناتو، هدف دو درصد از تولید ناخالص داخلی سالانه برای دفاع در نظر گرفته شده است. آلمان سال‌هاست که این الزام را برآورده نکرده است و کمتر از ۱.۵ درصد بودجه ناخالص داخلی را در این زمینه هزینه کرده است.

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع فدرال آلمان نیز درخواست ترامپ در این باره را رد کرد. او گفت: من نمی‌دانم کدام کشور می‌تواند این هزینه را بپردازد.

در ائتلاف نظامی ناتو، لهستان در حال حاضر بالاترین نسبت هزینه‌های نظامی را با کمتر از چهار درصد تولید ناخالصی دارد، در حالی که ایالات متحده حدود ۳.۵ درصد را به خود اختصاص داده است که بسیار کمتر از خواسته‌های ترامپ از متحدان ناتو است.

به گفته «پیستوریوس»، در هر صورت در اینجا مسئله درصد مطرح نیست، بلکه بیشتر این مسئله مطرح است که اهداف توانمندی ناتو چگونه تعریف و برآورده می‌شوند. وزیر دفاع آلمان گفت: این مسئله توسط هیچ کس و در هیچ پایتختی تصمیم گیری نمی‌شود، بلکه ناتو با هم در این باره تصمیم می‌گیرد.

«رابرت هابک»، معاون صدر اعظم آلمان و وزیر اقتصاد این کشور هم به وضوح با این ایده ترامپ مخالفت کرده و اعلام کرده است: آنچه دونالد ترامپ پیشنهاد می‌کند غیر واقعی است.

در طول مبارزات انتخاباتی، ترامپ تهدید کرده بود از کشور‌هایی که به نظر وی سرمایه‌گذاری کمی در زمینه دفاعی انجام می‌دهند، حمایت نخواهد کرد.

صدراعظم آلمان همچنین به رای گیری در این باره در ناتو اشاره کرده و در این باره گفت: اهداف توانمندی برای ائتلاف دفاعی ما اکنون در حال تشریح است. به همه کشور‌ها یک وظیفه محول می‌شود و پس از آن باید محاسبات انجام شود. یک رویه بسیار روشن در این راستا وجود دارد که ناتو به آن پایبند خواهد بود.

شولتز بار دیگر تاکید کرد که آلمان باید بدون توجه به اظهارات ترامپ اقدامات بیشتری برای امنیت خود انجام دهد و در این مورد بحثی وجود ندارد.

دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا نیز درخواست دونالد ترامپ برای افزایش گسترده هزینه‌های دفاعی در ناتو را رد کرده است.

لامی در مصاحبه‌ای با بی بی سی با اشاره به اینکه که ایالات متحده ۳.۳۸ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف دفاع می‌کند گفت: ترامپ ابتدا باید طرحی ارائه کند که چگونه آمریکا قصد دارد به پنج درصد برسد. این مقام انگلیسی گفت: بنابراین خواسته ترامپ بیشتر شعاری است تا یک هدف جدی. بریتانیا به هدف خود برای رسیدن به مرز ۲.۵ درصد پایبند است.

این دیپلمات ارشد بریتانیایی همچنین پیشنهادات ترامپ مبنی بر اینکه احتمالا گرینلند را از طریق نیروی نظامی تحت کنترل آمریکا درآورد کلماتی توخالی خواند. لامی گفت: این اتفاق نمی‌افتد. از زمان تأسیس ناتو، هیچ جنگی بین اعضای این ائتلاف نظامی رخ نداده است.

لامی همچنین اذعان کرد، با این حال، شدت لفاظی و غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ گاهی اوقات می‌تواند بی‌ثبات کننده باشد. لامی گفت که او تردید دارد که نگرانی‌های ترامپ در مورد این جزیره بزرگ در اقیانوس اطلس شمالی در مورد امنیت اقتصادی ملی و نقش روسیه و چین در قطب شمال باشد.

صدر اعظم آلمان هم در واکنش به اظهارات جنجالی رئیس جمهور منتخب آمریکا که اقدام نظامی برای تحت کنترل در آوردن گرینلند را رد نکرده بود، به وی درباره جابجایی مرز‌ها هشدار داد.

اتریش هم ادعا‌های ترامپ درباره گرینلند را رد کرده است.

وزارت امور خارجه اتریش روز پنجشنبه اعلام کرد تمامیت ارضی و حاکمیت کشور‌ها باید توسط همه حفظ شود.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز پنجشنبه در سخنانی در بروکسل گفت: ما باید به تمامیت ارضی و حاکمیت گرینلند احترام بگذاریم. وی افزود: گرینلند بخشی از دانمارک است.

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا هم که اخیراً با ترامپ در ملک خصوصی وی در مار-آ-لاگو ملاقات کرده بود، در این باره به خبرنگاران گفت: فکر می‌کنم می‌توانم این موضوع را رد کنم که ایالات متحده در چند سال آینده به اجبار سرزمین‌هایی را که به آن علاقه دارد ضمیمه کند. اظهارات ترامپ بیشتر پیامی برای سایر بازیگران جهانی بود.

آنالنا بائر بوک، وزیر امور خارجه آلمان هم با توجه به جاه طلبی‌های سرزمینی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، تلاش کرد تا قدرت اتحادیه اقتصادی اروپا را برجسته کند. وی در این باره گفت: ما با هم بزرگترین بازار واحد در جهان هستیم. اروپا باید برای حمایت از ارزش‌ها و منافع خود با حاکمیت و اعتماد به نفس عمل کند.

وزیر خارجه آلمان ضمن تاکید بر لزوم پایبندی همه کشور‌ها به قوانین مشترک گفت: این مسئله در مورد همه کشورها، اعم از شرکای ناتو و ایالات متحده آمریکا صدق می‌کند. اگر برخی از کشور‌ها قوانین را رعایت نکنند، بدترین اتفاق ممکن است رخ دهد.

ترامپ روز سه شنبه در سخنانی استفاده از اقدامات نظامی یا اقتصادی برای کنترل گرینلند و کانال پاناما را رد نکرده و این دو حوزه را برای «امنیت اقتصادی» کشورش لازم دانست.

وی قبلاً هم در اظهار نظر‌های مختلفی به جزیره گرینلند که متعلق به دانمارک است ابراز علاقه کرده بود. ترامپ در ماه دسامبر در سخنانی مدعی شد که به نفع امنیت ملی و آزادی در جهان است که ایالات متحده آمریکا کنترل گرینلند را به عنوان یک ضرورت مطلق در دست گیرد.