شناسهٔ خبر: 70738486 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مهربان‌تر از مرگ؛ وقتی روابط خانوادگی از روابط عاشقانه پیشی می‌گیرد

تهران- ایرنا- نویسنده کتاب «مهربان تر از مرگ» در این اثر نشان داده است که روابط خانوادگی با رعایت قوانین و چارچوب‌هایی می‌تواند از روابط عاشقانه پیشی بگیرد. 

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، کتاب «مهربان تر از مرگ» نوشته ناصر پروانی مضمونی اجتماعی دارد و درباره جلوه‌های عاشقانه در زندگی خانوادگی است. مقایسه، گذشت، حسادت، لجبازی و تاثیرشان بر مسیر خانواده از جمله موضوعات مهمی هستند که در داستان مهربان‌تر از مرگ درباره آن‌ها صحبت شده است. بین اتفاقات این داستان، حادثه عمل جراحی و پیوند قلب نیز تاثیر زیادی بر روند حوادث داستان دارد.

داستان با روایت یک زندگی عاشقانه شروع می‌شود، مردی که دیوانه‌وار همسرش را می‌پرستد و او صبح به سرکار رفته است. کم‌کم زمان می‌گذرد و زن برنمی‌گردد. عصر همان‌روز متوجه می‌شویم همسر مرد در یک تصادف وحشتناک مرده است و اعضای بدنش را اهدا کرده‌اند اما مرد با این اتفاق کنار نیامده است. او هرروز منتظر همسرش است و هرروز لباس‌های او را به خشکشویی می‌برد و وانمود می‌کند همسرش قرار است بالاخره به خانه بیاید.

در مقدمه کتاب آمده است: تارو پود بدنم درد می کند انگار سلول به سلول تنم را نشانه های بیماری در برگرفته است. نشد هرچه تلاش کردیم علم و تجربه نتوانستند مرهمی بر دردهایمان بگذارند تا عاقبت مرگ رسید و تمام دردها را پایان بخشید. دلتنگ از خود واژه جدایی بودم جداتر از واژه دلتنگی نرسیدن در دهلیزهای قلبم بیداد می کرد، بطن به بطن وجودم لبریز از نشدن ها بود. به گمانم بودن، شدن، دیدن، رسیدن همگی با یک نون اضافه سرسفره زندگی من مهمان بودند تا اینکه مرگ رسید و همه نون های نبودن نشدن، ندیدن و نرسیدن ها را به یک باره بلعید.

زورم به نابرابری ها نمی رسید به ناسپاسی ها به نادانی ها و به ناملایماتی که ناجوانمردانه قاصدک وار در دشت وسیع روزگارمان پراکنده شده بودند. تا اینکه مرگ مقتدرانه در یک لحظه همه را به پایان رسانید.
بیهودگی چنگ می زند به سلسله جبال افکار پیچ در پیچم به تارهای تنیده شده کنج دیوارهای احساسم.

اصلاً حرفی از واژه امید باقی نمانده بود نه الفی کلاه برداشته به احترام آرزو، نه میمی به نیابت از محبت، نه ی به نمایندگی از یاد تو و نه دالی هم تراز دوست داشتنت.

پروانی در مورد داستانش می گوید: در مسیر داستان، پیوند قلب اتفاق می‌افتد و تأثیر زیادی بر روند حوادث داستان دارد به‌خصوص مشکلاتی که در زندگی زوج‌های جوان دیده می‌شود. داستان در ابتدا با یک موضوع کاملا عاشقانه شکل می‌گیرد و ممکن است مفهوم دوست داشتن و علاقه، پس از مدتی در زندگی زناشویی تغییر کند؛ البته این واقعیتی است که در جامعه امروز ما دیده می‌شود و به همین دلیل داستان این رمان را می‌توان مبتنی بر واقعیت جامعه امروز دانست.

وی بیان کرد: در کتاب مهربان‌تر از مرگ سعی کردم روی مفاهیم اخلاقی مانند گذشت و همکاری زوج‌های جوان تأکید کنم و تأثیر حسادت، مقایسه و دخالت اطرافیان در روند زندگی را با قلمی رمان‌گونه نشان دهم. همچنین در این رمان توانستم نشان دهم که روابط خانوادگی با رعایت قوانین و چارچوب‌هایی می‌تواند از روابط عاشقانه پیشی بگیرد.

بخشی از کتاب

یکی از خوشبختی‌های یواشکی من این بود که هر وقت در کمد لباسهامون رو باز می‌کردم، بی‌اختیار سرم رو می‌بردم وسط لباس‌های گندم که با وجود تمیزی ومرتب بودن. بوی عطرش دیوونم می‌کرد. من با اینکه دوتا کمد دیواری توی اتاق خواب بود و منطقا به اصرار، اصلا باید هر کمد مخصوص لباس یکی‌مون می‌شد اما جفت کمد لباس‌ها مشترک بود. تازه نمی‌دونم وقتی در این کمدها بسته می‌شد و فضا تاریک می‌شد، پیراهن‌های من و گندم چه لحظات عاشقانه‌ای رو توی تنهایی تجربه می‌کردن.

یه کت شلوار سرمه‌ای با پیراهن سفید با خطوط آبی کمرنگ برداشتم و انداختم روی تخت نامرتب دوست‌داشتنی‌مون.

سریع لباس پوشیدم. چندتا پیراهن هم بود که باید می‌بردم خشکشویی. سعی می‌کردم، لباس‌های گندم رو خودم اتو کنم.

البته عموما حقیقتا لذت بوییدن عطر لباس‌هاش که موقع اتوکردن چند برابرمی‌شد با هیچ‌ چیزی قابل معاوضه نبود.

کتاب «مهربان‌تر از مرگ» را انتشارات گرایش تازه در ۱۴۴ صفحه چاپ کرده است. این کتاب هفدهمین اثر پروانی است.

این کتاب سال ۱۴۰۰ منتشر شد و با استقبال مخاطبان به چاپ ششم رسید. سال ۱۴۰۱ توسط ایران صدا و با خوانش بهروز رضوی به صورت کتاب گویا عرضه شد و سال گذشته توسط دنیا شهامتی به زبان انگلیسی ترجمه و تمام عوائد حاصل از فروش آن صرف تهیه لوازم‌التحریر کودکان بی‌بضاعت شد.