به گزارش خبرنگار ایرنا، هرساله از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آببندان های مازندران میزبان گونه های مختلف پرندگان از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است که به امید یافتن مکان گرم و غذا به این مقصد عزم سفر می کنند.
بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران بیشتر از ۷۰ گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.
غازها، فلامینگوها، آبچلیکها، باکلانها و حواصیلها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سردسال به تالاب ها و آب بندان های مازندران می آیند و چند ماه را در این خطه از شمال کشور سپری
می کنند.
میل و گرایش این پرندگان برای آمدن به استان تحت الشعاع شرایط فضای منطقه ای دارد که قرار است در آن فرود بیایند از جمله مهمترین آنها میزان آبگیری تالاب ها و آبگیرهایی همچون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گلپل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
چرا که آبگیری مناسب و خوب آب بندان ها و آبگیرها باعث فراهم شدن محیط مناسب رشد و نمو مساعد گونه های جانوری و حشرات و گونه های گیاهی می شود که به عنوان بسته تغذیه ای پرندگان زمستان گذران به شمار می روند.
مازندران علاوه برتالاب بین المللی میانکاله و ۲ تالاب فریدونکنار و کیاسر ۹۱۵ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد و مناسب ترین زیستگاه برای پرندگان مهاجر محسوب می شوند. بیشتر پرندگان مهاجر برای زمستان گذرانی روزهای سردسال را در تالاب میانکاله بهشهر سپری می کنند.
رئیس اداره وحش مازندران گفت که
امسال با آغاز فصل کوچ قوها بازهم تالاب سرخرود برای میزبانی زمستانی از مهمانان سپید آماده شد و کماکان این حضور هم ادامه دارد.
کوروس ربیعی افزود: تعداد قوهای مهاجر در تالاب به ۷۰۰ بال رسید، از این تعداد ۶ بال قوی کوچک، سه بال قوی گنگ و بقیه قوی فریادکش هستند.
وی ادامه داد : طوریکه در هیچ کجای دنیا نمیتوان هر سه گونه قو را در تالاب ۲۵ هکتاری داشته باشیم که از این حیث تالاب سرخرود منحصر بهفرد است.
رییس حیات وحش مازندران توضیح داد : همه ساله قوهای فریادکش اواخر آبان ماه به مازندران به ویژه تالاب سرخرود می آمدند اما امسال با توجه به اینکه کاهش دمای هوا نیز با تاخیر رخ داده، مهاجرت این پرندگان نیز با تاخیر صورت گرفته است.
وی ادامه داد: تاکنون حدود ۷۰۰بال قوی فریادکش در تالاب سرخرود فرود آمدند و پیش بینی می شود طی چند روز آینده قوهای بیشتری در این تالاب فرود آید.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران گفت: همه ساله با کاهش دمای هوا در مناطق شمالی دریای خزر و بخش هایی از سیبری، قوهای مهاجر از اواسط آبان ماه با جمعیت کمی مهاجرت به عرض های پایین جغرافیایی را آغاز می کنند که این روند امسال با تاخیر انجام شده است.
وی شرایط آب گیری و وجود غذای طبیعی در تالاب سرخرود را مطلوب توصیف کرد و گفت: امسال نیز همانند سال گذشته همه تدابیر برای حفاظت تامین غذا و پایش و رفع بیماری های احتمالی بین قوهای فریادکش اندیشیده شده است.
مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گلپل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان۱۰۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت میکنند.
بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از ردههای مختلف مهرهداران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهیها در زیستبوم مازندران شناسایی شدهاند.
پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهیها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل میدهند.