شناسهٔ خبر: 70736957 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

یک هفته با فرهنگ و ادب

سیل انتصاب‌ها دلخوری شهرام ناظری را نشست!

انتصاب اعضای هیئت علمی جایزه ملی؛ جایزه جهانی کتاب سال و رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران؛ درخواست نهاد کتابخانه‌ها برای حمایت از سوی اعضای خانه ملت و اهدای نشان «خواجوی کرمانی» با طعم دلخوری شهرام ناظری از جمله عناوین مهمترین رویدادهای حوزه فرهنگ و ادب در این هفته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا؛ گذار تقویم رسمی کشورمان از نیمه دی ماه در عرصه فرهنگ و ادب، همواره آغاز شتاب گرفتن رخدادها و رویدادهای ادبی ایران‌زمین در قامت همدلی با جشن‌های فجر انقلاب و سرعت بخشیدن به ضرباهنگ فعالیت دست‌اندرکاران این عرصه برای برگزاری هرچه بهتر رخدادهای فرهنگی و ادبی در دو ماه پایانی در کشورمان به شمار می‌رود.

همچنین در قامت برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه‌های پُرتکرار و متعدد نیز عرصه فرهنگ و ادب روزهای شلوغی را در سومین هفته دی پشت سر گذاشت و گاه گرفتن رنگ‌وبوی بی‌نظمی در مسیر برگزاری این رخدادها، دلخوری برخی از نام‌های شناخته‌شده فرهنگ؛ ادب و هنر سرزمین‌مان را با خود به‌همراه داشت.

برای عبور و التیام از این دلخوری‌ها می‌توان به دست گرم اهالی فرهنگ و ادب به پاس ورود به ایام جشن و سرور ماه رجب و رخدادهای بزرگ و بلند مذهبی از میلاد با سر سعادت امیر بیان، شیر ژیان، مولای متقیان حضرت علی(ع) گرفته تا مبعث نبی مکرم اسلام؛ حضرت محمد مصطفی(ص) اشاره کرد. تمامی این اتفاق‌ها درنهایت تب و تاب جاری و ساری در عرصه فرهنگ و ادب کشورمان در قامت رخدادها و رویدادهای فرهنگی را نمایندگی می‌کنند.

از همین ‌رو اهدای نشان «خواجوی کرمانی» و دلخوری شهرام ناظری؛ تقدیر از تاریخ‌نگار حوزه‌ پرپیچ‌وخم تاریخ اسلام؛ معبر پژوهش مسیر دوری از کژفهمی تاریخ؛ نسخ خطی از بهترین منابع تحقیق؛ تضمین استمرار انقلاب اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت؛ انتصاب اعضای هیئت علمی جایزه جهانی کتاب سال؛ معرفی اعضای هیئت علمی جایزه ملی کتاب سال ایران و تمدید مهلت جایزه داستانی محمود حکیمی از جمله عناوین مهمترین اخبار طی هفته جاری در حوزه فرهنگ و ادب به شمار می‌رود.

در ادامه گزیده‌ای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

اهدای نشان «خواجوی کرمانی» و دلخوری شهرام ناظری

مراسم یادمان خواجوی کرمانی با عنوان «آینه‌دار دوران؛ از باستانی پاریزی تا خواجوی کرمانی»؛ ۱۷ دی؛ هم‌زمان با روز بزرگداشت خواجوی‌کرمانی با حضور سیدعباس دعایی، دبیر رویداد «آینه‌دار دوران»؛ شهرام ناظری، سیدمحمد حسینی، رئیس مجموعه فرهنگی برج آزادی در تالار آیینه مجموعه برج آزادی در بی‌نظم‌ترین شکل ممکن برگزار شد.

آنگونه که از زمزمه‌ها می‌شد شنید؛ حضور نداشتن شفیعی‌کدکنی و همچنین بی‌نظمی مفرطی که بر مسیر برگزاری این مراسم سایه انداخته بود باعث ناراحتی شهرام ناظری شده بود.

به ‌گونه‌ای که وی پس‌ از پایان برنامه به یکی از هنرمندان گفت: بیش‌ از چهار سال است که در هیچ مراسمی شرکت نمی‌کند و امروز به‌ خاطر استاد شفیعی‌کدکنی که نقش استادی بر او داشته در این مراسم حضور پیدا کرده که حالا شاهد نبود وی نیز هستیم.

متن کامل گزارش این مراسم و حاشیه‌های پُررنگتر از متن این رویداد در اینجا قابل ملاحظه است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

تقدیر از تاریخ‌نگار حوزه‌ پرپیچ‌وخم تاریخ اسلام

کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با حضور تعدادی از چهره‌های فرهنگی و سیاسی طی مراسمی با عنوان «جست‌وجوگر گذشته، دغدغه‌مند آینده» از رسول جعفریان به عنوان تاریخ‌نگار حوزه‌ پرپیچ‌وخم تاریخ اسلام تقدیر کرد.

مطالعه گزارش کامل آیین تجلیل از حجت‌الاسلام رسول جعفریان در اینجا قابل دسترسی است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

معبر پژوهش مسیر دوری از کژفهمی تاریخ

مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از استادان و پژوهشگران همراه با رونمایی از تازه‌های نشر سازمان، در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در تالار قلم مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

امیرخانی، با تأکید بر ضرورت پژوهش در دنیای امروز، گفت: یک مقاله می‌تواند یک کشور را به هم بریزد و زمینه انقلاب را فراهم کند به همین دلیل نبود پژوهش می‌تواند موجب درک نادرست تاریخ شود و روایت‌های نامعتبر را درست نشان دهد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به میراث گران‌سنگ تمدن و فرهنگ ایرانی که ابدی و جهان‌شمول است، بر این مهم تأکید کرد که دوری از کژفهمی تاریخ از معبر پژوهش می‌گذرد.

گزارش کامل مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری در اینجا قابل دسترس و مطالعه است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

نسخ خطی از بهترین منابع تحقیق

آیت‌الله سیدمصطفی محقق‌داماد، عضو پیوسته فرهنگستان علوم ایران با حضور در کتابخانه مجلس با مسعود معینی‌پور؛ رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دیدار کرد.

آیت‌الله محقق‌داماد در این دیدار ضمن یادکرد از مدیران ادوار گذشته کتابخانه مجلس با بیان اینکه یکی از بهترین منابع برای ارباب تحقیق، فهرست نسخ خطی کتابخانه‌هاست، گفت: اگر کسی بخواهد از تاریخ علم آگاهی پیدا کند از طریق نسخ خطی می‌تواند به آن دست پیدا کند.

روایت کامل دیدار آیت‌الله محقق‌داماد با رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در اینجا قابل مطالعه است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

تضمین استمرار انقلاب اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت

یعقوب سلیمانی، معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران در نخستین کمیته شهدا و ایثارگران ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، گفت: این کمیته تقدس خاصی دارد و باید به آن اهمیت داد، زیرا فرهنگ شهادت علت پیدایش و دوام انقلاب اسلامی ایران است.

معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران تصریح کرد: برای تضمین انقلاب ضروری است در عرصه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت نقش جدی ایفا کنیم.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

کتابخانه‌های نیازمند افزایش بودجه و اصلاح قانون

آزاده نظربلند، دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و حجت‌الاسلام اسماعیل سیاوشی، عضو ناظر مجلس شورای اسلامی، ۱۶ دی با هدف تعامل برای حل مسائل نهاد در هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی دیدار و گفت‌وگو کردند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این دیدار، خواستار حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای افزایش بودجه و اصلاح قانون تأسیس این نهاد شد.

در این دیدار محمد خلج، دستیار دبیرکل، فرشید فلاح سرپرست معاونت اداری و مالی و سیدحسن سیدابراهیم مشاور دبیرکل در امور مجلس، نظربلند را همراهی کردند.

روایت کامل این دیدار و مرور سخنان طرفین حاضر در این نشست فرهنگی و حقوقی در اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

انتصاب اعضای هیئت علمی جایزه جهانی کتاب سال

سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی احکامی حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن اسلامی‌اردکانی، محمدجواد اسماعیلی، محمدباقر خرمشاد، روزبه زرین‌کوب، هادی عظیمی، مهرداد قیومی بیدهندی و عباسعلی وفایی را به‌ عنوان اعضای هیئت علمی سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.

در بخشی از احکام سیدعباس صالحی خطاب به این اعضا آمده است: «نظر به مراتب علمی و پیشینه ارزشمند جناب‌عالی در حوزه پژوهش و تحقیق، به موجب این حکم به عنوان «عضو هیئت علمی سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» منصوب می‌شوید.»

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

معرفی اعضای هیئت علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال ایران

سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ در احکامی جداگانه، فریبا افکاری، جمیله توکلی‌نیا، علی‌اصغر احمدی، رضا اکبری، حجت‌الاسلام ‌والمسلمین رضا مختاری، عبدالحسین کلانتری، مرتضی عزتی، علی مرشدی‌زاد، محمود بشیری، محمود کمره‌ای، سیدحسن امامی رضوی، اسماعیل بنی‌اردلان، حجت‌الاسلام‌والمسلمین رسول جعفریان، ابراهیم حیدری و ناصر افشارپور را به‌عنوان اعضای هیات علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.

در بخشی از متن احکام سیدعباس صالحی خطاب به این اعضا چنین آمده است: «نظر به مراتب گرانمایه علمی و فرهنگی و تجارب ارزشمند سرکارعالی/ جنابعالی در حوزه پژوهش و کتاب، به‌ موجب این حکم به‌عنوان «عضو هیئت علمی چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» منصوب می‌شوید.»

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

سکان هدایت نمایشگاه کتاب تهران در دستان محسن جوادی

سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور حکمی، محسن جوادی؛ سرپرست معاونت امور فرهنگی این وزارتخانه را به‌عنوان رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران منصوب کرد.

در بخشی از حکم صالحی خطاب به جوادی می‌خوانیم: «نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جناب‌عالی در حوزه کتاب و نشر بدین وسیله به‌عنوان «رئیس سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران» منصوب می‌شوید.»

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

انتشار فراخوان دریافت آثار کتاب رشد

فراخوان دریافت آثار بیست‌ودومین دوره جشنواره ملی کتاب رشد منتشر شد.

در این دوره از جشنواره، آثار ناشران، نویسندگان و مترجمان در محورهای هویت دینی، هویت ملی و انقلابی، هویت خانوادگی و کسب شایستگی‌های فردی و اجتماعی در تربیت نسل آینده‌ساز ایران اسلامی به رقابت خواهند پرداخت.

علاوه بر جوایز بخش عمومی که مطابق برنامه سالانه جشنواره اهدا خواهد شد، جوایز ویژه این دوره از جشنواره، به آثار فاخر و ارزنده در محورهایی به شرح زیر اختصاص خواهد یافت.

آیین پایانی بیست‌ودومین دوره جشنواره ملی کتاب رشد پایان بهمن‌ برگزار خواهد شد.

ناشران و نویسندگان علاقه‌مند جهت حضور در این رویداد فرهنگی و جشنواره‌ای برای دریافت اطلاعات کامل و نحوه حضور در این رخداد می‌توانند به اینجا مراجعه کنند.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

سالنامه «ادب‌پژوهی شیعی» به «رسم محتشم»

مجله «رسم محتشم» اولین نشریه تخصصی ادبیات شیعی که از سال ۱۳۹۹ به چاپ می‌رسد به سالنامه ادب‌پژوهی شیعی تغییر وضعیت داد و از این پس با عنوان ادب پژوهی شیعی شناخته و به صورت سالنامه منتشر خواهد شد.

جایگاه ادبیات شیعی در دانشگاه‌ها، ادبیات شیعی فارسی، علی نامه، حسن کاشی، رضا جعفری، بهجه المباهج، مناقب مرتضوی، سیر تاریخ ادبیات شیعی ترکی، مراغه کانون مهم ادبیات شیعی و محمد فضولی از مطالب شماره بعدی این سالنامه خواهند بود.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

گشودن پرونده «همیشه قهرمان» در سرو

شصت‌و‌نهمین شماره ماهنامه فرهنگی هنری «سرو» با عنوان «همیشه قهرمان» از سوی موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس منتشر شد.

نشریه سرو به سردبیری داود عامری از بخش‌های مختلفی تحت عنوان «گفتمان»، «پرسمان»، «راویان»، «دیده‌بان»، «یادمان» و«راهیان» تشکیل شده که هر بخش شامل موضوعات متنوعی است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

جایگاه بانوان تاثیرگذار و کنگره ملی شعر رحیل

فراخوان اولین دوره کنگره شعر رحیل با موضوع بانوان تأثیرگذار تاریخ در دو بخش اصلی و ویژه منتشر شد.

پرداختن به نقش بانوان قرآنی؛ بانوان صدر اسلام؛ اهل بیت پیامبر و امامان(ع)؛ بانوان عاشورایی؛ بانوان تأثیرگذار جبهه مقاومت؛ خانواده رزمندگان، شهدا و جانبازان جبهه حق و بانوان طلایی جبهه مقاومت؛ محورهای اصلی این کنگره را شامل می‌شوند.

بخش ویژه‌ کنگره رحیل با موضوع «حضرت آسیه (س)» برگزار می‌شود. همچنین اشعاری که با موضوعات قرآنی و صدر اسلام سروده شوند، امتیاز ویژه هیئت داوران را به دست خواهند آورد.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

تمدید جشنواره شعر و مدیحه‌سرایی حضرت علی‌اکبر(ع)

محمدرضا دهقانی‌اشکذری؛ رئیس دبیرخانه جشنواره بین‌المللی شعر و مدیحه‌سرایی حضرت علی‌اکبر(ع) گفت: این جشنواره ادبی از سری برنامه‌های چهارمین جشنواره امامت و مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد است که امسال سومین دوره آن توسط معاون فرهنگی و دانشجویی این دانشگاه برگزار می‌شود.

رئیس دبیرخانه جشنواره بین المللی شهر و مدیحه‌سرایی حضرت علی اکبر (ع)، از تمدید این جشنواره تا ۱۰ بهمن خبر داد و افزود: در دو سال گذشته این جشنواره را در سطح بین‌المللی برگزار کردیم و درحال حاضر پیگیر سومین دوره آن هستیم. تاکنون در بخش داخلی بیش از ۲۰۰ اثر دریافت شده است و آثاری از کشورهایی نظیر هند، پاکستان، ترکیه، سوریه و افغانستان به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

تمدید مهلت جایزه داستانی محمود حکیمی

مهلت ارسال آثار به جایزه داستانی محمود حکیمی تا 23 دی تمدید شد. این جایزه در دو بخش «داستان کوتاه» و «طرح رمان» است و قرار است از نوقلمان حمایت کند.

برای بخش داستان کوتاه این‌ جایزه محدودیت سنی وجود ندارد اما در بخش طرح رمان کسانی که تا ۲۰ دی ماه به ۲۲ سالگی می‌رسند می‌توانند آثار خود را برای این‌جایزه ارسال کنند.

ذهن و زبان ایرانی و جهان امروز، مقاومت، گذشته و امروز و آینده، زن تراز ایرانی در داستان ایرانی؛ موضوعات مسابقه نویسندگی جایزه مذکور را به خود اختصاص داده‌اند.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

انتشار فراخوان کنگره شعر، مناجات و نیایش «مواهب»

فراخوان هفتمین کنگره ملی شعر، مناجات و نیایشِ «مواهب» با نگاه ویژه به مضامین و معارف «دعای سحر» به تازگی منتشر شده است.

شاعران برای حضور در این کنگره می‌توانند آثارشان را بدون محدودیت قالبی، برای دبیرخانه این کنگره ارسال کنند. هر شاعر می‌تواند حداکثر سه اثر برای کنگره مواهب ارسال کند.

شاعران می‌توانند تا ۱ بهمن آثارشان را از طریق نشانی اینترنتی https://survey.porsline.ir/s/dI9X4NJ2 برای دبیرخانه کنگره مواهب ارسال کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت بسته‌های محتوایی، به کانال ادبیات قم در ایتا به نشانی @adabqom مراجعه کرده و یا با دبیرخانه این کنگره تماس بگیرند.

هنوز آماده نیست//// سیل انتصاب‌های فرهنگی و ادبی، دلخوری شهرام ناظری را شست

تازه‌های کتاب

یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازه‌های نشر و کتاب‌هایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشی‌های باز کردند.

در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت می‌پردازیم.

رمان «بی‌سردار» اثری از محمداسماعیل حاجی‌علیان درانتشارات سوره‌مهر به چاپ رسید و راهی بازار نشر شد.

کتاب «روش شناسی اجتهاد در علم اخلاق اسلامی» نوشته حجت الاسلام مصطفی همدانی توسط انتشارات حوزه‌های علمیه منتشر و راهی بازار نشر شد.

کتاب «نیما یوشیج در یادداشت‌هایش» نوشته ایرج پارسی‌نژاد توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.

کتاب «نسیم به سوی من وزید» شامل زندگینامه شهید مدافع حرم سید سجاد خلیلی نوشته زهره اسدی توسط انتشارات سوره مهر منتشر و راهی بازار نشر شد.

رمان نوجوان «هفت‌خوان و خرده‌ای» نوشته احمد اکبرپور توسط نشر افق به چاپ رسید.

گزارش از امین خرمی

انتهای پیام