به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، آریافر در برنامه رادیویی میز خبر صدا و سیمای استان گفت: طبق شواهد، خراسان جنوبی ظرفیت بالای معدنی دارد، فعالیتهای زیادی شده، اما واقعیتها متناسب با ظرفیتها نیست این چیزی که ما به عنوان آمار داریم نتیجه ۶ یا ۷ درصد اکتشافات در استان است.
وی افزود: بیش از ۵۱ هزار کیلومتر مربع از پهنههای معدنی بلوکه منابع طبیعی است که با احتساب پهنههای دیگر این عدد به ۹۰ هزار کیلومتر یعنی یک سوم مساحت استان میرسد که برای گرفتن نتیجه باید به سمت آزادسازی میرفتیم.
به گفته وی تا پایان سال طرح تحول زمین سازی برای ۲۴ هزار کیلومتر مربع به علاوه چند پهنه دیگر که حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار کیلومتر مربع است آزادسازی انجام میشود.
آریافر افزود: براساس آمارها ۸۲۰ معدن ثبت شده داریم، اما در پایش انجام شده مشخص شد که تمام این معادن فعال نیستند، یا از نظر کیفیتی مناسب نیستند، عیار پایین بوده، در حال تمدید هستند، تعطیلی موقت دارند و یا به صورت کل تعطیل شدهاند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: گاهاً مشاهده شد که معدن فعال نبوده، اما پروانه آن را تمدید میکردند تا به عنوان غیرفعال ثبت نشود، زیرا آن را یک سرمایه برای خودشان میدانستند، اما در سامانه کاداستر ۴۰۰ معدن غیر فعال ثبت شده است.
به گفته وی واقعیت این است که ۵۴ ماده معدنی در استان شناسایی شده است، اما معدن آن وجود ندارد یعنی کار مطالعاتی و اکتشافاتی انجام نشده و چیزی تحت عنوان معدن و ذخیره آن هنوز شناسایی نشده است بنابراین باید ابتدا معادن کشف شود تا به بهرهبرداری برسد.
آریافر افزود: موضوع دوم این است که روز به روز ذخایر کم میشود و مجبور میشویم برویم به سراغ ذخایری که عمیقترند و یا عیار کمتری دارند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: در خصوص آن ۲۴ هزار کیلومتر پهنه، طرح سه جانبه بین سه دستگاهِ سازمان زمین شناسی، شرکت ایمیدرو و وزارت صمت بود که باید بررسیها با اعتبارات ایمیدرو انجام، نقاط قوت شناسایی شود و بعد کار اکتشافات را برای پیمانکاران خصوصی بگذارند.
آریافر تاکید کرد: با جدیت تمام معادن بیارزش در استان حذف میشود.
نایب رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی، صنایع و معادن بیرجند نیز گفت: زمانی به ظرفیتهای معدنی، معدن گفته میشود که بتوانیم از آن درآمدزایی کنیم و عیار اقتصادی آن توجیه داشته باشد.
عابدی افزود: درست است که ۵۸ ماده شناسایی شده معدنی در استان داریم، اما اقتصادی نیستند و اینکه مدعی شویم این تعداد محدوده معدنی وجود دارد را رد میکنیم.