ایرنا: رییس شورای عالی استانها گفت: مشکل آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور از جمله تهران با تعطیل کردن حل نمیشود و باید مدل مدیریتی در این بخش را تغییر داد.
موسیالرضا حاجیبگلو روز پنجشنبه در حاشیه برگزاری اجلاسیه سراسری شورای عالی استانها در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در زمینه مشکلات کشور مطالعه درستی انجام نمیشود، هر زمانی آلودگی ایجاد میشود کشور دو تا سه روز یا یک هفته تعطیل میشود.
وی افزود: بررسیها و مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که در برخی کشورها همچون چین که این کشور جزء کشورهای دارای بیشترین آلودگی هوا بوده، امروز مشاهده میشود که این کشور از انرژی پاک بهرهمند است، باید دید که چگونه چین توانست اما ما نمیتوانیم؛ این مدل نشان میدهد که ما مطالعه نکردیم، کار میدانی انجام ندادیم و به دنبال انرژیهای جدید، نوین و ارائه راهکارهای آن نرفتهایم.
حاجیبگلو ادامه داد: ایران نیز باید به این سمت هدایت شود یعنی گروههای حوزه پژوهشی و مطالعاتی در این زمینه میتوانند وارد عمل شوند اینکه بگوییم چون آلودگی هوا وجود دارد، باید تعطیل شود، چون آلودگی هوا داریم پایتخت انتقال داده شود، اینها مسیر درستی نیست بلکه میتوان مدلهای جدید و نوین را بررسی کرد.
رییس شورای عالی استانها یکی از راهحلهای مشکل آلودگی هوا را حوزه حمل و نقل عمومی دانست و گفت: نبود اعتبارات در حوزه حمل و نقل مشکلساز شده است و هیچ شهرداری نمیتواند مشکلات حمل و نقل و آلودگی هوا را حل کند. یک مدل اقتصادی باید برای این حوزه مشخص شود تا شهرداریها بتواند اقدام کند، عدم توان مدیریتی موجب شده اتوبوسها یا وارد نشود یا در گمرک باقی بماند.
لزوم تغییر مدل مدیریتی حل مشکل آلودگی هوا/ انتقال پایتخت شدنی نیست
انتقال پایتخت شدنی نیست
رییس شورای عالی استانها گفت: پایتخت کشور ما تهران با جمعیتی در حدود ۱۰ یا ۱۲ میلیون نفر در برابر بعضی از کشورها با جمعیت ۵۰ تا ۶۰ میلیونی، آلودگی ندارد باید بپذیریم مدل کار و مدیریتی در راستای حل این مشکل ایراد ندارد و باید به سمت انرژی پاک برویم. باید در صنعت خودرو به سمتی پیش برویم تا خودروهایی تولید شود که منجر به کاهش میزان آلودگی هوا در کشور شود، حتما باید به سمت تغییر مدلسازی در ایران حرکت کرد یا نسبت به واردات خودرو در حوزه برقی و هیبریدی اقدامات بهتری را انجام داد.
حاجیبگلو اظهار کرد: در حوزه حمل و نقل به عنوان نمونه در بخش ساخت واگنهای مترو باید با سرعت بیشتری فعالیت شود، دولت هم در این زمینه کمک کند و همچنین در حوزه فرهنگ مصرف انرژی نیز به شیوهای فعالیت شود که این ناترازی انرژی حاصل بیبرنامگی گذشتگان به نتیجه خوبی برسد، معتقدیم باید کار با برنامه برای آیندگان انجام داد.
رییس شورای عالی استانها با اشاره به ناترازی انرژی در سطح کشور گفت: این ناترازی برگرفته از نداشتن راهکار، برنامه و فکر نکردن در گذشته بوده و موجب ناترازی امروز شده است. از آنجا که در مصرف انرژی رتبه یک را داریم و فرهنگ مصرف مناسبی نداریم، باید مدل را تغییر داد و دولت در این حوزه پُرتوانتر و با برنامهریزی عمل کند زیرا از انرژیهای پاک هیچ استفادهای نمیبریم و انرژی خودمان را هم هدر میدهیم.
حاجیبگلو گفت: جامعه مدیریت محلی در کشور از روزی که از ناتراژی انرژی آگاه شد در شوراها، شهرداریها و دهیاریها انرژی به شدت کاهش پیدا کرد و امیدوارم این فرهنگ مصرف درست ادامه پیدا کند.
وی درباره انتقال پایتخت نیز گفت: این کار شدنی نیست اما میتوان به شرط فراهم شدن زیرساختها به عنوان نمونه پایتخت اقتصادی کشور را به سواحل مکران انتقال داد و نظام شورایی کشور هم در این بخش کمک خواهد کرد.
به گفته وی، چند کشور این کار را انجام دادند اما بعد از ۴۰ تا ۵۰ سال هنوز گرفتار این جابجایی هستند. ما میتوانیم پایتخت اقتصادی را تغییر دهیم اما زیبنده نیست اگر بخواهیم پایتخت را انتقال دهیم، به طور قطع در سواحل مکران میتوان پایلوت اقتصادی و گردشگری را انجام داد و جامعه شورایی کشور پای کار و کمک به دولت خواهد بود.
حاجیبگلو اضافه کرد: پیشنهاد این است که چنین مدلی خوب نیست اگر دولت برنامهای دارد باید در حوزه مسکن در جزایری همچون ابوموسی کار را شروع کند نمیشود بگوییم ابوموسی متعلق به ایران است اما کار را راکد نگهداریم باید سرمایهگذاری کنیم، مسکن بسازیم و در این حوزه ارتقا پیدا کنیم.
وی درباره طرح افزایش دوره ششم شوراها نیز گفت: هر روز با نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای دولت در حال رایزنی و گفتوگو هستیم کسی به دنبال افزایش دوره نیست و نگاه نمایندگان مجلس پس از گفتوگو با آنها تغییر کرده است. تمدید دوره ششم احتمال دارد مورد موافقت قرار گیرد اما به هر حال تعدادی هم مخالف پیدا کرده است که قابل احترام هستند هر تصمیمی که گرفته شود به اجرا خواهد رسید.