به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،حمید مقامی در گردهمایی اساتید مشاوره خانواده اظهار کرد: مشاوران در طول روز مشکلات متفاوت مراجعان خود را میشنوند و با نوعی تهوع درونی و روانی مواجه میشوند که جشم و روان آنها را متاثر میکند.
او افزود: در نظام نامه مشاوره کشور کلیاتی درباره خودمراقبتی مشاوران بیان شده، اما به دقت نظام نامه حرفهای مشاوره بینالمللی نیست و باید به آن بیشتر توجه کرد.
مدیرعامل موسسان مردمنهاد بهارنکو اظهار کرد: در قرآن و روایت و کتابهای عرفا و اندیشمندان اسلامی مطالب ارزشمندی در حوزه مراقبت از خود وجود دارد؛ که باید مورد استفاده قرار گیرد.
مقامی با بیان اینکه در اسلام نیز بر سلامت جسم نیز تاکید شده، گفت:، اما این خود واقعی انسان نیست بلکه باید علاوه بر جسم، به جان توجه کرد.
او یادآور شد: سازمان بهداشتی جهانی در گذشته سه بعد جسمی، اجتماعی و روانی را در حوزه سلامت مطالعه میکرد، اما اکنون سلامت معنوی را به ابعاد سلامت افزوده است؛ هر چند معنویت از نظر آنها مساوی دین نیست بلکه چیزی فراطبیعی است میتواند یوگا، خیال و وهم را نیز شامل شود.
مقامی ادامه داد: خود مراقبتی نیز باید در هر چهار بعد سلامت بر اساس دیدگاه اسلامی، معنویت به عنوان چتری است که سه بعد دیگر را نیز پوشش میدهد؛ در واقع بعد معنویت خود انسان و سه بعد دیگر ناخود او را تشکیل میدهند.
مسئول دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس اظهار کرد: برقراری روابط اجتماعی مناسب سبب توسعه «من» میشود تا افراد بتوانند عملکرد اجتماعی خوبی داشته باشند.
او عنوان کرد: بسیاری از مسائل و مشکلات زوجین نیز مربوط به مشکلات فرد در روابط اجتماعی است؛ ارتباط همسری به عنوان نخستین رابطه اجتماعی باید چیزی در خود داشته باشد تا من واقعی مرد و زن را به هم پیوند دهد وآن سلامت معنوی است.
خودمراقبتی به معنای مراقبت همه جانبه از خود است
مقامی گفت: در فلسفه و روانشناسی دو واژه روح و روان از یکدیگر جدا است در حالی که گاه با هم یکی انگاشته میشوند؛ علم روانشناسی مربوط به روان است و نتوانسته روح را تحلیل کند.
او توضیح داد: مشکلات جسمی، روان را متاثر میکند، به همین دلیل روان، در مقوله «ناخود» قرار میگیرد، در حالی که روح، «خود» انسان است.
مسول دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای فارس گفت: خود مراقبتی به معنای مراقبت همه جانبه از خود است و ناخود مراقبتی به معنای مراقبت از جسم است.
مقامی توصیه کرد: لام است که مشاوران و رواندرمانگرها طی زندگی روزمره کاری، برای خود مراقبتی همهجانبه خود فرصتی را در نظر بگیرند و به جان خود بپردازید؛ در این صورت در ارائه خدمات به مراجعان و تربیت دانشجویان خود نیز موفقتر عمل میکنند.
او با اشاره به در پیش بودن آیین اعتکاف، گفت: شرکت مشاوران و روانشناسان در این دوره سه روزه، سلامت معنوی آنها در طول سال را تامین میکند.
بهارنکو به پویایی رسیده است
مقامی با اشاره به نقشآفرینی گره موسسات مردم نهاد بهارنکو در حل مشکلات حوزه خانواده و فرزندآوری و کاهش طلاق در سطح جامعه، گفت: این فعالیت مردم نهاد از ۱۴ سال گذشته تا کنون رو به رشد بوده و پویا شده است.
خودمراقبتی جنبه نرمافزاری زندگی فرد است
رئیس دانشگاه علمی و کاربردی فارس در ادامه این آیین گفت: زندگی هر فرد از دو بعد سختافزاری و نرم افزاری برخوردار است و فعالیت روزمره، تدریس، ارائه خدمات مشاوره و روابط اجتماعی بعد خود مراقبتی و تلاش برای حس کردن خود، بعد نرمافزاری آن است.
شاهرخ جم اظهار کرد: بیشتر مشکلات فردی و اجتماعی ما از توجه نداشتن و برقرار نکرده ارتباط میان این دو بعد است.
گروه موسسات مردمنهاد بهارنکو فعالیت خود را از سال ۱۳۸۹ با هدف رفع یک دغدغه اجتماعی یعنی افزایش طول زندگی مشترک و کاهش طلاق آغاز کرد و امروز ۱۰ موسسه و ۳۳ نمایندگی آن در فارس و دیگر استانها در حال خدمات رسانی به جامه هدف هستند.
آموزشهای قبل، هنگام و پس از ازدواج از خدماتی است که در دیگر استانهای کشور، از سوی دانشگاه علوم پزشکی ارائه میشود و در فارس با تنظیم ساز و کاری به موسسههای مردمی "بهارنکو" سپرده شده است.
از سال ۱۴۰۲ نخستین شعبه برون استانی این موسسات مردم نهاد در آذربایجان غربی نیز شکل گرفته و به زوجین ارائه خدمت میکند.
نزدیک به ۴۶۰ مدرس و مشاور در این موسسات مردمی فعال هستند.
∎