شناسهٔ خبر: 70722840 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

در گفتگو با عضو کارگری شورایعالی کار مطرح شد؛

در افتتاحیه دستمزد چه گذشت؟ / افزایش «پایه مزد» اهمیت دارد

در گفتگو با عضو کارگری شورایعالی کار مطرح شد؛ علی خدایی گفت: گروه کارگری شورایعالی کار انتظار دارد مذاکرات مزدی امسال با توجه به نرخ تورم و سبد معیشت و توجه به افزایش پایه مزد صورت بگیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایلنا، عصر هجدهم مردادماه، اولین نشست مزدی ۱۴۰۴ و دومین نشست رسمی شورایعالی کار در سال جدید برگزار شد. بعد از نشست، برخی رسانه‌ها از تصویب اعداد و ارقامی برای افزایش حق مسکن خبر دادند و روی این مسئله گفتگو شد این در حالیست که به گفته علی خدایی، هیچ عدد و رقمی برای دستمزد و مولفه‌های آن در نشست هجدهم مرداد مطرح نشده است.

عضو کارگری شورایعالی کار در مورد نشستی که آن را «افتتاحیه دستمزد» نامید؛ گفت: تنها مصوبه نشست شورایعالی کار، تشکیل کارگروه مزد بود؛ تنها خروجی جلسه همین بود و اصرار ما براساس تجربیات سال‌های گذشته و به خصوص سال قبل که بنده حضور نداشتم، بازگشت کارگروه مزد به ترکیب سابق خود بود.

او افزود: در نشست‌های کارگروه مزد سال قبل، افراد غیرمسئول حضور داشتند و تعداد نمایندگان دولتی افزایش یافته بود و در نتیجه کار برای نمایندگان کارگری سخت شده بود؛ بنابراین در نشست هجدهم مردادِ شورایعالی کار مصوب شد که کارگروه مزد به همان ترکیب اصولی سابق برگردد یعنی فقط اعضای اصلی (نمایندگان سه گروه) در آن شرکت کنند و این افراد این اختیار را داشته باشند که در صورت صلاحدید، کارشناس به جلسه دعوت کنند ولی از حضور افراد غیرعضو جلوگیری شود.

خدایی با بیان اینکه گفتگوهای طولانی و غالباً غیرمرتبطِ افراد غیرعضو در کارگروه مزد که رسالت اصلی آن انجام محاسبات هزینه‌های زندگی یا همان سبد معیشت خانوارهای کارگری‌ست، موجب اطاله وقت جلسات می‌شود؛ تاکید کرد: به دلیل حضور افراد غیرعضو و پیش کشیدن بحث‌های نامرتبط و غیراصولی، کارگروه مزدِ سال قبل به نتایج قابل قبول نرسید و اعضای کارگری نتوانستند کار را به خوبی پیش ببرند.

به گفته عضو کارگری شورایعالی کار، موضوع مورد بحث در نشست شورایعالی کار، ارائه پیشنهادات در مورد استراتژی و مکانیسم‌های تعیین دستمزد ۱۴۰۴ بود که گروه کارگری تاکید کرد افزایش روی پایه مزد اعمال شود تا هم همه کارگران شاغل مشمول آن شوند و هم برای بازنشستگان تامین اجتماعی مثمر ثمر باشد.

او با تاکید بر نقش افزایش پایه مزد در دستمزد دریافتی کارگران مشمول قانون کار؛ اضافه کرد: خواسته ما این است که بار افزایش روی پایه مزد باشد و بیشترین افزایش مصوب روی این مولفه اعمال شود.

خدایی در ادامه گفت: در این نشست، گروه کارگری روی مسائلی از جمله اجرای بدون تنازل قانون و به طور مشخص ماده ۴۱ قانون کار، لزوم حضور وزرا در نشست‌های شورایعالی کار برای تصمیم‌گیری و همچنین لزوم کاهش فاصله عمیق سبد معیشت و دستمزد تاکید کرد. ما خواستار توجه به نرخ سبد معیشت و شکاف عمیق میان نرخ آن و دستمزد دریافتی کارگران شدیم و تاکید کردیم تا زمانی که این شکاف عمیق برقرار است، نمی‌توان به بهبود معیشت کارگران امید بست.

نماینده رسمی کارگران در شورایعالی کار با بیان اینکه «نشست هجدهم دی‌ماه به نوعی، نشست افتتاحیه مزد بود» تصریح کرد: در کل، نشست مثبت بود، جو خوبی داشت و نظر وزیر کار نیز نسبت به دستمزد مثبت بود؛ امیدواریم در جریان مذاکرات دستمزد و زمانی که بحث بر سر اعداد و ارقام پیش می‌آید، این نگاه مثبت همچنان ادامه داشته باشد.

یکی از مباحث مکرر این سال‌ها که در هفته‌های گذشته نیز نشست‌های تخصصی در مورد آن برگزار شد، بحثِ «دستمزد منطقه‌ای» است؛ آیا مزد منطقه‌ای از دستور کار دستمزد ۱۴۰۴ خارج شده است؟ خدایی در پاسخ به این سوال گفت: در نشست شورایعالی کار، نظر گروه کارگری، شخص وزیر کار و برخی دیگر این بود که مقدمات اجرا و استقرار دستمزد منطقه‌ای اصلاً در کشور فراهم نیست و بهتر است فعلاً به آن ورود نشود.

او افزود: قطعاً با توجه به زمان کمی که تا پایان سال داریم، در جریان مذاکرات مزدی ۱۴۰۴ موضوعات حاشیه‌ای مانند مزد منطقه‌ای مطرح نخواهد شد.

این عضو کارگری با تاکید بر اینکه در نشست شورایعالی کار، عدد و رقم برای افزایش دستمزد یا سایر مولفه‌های مزدی کارگران مطرح نشد؛ بیان کرد: از سوی هیچ گروهی عدد و رقم مطرح نشد و هیچ مصوبه‌ای هم در مورد عدد افزایش مزد نداشتیم.

چه زمانی مذاکرات جدی آغاز می‌شود؟ خدایی گفت: کمیته مزد از هفته آینده کار خود را با ترکیب مصوب آغاز می‌کند و برای نشست‌های شورایعالی کار نیز باید هماهنگی‌های لازم صورت بگیرد تا نشست‌های بعدی برگزار شود. امیدواریم امسال با تمکین به قانون و اجرای بدون تنازل آن، حقوق مزدی کارگران اعاده شود؛ در حال حاضر، بحران معیشت کارگران به شدت عمیق است و نیاز به راه‌حل‌های عاجل احساس می‌شود.  

انتهای پیام/

برچسب‌ها: