جوان آنلاین: کانال تلگرامی «اسمارت تکنیک» گزارش داد: دانشمندان سوییسی موفق به ساخت اولین کامپیوترهای زنده دنیا با استفاده از بافت مغز انسان شدهاند که از سوی استارتاپ FinalSpark توسعه یافته و میتواند محاسبات و مصرف انرژی را دگرگون کند. این بیوکامپیوتر از ۱۶ ارگانوئید مغزی (مینیمغزهای آزمایشگاهی) برای انجام محاسبات پیچیده استفاده میکند. این ارگانوئیدها مانند تراشههای کامپیوتری با یکدیگر ارتباط دارند، از طریق نورونها پیامها را ارسال و دریافت میکنند و این شبیه به مدارهای الکترونیکی است، اما با مصرف انرژی بسیار کمتر. ارگانوئیدها سهبعدی و از سلولهای بنیادی ساخته میشوند که از طریق دریافت دوپامین به عنوان پاداش یاد میگیرند در مسیرهای معین رشد کرده و وظایف را انجام دهند.
ویژگی قابل توجه این بیوکامپیوتر، کارایی انرژی آن است. نورونهای زنده تقریباً یک میلیون برابر انرژی کمتری نسبت به پردازندههای دیجیتال مدرن مصرف میکنند درحالیکه رایانههای پرقدرت مانند «Frontier» به ۲۱ مگاوات برق نیاز دارند، مغز انسان با هزار برابر حافظه بیشتر، تنها به ۱۰ تا ۲۰ وات برای همان مقدار کار نیاز دارد. این بیوکامپیوتر نیز در همین محدوده کم انرژی کار میکند. یکی دیگر از مزایای مهم این بیوکامپیوتر این است که برخلاف کامپیوترهای کلاسیک که نرمافزار روی سختافزار ثابت اجرا میشود در بیوکامپیوتر قابلیت اصلاحی سخت افزار هم وجود دارد. طوریکه سختافزار آن یعنی مغز میتواند با یادگیری، خود را تغییر داده و اتصالات سیناپسی جدیدی ایجاد کند و اینکه بخش زیستی این کامپیوتر که ارتباط الکتریکی و نورونها را با هم ترکیب میکند در یک انکوباتور در دمای بدن نگهداری میشود و برایشان تغذیه و شرایط بهداشتی را فراهم میکند. اگرچه نورونهای موجود در ارگانوئیدها حدود ۱۰۰ روز عمر دارند، اما بهراحتی جایگزین میشوند و به این ترتیب، عملکرد پیوسته ارگانوئیدها تضمین میشود.
اولین کامپیوترهای زنده دنیا ساخته شد
دانشمندان سوییسی موفق به ساخت اولین کامپیوترهای زنده دنیا با استفاده از بافت مغز انسان شدهاند که از سوی استارتاپ FinalSpark توسعه یافته و میتواند محاسبات و مصرف انرژی را دگرگون کند
صاحبخبر -
∎