شناسهٔ خبر: 70722313 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

جعفر حسن‌خانی

باید ادراک دشمن را از قدرت ایران واقعی کرد 

مدیریت ادراک در میدان عمل سیاسی و نظامی یکی از ابزارآلات اساسی است. ادراک هر یک از طرفین از خود و طرف مقابل در تصمیمات بعدی بسیار تأثیرگذار و تعیین کننده است

صاحب‌خبر -

مدیریت ادراک در میدان عمل سیاسی و نظامی یکی از ابزارآلات اساسی است. ادراک هر یک از طرفین از خود و طرف مقابل در تصمیمات بعدی بسیار تأثیرگذار و تعیین کننده است. اگر سامانه ادراکی یکی از طرفین مختل شود و از واقعیت فاصله بگیرد و درکش از میزان ضعف و قدرت خود و طرف مقابل مطابقت نداشته باشد، آنگاه مقهور تصویر و تصورات غیر واقعی می‌شود. مثال طاووس در درک بهتر این معنا بسیار کمک کننده است. مهم‌ترین ابزار دفاعی طاووس امکانی است که او در مدیریت ادراک طرف مقابل دارد. او با گشودن پر‌های دم خود تصویری بزرگ و هزار چشم از خود ارائه می‌دهد و با اینکار دشمن را مقهور تصویر برساخته خود می‌کند. واقعیت توان طاووس آن چیزی نیست که نشان می‌دهد. طاووس این‌گونه بر سامانه ادراکی دشمن تأثیر می‌گذارد و دشمن را از اقدام علیه خود باز می‌دارد. 
نشان دادن تصویر ضعف بیش از متمایل نمایاندن خود به جنگ، موجب جنگ و حمله دشمن می‌شود و این را طاووس می‌داند. امروز در مقابل رژیم نسل‌کش و کشور حامی او، امریکا نباید از مدیریت ادراک غفلت کرد. نباید مقهور تصویرسازی ادراکی دشمن شد و نباید از نمایش قدرت خود به دشمن مضایقه کرد. 
بعد از شهادت سید مقاومت و اتفاقی که در سوریه افتاد، به نظر می‌رسد دشمن از ایران، پیام ضعف دریافت می‌کند و این می‌تواند بسیار خطرناک باشد. آنچه از رصد مواضع مؤسسات و کارشناسان و رسانه‌های تصمیم‌ساز طرف غربی قابل مشاهده است مؤید این است که آنان فکر می‌کنند ایران در موضع ضعف آشکار است. از میان نمونه این قبیل تحلیل که تبدیل به یک روند جدی رسانه‌ای در هفته اخیر شده، یادداشت منتشر شده در فارن افرز است که در آن تصریح شده است ایران در ضعیف‌ترین وضعیت خود از بعد انقلاب تا کنون است و در این نقطه می‌توان آن را عقب راند. نوشته وال استریت ژورنال نمونه دیگری است که تأکید دارد ترامپ ۲ با ایران ضعیف شده مواجه است. از این قبیل پیام‌ها بسیار تولید شده است و نشان می‌دهد سامانه ادراکی دشمن از ایران، دریافت پیام ضعف است. درک طرف غربی در این وضعیت از ما ضعف ما است و روی دیگر این درک این است که او تلاش می‌کند این درک را در ما ایجاد کند که خود قوی است. این موقعیت که ما فکر می‌کنیم رژیم اسرائیل قوی است و در دیگر سو، دشمن فکر کند که ما ضعیف هستیم، می‌تواند برای ما خطرناک باشد. 
بر خلاف این ادراک، واقعیت چیز دیگری است. امروز اسرائیل ضربه‌های جبران ناپذیر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، حیثیتی و نظامی خورده است و دیگر استاندارد‌های یک دولت- ملت را ندارد. در مدت اخیر رژیم نشان داده که مهم‌ترین نقطه ضعفش جنگ زمینی است. در مرحله اول سنوار در جریان طوفان الاقصی و در مرحله‌دوم نیرو‌های حزب الله در جنگ زمینی اخیر به همه نشان دادند که مهم‌ترین نقطه ضعف رژیم درگیری زمینی است. با وجود امکان عملیاتی به کارگیری نیروی هوایی که مهم‌ترین نقطه قوت رژیم است با نیروی زمینی باز این رژیم نتوانسته در زمین کاری از پیش ببرد. محور مقاومت هنوز هیچ شمه‌ای از قدرت تهاجم زمینی خود را نشان نداده است. ساعت صفر اقدام محور مقاومت در این‌باره را محور مقاومت تعیین می‌کند نه دشمن. زمان به نفع محور مقاومت است. آنچه در حال فرسایش است توان رژیم است. ماجرای سوریه هم موقعیت تماماً زیان آفرین برای ایران نیست. ایران بدون متعهد بودن به دولتی در سوریه در وضعیت بی‌دولت در این کشور گزینه‌های بسیاری دارد که در موقعیت همکاری با دولت بشار اسد روی میز نبود. 
در این وضعیت آنچه نیاز اساسی امروز است، این است که باید مانع از این شد که درک ضعف از ایران در ادراک دشمن تثبیت شود. پیام ضعف ممکن است اقدامات نظامی دشمن علیه ایران را توسعه دهد؛ لذا پیام قدرت از ایران نیاز اساسی امروز ایران است. عقل در این لحظه برای ما در دو چیز است، ۱. واقعی کردن درک دشمن از قدرت ما و
 ۲. واقعی شدن درک ما از توان دشمن و فریب قدرتنمایی ادراکی دشمن را نخوردن است. تو را عقل، طاووس و مار است جهلت. مار جهل ادراکی را باید به طاووس عقل و عقل طاوسی مبدل کرد.