آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (آیافجی) در گفتگویی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا، حکومت ایران را «سرکوبگر آزادی مطبوعات» نامید و از روزنامهنگاران خارجی خواست که در سفر به کشورهایی مانند ایران «تا حد ممکن محتاط باشند.»
آنتونی بلانگر همزمان با انتشار خبر آزادی و بازگشت چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، به کشور خود در روز چهارشنبه ۱۹ دی، به صدای آمریکا گفت: «هنگامی که یک روزنامهنگار بازداشت میشود، تأثیر آن بر افکار عمومی و دولتهای درگیر بسیار بیشتر از زمانی است که هر یکی از شهروندان عادی بازداشت میشوند.»
چچیلیا سالا، شهروند ۲۹ ساله ایتالیایی که با روزنامه «ایل فولیبو» و «پادکست چورا مدیا» همکاری میکند، روز ۲۹ آذر سال جاری به دست نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شده بود.
خانم سالا به طور رسمی و با دریافت ویزای خبرنگاری به ایران رفته بود و پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، گزارشهایی درباره تحولات اخیر در ایران منتشر کرده بود.
بر اساس گزارشها، دلیل بازداشت خانم سالا «نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران» ذکر شده بود.
دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اشاره کرد که پس از دستگیری محمد عابدینی نجفآبادی در میلان در دسامبر سال میلادی گذشته، گروهی از ایرانیان در ایتالیا به افکار عمومی این کشور هشدار دادند که برای پرهیز از «به گروگان گرفته شدن» - «اقدامی تلافیجویانه» که در جمهوری اسلامی ایران مرسوم است - از سفر به ایران خودداری کنند.
او گفت: «کشورهای غربی این موضوع را میدانند، زیرا برخی از اتباع آنها برای انجام معامله در ایران بازداشت شدهاند اما چچیلیا سالا از قبل در ایران و در دسترس مقامات آن کشور بود.» او افضافه کرد: «اتهامات وارد شده به این روزنامهنگار مبهم بوده است.»
محمد عابدینینجفآبادی، ٣٨ ساله، روز ۲۶ آذر سال جاری سه روز پیش از بازداشت خانم سالا به دست نیروهای حکومتی ایران، در میلان بازداشت شد. پیش از او هم مهدی محمدصادقی، شهروند دوتابعیتی ۴۲ ساله ایرانی-آمریکایی، به اتهام ارتباط با حمله پهپادی مرگبار ٨ بهمن سال گذشته به نظامیان آمریکایی در اردن در شهر ماساچوست ایالات متحده بازداشت شده بود.
محمد عابدینی نجفآبادی که دارای یک شرکت در ایران که با دولت، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران رابطه دارد، یک قطعه ساخت آمریکا را از طریق مهدی محمدصادقی که در شرکت سازنده آن قطعه کار میکرد، از طریق یک شرکت پوششی در اروپا بهدست آورده بود.
مهدی محمدصادقی و محمد عابدینی نجفآبادی به نقض کنترل صادرات متهم هستند و عابدینی نجفآبادی به طور جداگانه به توطئه برای حمایت مادی از حکومت ایران متهم است.
به گفته دادستانها، صادقی در صورت محکومیت ممکن است با ۲۰ سال حبس، سه سال آزادی تحت مراقبت، و یک میلیون جریمه نقدی مواجه شود. عابدینی نجفآبادی نیز در صورت محکومیت ممکن است با حبس ابد مواجه شود.
در جریان حمله پهپادی ٨ بهمن سال گذشته، سه سرباز آمریکایی کشته و ۴۷ تن دیگر زخمی شدند.
دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در بخش دیگری از گفتگو با صدای آمریکا تاکید کرد که تضمینی برای امنیت خبرنگاران در ایران نیست و این در شرایطی است که امنیت روزنامهنگاران در بسیاری از کشورهای جهان تضمین شده است.
وی از حکومت ایران به عنوان «شکارچی آزادی مطبوعات» نام برد و گفت که جمهوری اسلامی ایران علاقه ندارد خارجیان وارد خاک ایران شوند و اغلب آنها نیز به جاسوسی متهم میشوند که عواقب جدی در بر دارد.
آقای بلانگر اضافه کرد: از دیدگاه فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران به همه همکاران خود توصیه میکنیم در بازدید از این نوع کشورها تا حد امکان محتاط باشند، زیرا یک گزارش ارزش یک زندگی را ندارد، حتی اگر روزنامهنگاری بتواند جنبههای تاریکتر سیاره ما را روشن کند.
دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در این گفتگو با اشاره به فشار دولتها از جمله جکومت ایران بر روزنامهنگاران افزود: شرایط کار روزنامهنگاران از یک منطقه به منطقه دیگر و از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است. اما به طور کلی، شرایط کار در سراسر جهان، حتی در کشورهای به اصطلاح دموکراتیک، بدتر شده است.
او همچنین در مورد وضعیت روزنامهنگاران در اروپا، آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا، گفت که آنها دستمزد کمی دریافت میکنند، و از یکسو، در شبکههای اجتماعی هدف حمله، آزار و اذیت قرار میگیرند و از سوی دیگر، حتی زندانی یا کشته میشوند.
در این حال، در آخرین مورد از برخورد با روزنامهنگاران در ایران، مهرداد آلادین، خبرنگار و مستندساز روز سهشنبه ۱۸ دی در تهران بازداشت شد.
او که سابقه همکاری با رسانههای مختلف را در کارنامه دارد به دادسرای اوین احضار شده بود و پس از مراجعه بازداشت شد.
مهرداد آلادین برادر کوروش آلادین، همکار بخش فارسی صدای آمریکا، است.
سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی را «یکی از سرکوبگرترین دولتهای جهان» در حوزه آزادی رسانهها ارزیابی کرده و در گزارش خود، ایران را از لحاظ آزادی بیان در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه ۱۷۶ طبقهبندی کرده است.
به تاکید این سازمان، از نظر آزادی رسانهها، تنها کشورهای کره شمالی، افغانستان، سوریه، و اریتره، از وضعیت بدتری نسبت به ایران برخوردار هستند.
∎