رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور از کمبود بارشهای سال جاری و پیشبینی ادامه این روند در زمستان خبر داد.
وی گفت: “تا به اینجای سال باید ۳۰ درصد از بارشهای مورد نیاز کشور دریافت میشد، اما طبق آمار، کشور حدود ۱۴ درصد از بارش سالانه عقبتر است و این کمبود به راحتی جبران نمیشود.”
دکتر امین جعفری، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، وضعیت پاییز ۱۴۰۳ را با بارشهای بسیار کمتر از حد نرمال توصیف کرد و گفت: “مجموع بارشها در پاییز امسال ۴۴ درصد کمتر از میانگین نرمال بوده و اغلب استانها از کمبارشی مشابهی رنج بردهاند.”
او همچنین اشاره کرد که در حالی که دما در روزهای پایانی پاییز به سمت شرایط نرمال میل کرده است، اما در مجموع دمای پاییز امسال بیش از یک درجه نسبت به متوسط بلندمدت گرمتر بوده است.
جعفری در ادامه افزود: “تا کنون، کشور حدود ۴۳ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بارندگی داشته و این روند در آینده هم ادامه خواهد داشت. پیشبینیها نشان میدهد که بارشهای زمستانی نسبت به نرمال کمتر خواهد بود.”
او همچنین توضیح داد که تا اینجای زمستان باید حدود ۶۶ میلیمتر بارندگی دریافت میشده، اما میزان بارشها تنها ۳۷.۵ میلیمتر بوده که نشاندهنده کاهش ۴۳ درصدی بارشها نسبت به سال گذشته است. با این وضعیت، پیشبینیها بهطور کلی از جبران کمبودهای گذشته حکایت ندارند.
جعفری تأکید کرد که بارشهای اخیر و پیشبینیهای هفتههای آینده برای نقاط مختلف کشور چندان قابل توجه نیست و بیشتر پراکنده و کمحجم خواهند بود. او همچنین گفت که به رغم برخی بارشها، وضعیت کمبارشی همچنان ادامه دارد و در بسیاری از مناطق کشور، از جمله تهران، بارش کافی در نیمه اول سال دریافت نشده است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی همچنین هشدار داد که کمبود بارشها نه تنها به افزایش بحران آب دامن میزند، بلکه ناترازیهای آبی را تشدید کرده است. این ناترازیها به ویژه در دشتهای ممنوعه که به دلیل برداشتهای بیرویه آب در گذشته در حال فرو نشست هستند، وضعیت بحرانی ایجاد کرده است.
در پایان، جعفری تغییرات اقلیمی و روند کاهش بارشها را بهعنوان یک واقعیت ناخوشایند برشمرد و گفت: “روند کاهش سالانه حدود یک میلیمتر از بارشها همچنان ادامه دارد و برای مقابله با بحران کمآبی، نیازمند تدابیر جدی و طرحهای جدید هستیم.”