شناسهٔ خبر: 70717752 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرعامل ایران ارقام در گفت‌وگو با ایرنا:

هدف‌گذاری «ایران ارقام» برای صادرات/سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد

تهران- ایرنا- مدیرعامل شرکت ایران ارقام با اشاره به برنامه‌ریزی این شرکت برای ورود به بازارهای صادراتی با هدف ارز آوری گفت: اکنون سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی کمتر از ۵ درصد است در حالی که در پایان برنامه هفتم باید به ۱۰ درصد افزایش یابد.

صاحب‌خبر -

سید ابوالحسن پورحسینی مدیرعامل «ایران ارقام» به عنوان تولیدکننده سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای پیشرفته صنعت تراکنش بانکی، در حاشیه دهمین دوره نمایشگاه تراکنش ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: عمده فعالیت ایران ارقام به حوزه تولید سخت افزارهای بانکی مانند دستگاه های خودپرداز و خوددریافت، دستگاه‌های cash less، پوز و پایانه های فروشگاهی برمی گردد؛ در حوزه نرم افزاری هم سوئیچ بانکی صبا را در اختیار داریم.

وی افزود: شرکت ایران ارقام را به نام ان سی آر (NCR) می شناسند که از ۱۳۳۵ تأسیس شده و بیش از ۷۰ سال از فعالیت آن می گذرد و بخش مهم تمرکز آن بر حوزه های پولی و بانکی و تراکنش های بانکی است.

مدیرعامل ایران ارقام ادامه داد: ما شرکتی با اسکوپ ملی و شبه بانک هستیم که ۱۰۰ شعبه در سراسر کشور داریم؛ از این ۱۰۰ شعبه که با بیش از ۶۰۰ نیرو که به صورت تخصصی با ما همکاری دارند، می توانیم بگوییم که یکی از شرکت های پیشتاز در این حوزه هستیم.

همکاری با ۳۳ بانک و موسسه مالی

وی خاطرنشان کرد: ما به ۳۳ بانک و موسسه مالی کشور به نحوی ارتباط و همکاری داریم و مشتریان ما هستند آنچه در نمایشگاه تراکنش به عنوان یکی از مسائل قابل توجه دنبال می کنیم، این است تا محصول جدیدمان را با برند آی اِی سی تولید و عرضه کرده ایم؛ در سه حوزه محصولات بانکی ATM ، cash less و کیوسک فعالیت خواهیم کرد؛ محصول ATM این شرکت در این رویداد جزو محصولات برتر و حائز مدال برتر نمایشگاه شده است.

پورحسینی تصریح کرد: بخشی از فعالیت های ما در حوزه نرم افزار به خوبی توانسته پیشرفت کرده و بومی سازی شده است؛ متخصصان فناوری اطلاعات ایرانی توانسته اند نرم افزارهای بانکی را طراحی و تولید کنند اما در حوزه سخت افزاری بخشی از آن جزو صنایع پیشرفته (های تک) است و امکان آن را داشته تا به صورت ماژولار، تولید کنیم؛ با این حال تمام تلاش ما این است تا بخش مهمی از تولیدات سخت افزاری را در داخل طراحی و تولید و صرفه جویی ارزی کنیم.

وی درباره همکاری ایران ارقام با شرکت های دانش بنیان بیان کرد: ما سعی کرده ایم حامی شرکتی های دانش بنیان باشیم و به صورت شتاب دهنده عمل کنیم؛ از شرکت های فعال در زمینه هوشمندسازی حمایت کرده ایم و برای آنکه آنها را جزو شرکای تجاری خود قرار دهیم، تفاهم نامه هایی بین ما و بخشی از شرکت های دانش بنیان امضا شده است و درصددیم تا اگر خودمان محصولی نداشتیم، از شرکت های دانش بنیان حمایت کنیم و با استفاده از شبکه فروش خود به بانک ها و ذی نفعان ما که در زمینه آموزش و پرورش هستند، آنها را بشناسانیم.

هدف‌گذاری «ایران ارقام» برای صادرات/سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد

هدف گذاری ورود به بازارهای صادراتی

مدیرعامل ایران ارقام با بیان اینکه سهامدار عمده این شرکت، شرکت سرمایه گذاری فرهنگیان وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان است، اظهار داشت: برای کسب بازارهای صادراتی هدف گذاری کرده ایم اما فعلا هنوز ورود نکرده ایم؛ دلیل اینکه به سمت معرفی برند آی اِی سی حرکت کرده ایم نیز به همین دلیل است که می خواهیم در اسکوپ منطقه ای هم فعالیت کنیم و در فرامنطقه ای هم محصولات خود را معرفی کنیم اما در کشور ظرفیت بالایی وجود دارد ما هم قابلیت تجارت و هم تولید را داریم و برای کشور می توانیم صرفه جویی ارزی را رقم بزنیم.

وی افزود: البته رقبایی داریم و در حال حاضر در بازار همکاری داریم و سعی کرده ایم در این زمینه رقابت سالمی در جهت تأمین منافع مشتریان را پیگیری کنیم.

پورحسینی تصریح کرد: به نظر من هم در حوزه سخت افزاری و هم نرم افزاری صنعت بانکداری، بازار داخل کشش خوبی دارد و حوزه هایی که با ما همکاری دارند، تک بُعدی به موضوع نمی نگرند؛ با توجه به اینکه یکی از تخصص های ما و یکی از اقدامات ما در شرکت ایران ارقام، پشتیبانی از شبکه بانکی در بخش تجهیزات بانکی و غیر بانکی است، فکر می کنیم ظرفیت داخل کشش لازم را دارد.

وی تأکید کرد: آنچه باید به آن بپردازیم، دست اندازها و چالش های شرکت های «های تِک» است؛ شعار امسال نمایشگاه تراکنش، «آینده باهوش است» است ولی آنچه درباره آن بحث می کنیم این است که ساختار حاکمیتی در زمینه فاوا نتواسته همگام با شرکت های دانش بنیان و نیروهای متخصص این حوزه خود را هماهنگ و تراز کند؛ آنچه به آن نقد دارم این است ناترازی در زمینه قانون و سیاست گذاری هاست.

فقدان قانون در حوزه رمزارزها

پورحسینی ادامه داد: در حال حاضر در زمینه قوانین و مقررات کمبود داریم و بازیگران این عرصه چالش های جدی دارند؛ عدم اطمینان از بازار و کاهش رقابت پذیری بازار از دیگر چالش های ماست.

مدیرعامل ایران ارقام گفت: در زمینه رمزارزها با چالش فقدان قانون مواجهیم و حتی تکلیف بانک مرکزی هم با این مفهوم در کشور مشخص نشده است؛ نزدیک به ۹۰ پلتفرم ارز دیجیتال در کشور در حال فعالیتند که در قالب ۱۰ صرافی متمرکز به فعالان این بخش خدمات می دهند فقط یکی از این پلتفرم ها ۶ میلیون کاربر دارد و پیش بینی می شود در کشور بیش از ۱۲ میلیون ایرانی صاحب ارز دیجیتال باشند اما عملا تکلیف این کسب و کار با قوانین مشخص نیست؛ لذا پیشنهاد ما این است که ببینیم در دنیا قوانین مربوطه در حوزه رمزارز چگونه نگاشته شده است.

وی درباره بخش پلتفرم های پرداخت اعتباری هم گفت: در زمینه ارائه خدمات اعتباری در ایران شاهد رفتارهای انحصارگونه هستیم؛ برخی از پلتفرم هایی که این محصولات و خدمات را دارند، متأسفانه در بازار انحصارهایی ایجاد کرده و حتی باعث منازعاتی هم در دستگاه قضایی شده اند؛ به این صورت که قراردادها را به گونه ای طراحی می کنند که عملا رقابت پذیری را در کشور تحت الشعاع قرار داده است.

وی تاکید کرد: بنابراین باید رگولاتوری در کشور تقویت شود و در زمینه مقررات، برای این بخش تمهیداتی اندیشیده شود؛ ما حتی در بخش هایی هم ابهام قانونی داریم و قوانین قابل تفسیر هستند که متأسفانه سبب شده تا تکلیف بانک ها با فین تِک ها و استارتاپ ها مشخص نشود؛ به عنوان مثال در چرخه تأمین مالی، بانک ها با ظرافت تمام ریسک ها را از خود به سمت فین تک ها منتقل می کنند و باعث شده اند تا شرکت های فعال در این زمینه نتوانند عرض اندام کنند.

پورحسینی با اشاره به چالش های متعدد حقوقی و قانونی در زمینه فعالیت فین تک ها افزود: بانک ها اعتبارسنجی را به فین تک ها منتقل می کنند و فین تک ها هم چون به دیتاهای مورد نظر دسترسی ندارند، در اعتبارسنجی ها به مشکل می خورند.

این فعال حوزه بانکداری دیجیتال تاکید کرد: به نظر من قانون گذار هم در سطح نگارش و هم اجرای قانون باید این موضوعات را برای شرکتی هایی که در این زمینه کسب و کار دارند و می توانند در افزایش رضایت مردم و کاهش هزینه های بانک ها مؤثر باشند، فعالتر ظاهر شوند. ضمن اینکه نهادهای نظارتی هم که در این زمینه وجود دارند، نقش خود به یک نهاد مستقل واگذار کنند تا صاحبان کسب و کار در کشب مجوزها دچار مشکل نشوند.

هدف‌گذاری «ایران ارقام» برای صادرات/سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد

قوانین لازم باید در حوزه نوآوری های بانکداری نگاشته شود

وی تأکید کرد: با توجه به اینکه ایرنا رسانه رسمی دولت است، می تواند با بیان این چالش ها و انتقال آن به مسئولان دولت، در حل آنها کمک کند؛ به عنوان کارشناسی که ۲۵ سال است در زمینه آی تی و بیمه ای و بانکی فعال بوده ام، پیشنهاد من به دولت، تدوین قوانین لازم است و در این خصوص مشکلات اساسی داریم.

پورحسینی ادامه داد: در زمینه شاخص های نوآوری در دنیا با وجود داشتن نیروی انسانی متخصص، اما در عمل اوضاع مناسبی نداریم در رتبه ۹۶ اُم از میان ۱۲۳ کشور در زمینه تدوین قوانین مرتبط با فناوری هستیم که وضعیت چندان مناسبی نیستیم؛ در زمینه مدل های پذیرش هم در انتهای جدول قرار داریم و رتبه ۱۶۳ ام دنیا هستیم. لذا در زمینه حوزه نوآوری و شکوفایی که در خصوص هوش مصنوعی می تواند متبلور باشد، اوضاع خوبی نداریم.

مدیرعامل ایران ارقان تاکید کرد: در کشور بیش از ۲۵۰۰ شرکت دانش بنیان و ۵۹ پارک علم و فناوری و ۱۴۰ هزار نیروی متخصص در این شرکتها داریم که ظرفیت مناسبی برای استفاده از دانش در اقتصاد محسوب می شود اما همه فروش و صادرات این شرکت ها ۲.۳ میلیون دلار است در صورتی که حتی امارات و قطر با اختلاف از ما جلوتر هستند یا ترکیه ۲۵۰۰ میلیون دلار فروش و صادرات از محل شرکت های دانش بنیان و اقتصاد دیجیتال خود دارد که نشان می دهد در زمینه اقتصاد «های تِک»، با وجود داشتن ظرفیت های زیرساختی، اما در توسعه اجرایی آن وضعیت خوبی نداریم.

سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد

مدیرعامل ایران ارقام با بیان اینکه در حال حاضر سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی کمتر از ۵ درصد است گفت: مجلس تصویب کرده تا در طول برنامه هفتم توسعه این سهم تا پایان ۱۴۰۷ به ۱۰ درصد برسد در حالی که متوسط سهم جهانی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص جهانی در کمترین حالت ۱۵ درصد است و اگر حتی رشد ۱۰۰ درصدی هم در این زمینه داشته باشیم باز هم به نرخ متوسط جهانی این شاخص نزدیک نمی شویم.

پورحسینی تاکید کرد: در بحث مهاجرت نخبگان هم باید تدابیر لازم اندیشیده شود؛ در حال حاضر ما در ایران ارقام به عنوان تولیدکننده نرم افزار و سخت افزارهای بانکی، با معضل گسترده مهاجرت نخبگان دست و پنجه نرم می کنیم و شاخص نگاهداشت نیروی متخصص در داخل به شدت پایین است و در مقابل جذابیت هایی از سوی کشورهای مقصد برای نخبگان روز به روز بیشتر می شود.

وی اظهار داشت: بر اساس آمار، بسیاری از دارندگان رتبه‌های برتر کنکور سراسری در سال های گذشته، کشور را ترک کرده اند. بنابراین باید جاذبه اشتغال در این زمینه برای کشور فراهم شود و چنانچه این جاذبه ها مناسب نباشد، ممکن است در زمینه ماندگاری نیروهای نخبه و متخصص در سال های آینده با چالش جدی مواجه شویم.

هدف‌گذاری «ایران ارقام» برای صادرات/سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد


در دهمین رویداد تراکنش ایران چه گذشت؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، دهمین رویداد تراکنش ایران عصر دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ با حضور مدیران عامل و مسئولان ارشد بانک ها و شرکت های اکوسیستم صنایع مالی، بانکی، پرداخت و فناوری و همچنین حضور بیش از هزار بازدیدکننده در سالن حجاب افتتاح شد.

همچنین در حاشیه مراسم افتتاح در روز نخست این نمایشگاه، پنل تخصصی مدیران عامل بانک‌ها با موضوع «راهبردهای هوش مصنوعی از منظر مدیران بانکی» در مراسم افتتاحیه دهمین رویداد تراکنش ایران با شعار «آینده باهوش است» با حضور جمع کثیری از مدیران، متخصصان و فعالان اکوسیستم صنایع مالی، بانکی، پرداخت، فناوری و نوآوری برگزار شد.

مدیران بانکی در حاشیه این نمایشگاه با بیان اینکه هوش مصنوعی و رمزارزها بسیار مهم هستند اظهار کردند: در شبکه بانکی کشور اتفاقات خوبی رخ‌داده و اکثر مردم با ابزارهای تکنولوژی در حوزه بانکی آشنا هستند و سرعت تکنولوژی در حوزه بانکی قابل قبول است.

مقامات ارشد بانکی همچنین معتقدند: چشم‌اندازها و ماموریت‌های شبکه بانکی در حوزه هوش مصنوعی باید مشخص و تدوین و نقاط قوت و ضعف این مقوله شناسایی شود.

به گفته فعالان صنعت بانکداری در شرایط تحریم با استفاده از رمز ارزها می توانیم در جهت حل بسیاری از مشکلات وارد عمل شویم و باید بدانیم حجم ذخیره پولی در دنیای امروز در حوزه های جدید عدد و رقم بالایی است و ما باید از این ابزارها و ظرفیت آنها به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.

در نمایشگاه تراکنش که بیش از یکصد شرکت مرتبط با صنعت دریافت و پرداخت و سایر خدمات بانکی، پولی، فعالان رمزارز، استارتاپ‌های حوزه تراکنش، شرکتی های دانش بنیان، تولیدکنندگان تجهیزات بانکی و ... حاضر بودند از ۱۷ تا ۱۹ دی برگزار شد.

هدف‌گذاری «ایران ارقام» برای صادرات/سهم اقتصاد دیجیتال باید به ۱۰ درصد برسد

اتفاق جالب در این نمایشگاه، استقبال گسترده مردم و بازدیدکنندگان از غرفه ها بود و برخی ار غرفه داران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، نسبت به استقبال گسترده از این نمایشگاه اظهار تعجب و علاقه مندی کردند.

همچنین مدیران عامل جوان شرکت های صنعت تراکنش و نیز فعالان صنعت رمزارز از ابراز علاقه بسیاری از جوانان برنامه نویس و نخبه که در این نمایشگاه حاضر بودند و خواستار همکاری با این شرکت ها بودند، خبر دادند.

در نشست های جانبی و پنل های حاشیه ای نمایشگاه نیز هم جوانان تحصیلکرده در زمینه آی تی و برنامه نویسی و هم فعالان اقتصادی حضور داشته و نسبت به مباحث مطرح شده علاقه مندی نشان دادند.