شناسهٔ خبر: 70715786 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

با وجود انتشار نقشه‌ای از سوی ترامپ؛

کانادا جزئی از خاک امریکا خواهد شد؟

دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا بعد از چند بار تکرار شوخی و جدی مبنی بر اینکه کانادا ایالت پنجاه و یکم امریکا خواهد بود و ترودو فرماندار آن، امروز با انتشار نقشه‌هایی که کانادا را جزیی از آمریکا نشان می‌دهند بر عزم خود بر الحاق این کشور به ایالات متحده امریکا تاکید کرد.

صاحب‌خبر -

نورنیوز-گروه بین الملل: رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا  امروز  با انتشار نقشه‌هایی که کانادا را جزیی از آمریکا نشان می‌دهند بر عزم خود بر الحاق این کشور به‌عنوان پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تاکید کرد.

فاکس نیوز نوشت که دونالد ترامپ سه شنبه شب به وقت محلی در دو مطلب جداگانه در تارنمای تروث سوشال، دو نقشه را به اشتراک گذاشت که در یکی از آنها "ایالات متحده آمریکا" بر جغرافیای دو کشور کانادا و آمریکا نوشته شده و در دیگری پرچم آمریکا بر این دو کشور ترسیم شده است.

وی در یکی از این دو مطلب نیز عنوان سرود ملی کانادا را نوشت: ای کانادا!

ترامپ ساعاتی قبل در جریان یک کنفرانس خبری ضمن تاکید بر لزوم الحاق کانادا به آمریکا به خبرنگاران گفت که استفاده از نیروی نظامی برای کنترل بر کانادا را مد نظر ندارد.

کانادا ایالت ۵۱!!!

دونالد ترامپ پیش از این هم چند بار این موضوع را تکرار کرده بود. یکبار در پی استعفای جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب و بعدی آمریکا بار دیگر درخواست خود برای پیوستن کانادا به ایالات متحده آمریکا را تکرار کرد.

ترامپ در رسانه اجتماعی خود موسوم به تروث‌سوشال نوشت: «بسیاری در کانادا دوست دارند به پنجاه و یکمین [ایالت آمریکا] تبدیل شوند. ایالات متحده دیگر تحمل ناترازی‌های تجاری و یارانه‌هایی را که کانادا برای رو پا ایستادن، به آنها نیاز دارد، ندارد.

ترامپ مدعی شد: جاستین ترودو این را می‌دانست و استعفا کرد. اگر کانادا با آمریکا ادغام شود خبری از تعرفه نخواهد بود، مالیات‌ها پایین خواهد آمد و آنها کاملا از تهدید کشتی‌های روسیه‌ و چین که آنها را محاصره کرده اند، رهایی خواهند یافت. با همدیگر، چه کشوری خواهد شد.

ترامپ سه‌شنبه شب در کنفرانسی خبری با این پرسش خبرنگاران مواجه شد که آیا استفاده از نیروی نظامی برای کنترل بر کانادا را مد نظر دارد یا خیر. وی گفت: نه. نیروی اقتصادی.

وی که همواره از مازاد تجاری کانادا در مبادلات بازرگانی با آمریکا انتقاد کرده است، پیشتر گفته بود که مرز میان دو کشور «به طور مصنوعی ترسیم شده است.»

پیش از این نیز ، ترامپ گفته بود: «هیچ کس نمی تواند پاسخ دهد که چرا ما بیش از ۱۰۰ میلیون دلار در سال به کانادا یارانه می دهیم؟ معنی ندارد! بسیاری از کانادایی ها می خواهند کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود.»

وی ادامه داد:«آنها به میزان زیادی در مالیات و حفاظت نظامی صرفه جویی خواهند کرد. من فکر می کنم این یک ایده عالی است. ایالت ۵۱!!!»

ترودو: کانادا بخشی از آمریکا نخواهد شد

این سخنان شوخی و جدی ترامپ بدون واکنش نماند و شخصیت های کانادا به این سخنان  عکس العمل نشان دادند. 

 جاستین ترودو نخست وزیر کانادا تهدید دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره استفاده از «نیروی اقتصادی» علیه کانادا را رد کرد و گفت که کشورش بخشی از ایالات متحده نخواهد شد.

ترودو در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: هیچ امکانی وجود ندارد که کانادا بخشی از ایالات متحده شود.

کانادا جزئی از خاک امریکا خواهد شد؟
 

وی افزود: کارگران و جوامع هر دو کشور ما از اینکه بزرگترین شریک تجاری و امنیتی یکدیگر هستند، نفع می‌برند.

ملانی جولی وزیر خارجه کانادا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اظهارات ترامپ نشاندهنده فقدان فهم درباره چیزی است که کانادا را به یک کشور قوی تبدیل می‌کند.

وی افزود: اقتصاد ما قوی است. مردم ما قوی هستند. ما هرگز در برابر تهدیدها عقب‌نشینی نمی‌کنیم.

چارلی آنگوس نماینده مجلس کانادا  هم در پیامی در شبکه اجتماعی موسوم به بلو اسکای این پیشنهاد ترامپ را رد کرد.

وی در کنایه به ترامپ افزود: کانادا سیستمی به نام دموکراسی دارد. این بدان معناست که رهبر کانادا در برابر مجلس پاسخگو است و می تواند برکنار شود.

آنگوس افزود: «اطمینان دارم که آمریکایی‌ها آرزو دارند اکنون این دموکراسی را داشته باشند. مجرمان اخلاقی نمی توانند کشور ما را رهبری کنند. ما مردمی شایسته هستیم."

آسیب روابط کانادا و آمریکا در دوره ترامپ

روابط دوجانبه کانادا و آمریکا در دوره اول دولت ترامپ آسیب دید اما در دوران جو بایدن، رئیس جمهوری کنونی آمریکا بهبود یافت. به طوری که کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، به تازگی از ترودو به عنوان «دوست سرسخت ایالات متحده» یاد کرد.

بسیاری از اقتصاددانان و مقامات دولتی سابق در کانادا، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب را به عنوان یک تهدید وجودی برای کشورشان می بینند.

ترامپ تهدید کرده است که اگر کانادا آنچه را که او «تهاجم» مواد مخدر و مهاجران می‌خواند، مهار نکند، در اولین روز کاری خود بر کالاهای کانادایی تعرفه‌های ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد.

تحلیل گران معتقدند که چنین اقداماتی ضربه مخربی به اقتصاد کانادا وارد می کند و به طور بالقوه کشور را وارد رکود می کند.

ترامپ همچنین پیشتر، نامیده است. مقامات کانادایی تا کنون سعی کرده‌اند که طعنه‌ ترامپ ( ترودو فرماندار «پنجاه و یکمین ایالت») را به عنوان شوخی تلقی کنند، اما برخی دیگر آن را تهدیدی برای حاکمیت کانادا می‌دانند و معتقدند که تاکنون دولت پاسخ و واکنشی مناسب نسبت به این موضوع از خود نشان نداده است.

ترامپ به دنبال گریلند و پاناما

اما به نظر می رسد که ترامپ در زمینه تصمیم خود در باره نه تنها الحاق کانادا به امریکا بلکه خرید گریلند از دانمارک و تسلط بر کانال پاناما جدی است

رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده به این سوال که آیا از استفاده از نیروی نظامی یا فشار اقتصادی علیه پاناما و گرینلند خودداری خواهد کرد؟ پاسخ منفی داد و تصریح کرد: «من نمی‌توانم به شما در این دو مورد تضمینی بدهم (...) ما به آن‌ها برای امنیت اقتصادی‌مان نیاز داریم.»

دونالد ترامپ در این کنفرانس خبری بدون محدودیت و چارچوب وعده داد که کانادا را مجبور خواهد کرد که به خواسته‌اش تن دهد. وی مرز بین آمریکا و همسایه شمالی‌ این کشور را «خط ترسیم شده تصنعی» خواند و مدعی شد که خلیج مکزیک را به «خلیج آمریکا» تغییر نام خواهد داد.

جدیت ترامپ جور دیگری هم معنا پیدا می کند  چرا که پس از ابراز علاقه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا مبنی بر الحاق گرینلند به خاک ایالات متحده، پسر ارشد وی با هواپیمای شخصی پدرش وارد این جزیره شد.

دونالد جونیور، پسر ارشد دونالد ترامپ، یک روز پس از آن که رئیس‌جمهور منتخب آمریکا علاقه خود را برای کنترل این جزیره، قلمرو خودمختار دانمارک تکرار کرد، طی یک سفر خصوصی وارد نووک پایتخت گرینلند شد.

رئیس جمهور منتخب که در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) کار خود را آغاز می‌کند، نشان داده است که درصدد اعمال سیاست‌های اشغال‌گری بدون در نظر گرفتن آداب دیپلماتیک است. وی پیشتر تهدید کرد که کنترل کانال پاناما را در اختیار خواهد گرفت.

ترامپ ماه گذشته طی سخنانی گفته بود که کنترل گرینلند توسط ایالات متحده یک ضرورت مطلق است. او روز دوشنبه در شبکه اجتماعی سوشال تروث نوشت که دوباره گرینلند به اوج خود بازخواهد گشت.

وی در این پست شبکه اجتماعی نوشت: «گرینلند یک مکان باورنکردنی است و اگر بخشی از کشور ما شود، مردم سود زیادی خواهند برد.»

سفر پسر ترامپ با هواپیمای شخصی پدرش بدون دیدارهای رسمی برنامه ریزی شده است.

ترامپ جونیور در پستی در شبکه ایکس ویدیویی از کابین خلبان هواپیما منتشر کرد و نوشت: «گرینلند گرم می‌شود. خب، در واقع خیلی سرد است.»

وی در بدو ورود به گرینلند به شبکه تلویزیون محلی KNR گفت: «ما واقعاً از حضور در اینجا خوشحالیم. ما به عنوان توریست اینجا هستیم تا این مکان باورنکردنی را ببینیم. او گفت که با پدرش صحبت کرده است و او به همه در گرینلند سلام می‌کند.»

این سفر در حالی است که موته اگده نخست‌وزیر گرینلند در واکنش به اظهارات توسعه‌طلبانه ترامپ تاکید کرده بود گریلند به مردم این کشور تعلق دارد، کشور ما فروشی نیست و هرگز به فروش نخواهد رفت. ما دست از تلاش بلندمدت برای آزادی خود بر نخواهیم داشت.

واکنش سازمان ملل و متحدان

اظهارات عجیب رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا در سازمان ملل با استقبال چندانی مواجه نشد. استفان دوجاریک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل به خبرنگاران گفت: «منشور ملل به وضوح تأکید دارد که هر کشور عضو باید تمامیت ارضی دیگر کشورها را محترم بشمارد.»

دونالد ترامپ در خصوص کانال پاناما، که توسط ایالات متحده ساخته شد و ۲۵ سال پیش به این کشور آمریکای مرکزی واگذار شد، تاکید کرد که این آبراه «"برای کشور ما حیاتی است.»

وی افزود: « کانال پاناما برای کشور ما حیاتی است. این کانال که ما آن را به پاناما هدیه دادیم اکنون توسط چین اداره می‌شود؛ در حالیکه ما آن را به چین ندادیم. آن‌ها از این هدیه سوءاستفاده کرده‌اند.»

پاناما بارها اتهامات ترامپ مبنی بر اینکه چین نقشی در اداره کانال دارد یا از نرخ‌های ترجیحی برای بهره‌برداری از آن برخوردار است را رد کرده است.

دونالد ترامپ در مورد گرینلند، قلمرو خودمختار تحت حاکمیت دانمارک گفت: «ما برای امنیت ملی خود به گرینلند نیاز داریم.»

واکنش رسانه ها به جاه طلبی ترامپ 

مجله «نیوزویک»  امریکا هم در گزارشی با عنوان «طرح دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب برای ایجاد امپراطوری جدید آمریکا» نوشت: اظهارات اخیرا ترامپ درباره گسترش قلمرو ایالات متحده با پیوستن کانادا، گرینلند و کانال پاناما به آن نگران کننده است.

این رسانه آمریکایی با اشاره به طرح های توسعه طلبانه آمریکا در قرن نوزدهم و تلاش این کشور برای اشغال کوبا و فیلیپین نوشت: این یک عقبگرد در سیاست خارجی آمریکاست.

نیوزویک، استقبال نکردن کشورهای هدف مثل کانادا از طرح ترامپ را نیز یادآور شد و نوشت: هیچ حزب سیاسی کانادا از طرح پیوستن به آمریکا استقبال نکرد و یک نظرسنجی انجام شده در فاصله ۶ تا ۹ دسامبر نشان داد که ۸۲ درصد کانادایی ها با چنین طرحی مخالف هستند.

این نشریه آمریکایی به مخالفت دانمارک با فروش گرینلند به آمریکا در سال ۲۰۱۹ اشاره کرد و نوشت: طرح های ترامپ یادآور استعمار قرن نوزدهم است.

بر اساس این گزارش، ترامپ همچنین خواستار بازگرداندن کنترل کانال پاناما به ایالات متحده شده و هزینه‌های فعلی آن را «غیرمنصفانه» توصیف کرده است. کانال پاناما در سال ۱۹۹۹ طبق معاهده‌ای به پاناما واگذار شد.

نیوزویک نوشت: طرح های ترامپ شباهت زیادی به سیاست‌های توسعه‌طلبانه قرن نوزدهم آمریکا دارند که در آن ایالات متحده مناطقی مانند لوئیزیانا، آلاسکا و فیلیپین را تصاحب کرد.

این رسانه انگلیسی زبان به نقل از کارشناسان نوشت: پیشنهادات ترامپ «بازگشت به دیدگاه سنتی از قدرت است که امنیت به جای اینکه از طریق مشارکت و تجارت با دیگر کشورها حاصل شود، از طریق تصاحب زمین‌ تامین می شود.

نیوزویک افزود: آمریکای مقتدر از دید ترامپ، سرزمین وسیعی است که با دیوارهای بلند و تسلیحات قدرتمند هسته ای بر جهان حکمرانی می کند اما در آن حضور ندارد

به گزارش نورنیوز ، کانادا با مساحت حدود نُه میلیون و نه‌صد هزار کیلومترمربع دومین کشور بزرگ دنیاست که جمعیت آن چهل میلیون نفر است. تولید ناخالص ملی این کشور حدود دو هزار میلیارد دلار است. طی سال‌های اخیر، به علت موج گسترده مهاجرت به این کشور، جمعیت آن از ۲۸ میلیون نفر به ۴۰ میلیون نفر رسیده است؛ ولی امکاناتی، مانند مسکن و خدمات بهداشتی به همان نسبت افزایش نیافته است. در کنار آن بیکاری به یک معضل عمومی در جامعه کانادا تبدیل‌شده است. در سال‌های اخیر، میزان بیکاری کانادا به هفت درصد رسیده است که بالاترین میزان در بین کشور‌های گروه هفت است. بهره‌وری و نوآوری در اقتصاد کانادا به‌شدت پایین آمده است و در بین کشور‌های گروه بیست، این کشور در این زمینه رتبه هجدهم را دارد.

این در حالی است که در سال ۱۹۷۴ این رتبه شش بوده است.

گریلند  هم با جمعیت ۵۶ هزار نفری دولت محلی خود را دارد و همچنان در ائتلاف با پادشاهی دانمارک است. این کشور تا سال ۱۹۵۳ مستعمره دانمارک بود و سپس تحت قانون اساسی دانمارک به طور کامل با این کشور ادغام شد و مردم آن شهروند دانمارک محسوب می شوند.

جزیره گرینلند در آمریکای شمالی قرار دارد و مساحت آن حدود دو میلیون کیلومترمربع است. این کشور ۵۶ هزار نفر جمعیت دارد و ۹۷ درصد این سرزمین پوشیده از یخ است. این جزیره جزء قلمرو پادشاهی دانمارک است و مراودات آن‌هم بیشتر با کشور‌های اروپایی است. از زمان جنگ جهانی دوم تا سال ۱۹۵۳ این جزیره تحت‌الحمایه آمریکا بود و از سال ۱۹۷۹ به خودگردانی رسیده و از سال ۲۰۰۸ خودمختاری این جزیره بیشتر شده است.

بر اساس قانون اساسی، اگر مردم در همه‌پُرسی خواستار استقلال شوند، دانمارک نمی‌تواند با آن مخالفت کند. بر اساس یک قرارداد نظامی بین آمریکا و دانمارک، آمریکا تجهیزات ردیابی موشکی خود را در پایگاه نظامی گرینلند برای جلوگیری از نفوذ چین مستقر کرده است. آمریکا گرینلند را متقاعد کرده که ساخت فرودگاه‌های خود را به چین ندهد و تاکنون سه بار پیشنهاد خرید این جزیره را داده است که یک‌بار در قرن نوزدهم، بار دیگر در سال ۱۹۴۶ و بار سوم در دوره اول ترامپ در سال ۲۰۱۹ بوده است. به نظر می‌رسد، ترامپ این بار به دنبال این است که مردم این جزیره طی یک همه‌پرسی به آمریکا بپیوندند.

اینکه چرا ترامپ دنبال گرینلند است باید گفت اولین دلیل آن نزدیکی این جزیره به سرزمین روسیه است. دلیل بعدی معادن و ذخایر فراوان و دست‌نخورده این جزیره، به‌ویژه فلزات کمیاب است و دلیل آخر اینکه ترامپ می‌خواهد با نگاه تاجر مسلک خود این جزیره را به بزرگ‎ترین مرکز گردشگری جهان تبدیل کند.

پاناما در سال ۲۰۱۵ با تعطیلی سفارت تایوان از چین دعوت کرد به‌طور گسترده در این کشور سرمایه‌گذاری کند. در حال حاضر، ۸۵ درصد پروژه‌های عمرانی و عمومی در این کشور در اختیار چینی‌هاست و حتی در پاناما چندین پردیس صنعتی ایجادشده است که پرچم چین بر فراز آن در اهتزاز بود که با اعتراض مردم پرچم‌ها جمع‌آوری شد. کانال پاناما ۸۲ کیلومتر طول دارد و طی ده سال، از سال ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴به دست آمریکا ساخته شد و تا سال ۱۹۷۷ این کانال در اختیار و سلطه این کشور بود. از سال ۱۹۷۷ تا سال ۱۹۹۹ به‌صورت مشترک به دست پاناما و آمریکا اداره می‌شد. دولت پاناما اداره کانال را به عهده گرفت. کانال پاناما نزدیک‎ترین راه بین چین و اروپاست و ترامپ به دنبال این است که بار دیگر اداره کانال را در دست بگیرد. به عبارتی، این سخنان ترامپ آغازگر تلاش‌هایی برای انجام برخی معاملات است.


نورنیوز