شناسهٔ خبر: 70713795 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

۲۲ تن زعفران در تربت حیدریه معامله شد

تربت‌حیدریه- ایرنا- مدیر شعبه کارگزاری بورس کالای ایران مستقر در تربت‌حیدریه گفت: مجموع معاملات بر روی نمادهای زعفران نگین بورسی در پاییز سال جاری ۲۲ تن و ۶۶۰ کیلو و ۶۶۴ گرم به ارزش ۱۹ هزار و ۱۶۲ میلیارد و ۵۴۷ میلیون و ۵۹۳ هزار ریال بوده‌ است. 

صاحب‌خبر -

جواد پوریوسف روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مجموع معاملات بر روی نمادهای نگین بورسی در مدت مشابه پارسال، ۲۳ تن و ۴۴۶ کیلو و ۳۷۹ گرم به ارزش ۱۲ هزار و ۴۴۹ میلیارد و ۲۳۷ میلیون و ۵۴۰ هزار ریال بود.‌

وی با اشاره به مرکزیت جهانی تولید زعفران در منطقه تربت‌حیدریه اضافه کرد: با توجه به فصل برداشت که به ترتیب در سه اقلیم سرد(رخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مه‌ولات) از ۱۵ مهر آغاز می شود و تا اوایل آذر ادامه دارد بررسی آماری پاییز، بهترین زمان برای ارزیابی وضعیت اقتصادی زعفران در بازار بورس است.

مدیر شعبه کارگزاری بورس کالای ایران مستقر در تربت‌حیدریه گفت: حجم معاملات نسبت به پاییز پارسال با کاهش ۳.۳۵ درصدی و ارزش معاملات با افزایش ۵۳.۹۳ درصدی همراه بوده‌است.

پور یوسف افزود: این ارقام بیانگر کاهش میزان تولید از یک سو و افزایش قیمت در بازار جهانی از سوی دیگر است که این افزایش تنها به دلیل افزایش قیمت دلار بوده‌ است.

وی تصریح کرد: در حالی که قیمت هر کیلوگرم زعفران در پاییز پارسال به طور متوسط حدود ۵۲۰ میلیون ریال بود این رقم پاییز امسالبه میانگین هر کیلوگرم ۸۴۷ میلیون ریال رسید که افزایش ۶۲.۸۸ درصدی را نشان می دهد.

مدیر شعبه کارگزاری بورس کالای ایران مستقر در تربت‌حیدریه گفت: قیمت دلاری زعفران نیز در پاییز ۱۴۰۲ به ازای هر کیلوگرم در محدوده ۹۹۶ تا هزار و ۲۳ دلار بود و حال آن که این رقم پاییز امسال، از ۱۴۰۰ دلار در ابتدای فصل به نقطه تعادلی پاییز پارسال یعنی محدوده هزار و ۸۴ دلار رسید.

پور یوسف در خصوص نگاه مردم به پدیده نوظهور بورس زعفران اظهار کرد: از یک سو به دلیل ناآشنا بودن کشاورزان با الفبای بورس و از سوی دیگر به دلیل عادت داشتن معامله به شیوه سنتی، ترجیح می‌دهند بیشتر به همان شیوه‌های رایج معامله کنند بنابراین شاهد زیان زعفران‌کاران از یک سو و سود سرشار افراد واسطه از سوی دیگر هستیم.

وی از کشاورزان خواست تا ضمن امتناع از پیش فروش محصول خود در قالب «سلف‌خری»، حتی در زمان اوج عرضه گل زعفران، از فروش محصول خود امتناع ورزند و در مقابل زعفران خویش را در قالب گواهی سپرده، به انبارهای پذیرش شده در بورس کالای ایران تحویل بدهند.

مدیر شعبه کارگزاری بورس کالای ایران مستقر در تربت‌حیدریه گفت: از مهمترین مزایای معاملات زعفران در بورس کالا می‌توان به افزایش کیفیت محصول، نگهداری در شرایط استاندارد، انجام معاملات به صورت برخط، رفع خطر سرقت محصول، دسترسی کشاورزان به پول حاصل از فروش در کم‌ترین زمان ممکن و نیز حذف واسطه‌ها از طریق معاملات گواهی سپرده کالایی اشاره کرد.

به گزارش ایرنا، معاملات زعفران در قالب بورس کالا در تربت‌حیدریه از سال ۱۳۹۲ راه‌اندازی شده و اکنون ۲ شعبه کارگزاری بورس در این شهرستان فعال است.

بر اساس داده‌های آماری سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به این استان اختصاص دارد و از این میزان شهرستان‌های تربت‌حیدریه و زاوه با داشتن بیش از ۲۰ هزار هکتار کشتزار زعفران، خود را به عنوان مرکز زعفران ایران و پایتخت زعفران جهان مطرح کرده‌اند که البته سهم تربت‌حیدریه ۹ هزار و ۲۰۰ هکتار است.

۱۱۷ هزار خانوار در خراسان رضوی به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار را زعفران‌کاران تربت‌حیدریه تشکیل می‌دهند.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.