شناسهٔ خبر: 70713210 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: رکنا | لینک خبر

برای نجات زیستگاه یوز پلنگ آسیایی چه کردید؟

رکنا:خراسان شمالی روزگاری نه چندان دور پهنه وسیعی از سواحل مدیترانه تا کرانه‌های رود گنگ، جولانگاه یوز آسیایی بود.

صاحب‌خبر -

ایسنا نوشت:آخرین پناهگاه این گونه در حال انقراض، دشت‌های فلات ایران است و هم‌اکنون منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم تبدیل به یکی از زادآورترین زیستگاه‌های این گونه در خطر انقراض است.

سالیان سال است که یوزپلنگی در این منطقه مشاهده نشده بود اما برنامه‌ریزی و تلاش‌های شبانه روزی بالاخره جواب داد و این منطقه‌ی بسیار مهم هم‌اکنون به یکی از زیستگاه‌های این گونه مهم حیوانی شده است.

اما با وجود پایش و گشت‌زنی‌های شبانه روزی محیط بان‌ها برای حفظ و مراقبت از یوزپلنگ در این منطقه، همچنان خطر بیخ گوش یوزپلنگ‌هاست و جاده‌های مرگ هم‌نوا با سایر تهدیدها، ساز مرگ را برای این حیوانات بیگناه کوک می‌کنند.

مشاهده یوزپلنگ در میاندشت و حاشیه آن

روح الله لایق -معاون محیط‌ زیست طبیعی و تنوع‌زیستی اداره کل حفاظت محیط‌ زیست خراسان شمالی اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون سه مرتبه سه یوزپلنگ آسیایی در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم مشاهده شده که به احتمال خیلی زیاد این سه قلاده یوز از یک خانواده سه نفره هستند.

وی گفت: در خارج از زیستگاه و در حاشیه زیستگاه میاندشت نیز امسال هشت مرتبه یوزپلنگ‌ مشاهده شده اما به علت اینکه تصویربرداری از دور انجام شده نمی‌توان خال‌های بر روی پوست را مورد بررسی قرار داد که متعلق به چند خانواده هستند.

نصب ۳۴ تابلوی هشدار دهنده در جاده‌های محل تردد یوزپلنگ

لایق تاکید کرد: در حال حاضر به جرأت می‌توان گفت که در کشور فقط در دو منطقه زیستگاه یوزپلنگ آسیایی وجود دارد که یکی خراسان شمالی و دیگری استان سمنان است.

وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین خطراتی که زندگی این گونه حیوانی را تهدید می‌کند، جاده‌های مواصلاتی هستند، افزود: این امر حتی منجر به آن شد تا طی چند سال گذشته یک قلاده یوزپلنگ به نام یارقلی بر اثر تصادف با خودرو تلف شود.

این مقام مسئول ادامه داد: در سال‌های گذشته برای اعلام هشدار به رانندگان در مسیرهای اختصاصی جاجرم و حاشیه منطقه حفاظت شده میاندشت ۲۴ تابلو و امسال نیز ۱۰ عدد تابلو نصب شد.

وی خاطرنشان کرد: هرچند تعداد این تابلوها کافی نیست و تلاش می‌شود تا تعداد تابلوی بیشتری نصب شود اما باید در این میان همکاری سایر دستگاه‌ها همچون نیروی انتظامی جهت ایجاد محدودیت‌های سرعت و ... اعمال شود.

معاون محیط ‌زیست طبیعی و تنوع‌زیستی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی گفت: شب گذشته شاهد عبور یوزپلنگ از جاده بودیم که گروه‌های همیار طبیعت از آنجاییکه احتمال می‌دادند شاید دوباره یوز بخواهد از جاده عبور کند با پروژکتور ایمنی نسبی را مهیا کردند.

به گفته وی جاده‌های عباس‌آباد به میامی، میامی به گرمه و سنخواست به جاجرم، جاده‌هایی هستند که احتمال تردد یوزپلنگ در آنجا وجود دارد و رانندگان باید احتیاط لازم را هنگام رانندگی داشته باشند.

رانندگان در مسیرهای تردد یوزپلنگ با سرعت کم رانندگی کنند

رضا شکاریان -مدیر کل محیط زیست خراسان شمالی اظهار کرد: با توجه به مشاهده یوزپلنگ در مسیر جاده جاجرم به سنخواست (مسیر میامی به بجنورد) بعد از شهرستان جاجرم به سمت کارخانه آلومینا و تنگه گزی و معدن آهک، از مردم درخواست مراقبت و احتیاط بیشتر به خصوص در تردد و رانندگی با سرعت کم در این مسیر را داریم.

وی از مردم درخواست کرد که در خصوص اطلاع‌رسانی حداکثری به خصوص به اهالی جاجرم، گرمه، سنخواست، شوقان، اسفراین و بجنورد همکاری لازم انجام شود.

محمد تقدیسی -رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی اظهار کرد: با توجه به اینکه در زیستگاه‌های حیات وحش ساخت‌وسازهایی مانند جاده‌سازی انجام گرفته، این امر موجب شده است زیستگاه‌ها به‌صورت جزیره‌ای بمانند و حیات وحش برای پیدا کردن آب و غذا مجبور به تردد بین این زیستگاه‌ها باشند.

وی ادامه داد: بخش‌هایی از استان‌های خراسان شمالی و سمنان زیستگاه‌های این‌ گونه در حال انقراض در جهان است و جاده میان این دو استان، بلای جان یوزپلنگ آسیایی است.

تقدیسی توضیح داد: زمستان، فصل جفت‌گیری و بهار، فصل بارداری یوزپلنگ است. یکی از دغدغه‌های ما جاده و تردد یوزپلنگ میان خراسان شمالی و استان سمنان است. بنابراین رانندگان در مسیرهایی که این حیوان در آنها تردد می‌کند، باید کاملاً احتیاط کنند تا با یوزپلنگ آسیایی برخورد نکنند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی تاکید کرد: منطقه‌ای میان خراسان شمالی و استان سمنان به نام یوزکُنام وجود دارد که یک کریدور برای تردد یوزپلنگ میان دو استان محسوب می‌شود. این منطقه به بخش خصوصی سپرده شده است تا حفاظت آن را برعهده بگیرد.

وی در این‌باره افزود: در اجرای این برنامه با هشت نفر از نیروهای بومی قرار داد بسته شده است تا پایش و مراقبت را در این منطقه انجام دهند.

تقدیسی اضافه کرد: یوزپلنگ به سختی دیده می‌شود اما وضعیت طعمه‌های موجود منطقه پایش شده است و عملکرد این بخش در بازه زمانی سه تا شش ماه بررسی می‌شود.