احمدرضا پورخاقان، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح، چهارشنبه ۱۹ دی ماه، و همزمان با پنجمین سالگرد سرنگونسازی هواپیمای مسافربری اوکراین در آسمان تهران بر اثر شلیک موشکهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرافکنی در قبال اظهارات دادخواهان درباره کارشکنی مقامات قضایی در جریان رسیدگی به این پرونده پرداخت.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، این مقام قضایی در حاشیه بازدید یک سفر استانی در جمع خبرنگاران ادعا کرد که پرونده برای بررسی مجدد به سازمان قضائی نیروهای مسلح ارجاع داده شد و اکنون در حال رسیدگی است.
این در حالی است که پنهانکاری جمهوری اسلامی، تناقضهای پرشمار و ادعاهای متعدد کذب مقامات مختلف حکومت ایران، از جمله فرماندهان سپاه، مقامات دولتی و قوه قضاییه باعث شده که در صحت ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی تردید جدی وجود داشته باشد.
روز گذشته محمود علیزاده طباطبایی، وکیل دادگستری که دفاع شماری از بازماندگان قربانیان پرواز پیاس۷۵۲ را در پروندهای که در قوه قضاییه جمهوری اسلامی جریان دارد به عهده گرفته است، گفت: «موکلان اعتراضات داشتند و میگفتند نماینده دادستان که میخواهد کیفرخواست را بخواند، صراحتا به بعضی از خانوادهها گفته: زدیم که زدیم، خوب کاری کردیم که زدیم.»
پیش از این به گزارش وبسایت «دیدهبان ایران»، علیزاده با تأکید بر «سه روز دروغگویی» مقامات جمهوری اسلامی، کتمان شلیک موشک به هواپیمای مسافربری و ادعای «سقوط بر اثر نقص فنی»، گفته بود که «این دروغگویی مصداق نشر اکاذیب گسترده در حد افساد فیالأرض» است.
این وکیل دادگستری اضافه کرد: «ما خواستیم رسیدگی شود؛ چرا سه روز تمام مقامات دروغ گفتند؟ سلامی اعلام کرده بود که این چند روز تکذیب برای توجیه مقامات عالیرتبه بود که شائبه شلیک به هواپیما بر اساس یک طرح از پیش برنامهریزی شده برایشان مطرح شده بود.»
همچنین خبرگزاری ایلنا، روز گذشته به نقل از محمود علیزاده طباطبایی، از توقف بیش از ششماهه در رسیدگی به پرونده شکایت تعدادی از خانوادههای قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی خبر داده بود.
به گفته این وکیل دادگستری، در رأی اولیه این پرونده ۱۰ نفر محکوم شده بودند، اما خانوادهها نسبت به نحوه رسیدگی اعتراض داشتند. با این حال، اکثریت خانوادهها شکایت خود را پس گرفتند و تنها چند خانواده، از جمله خانواده اسدیلاری، به پیگیری ادامه دادند.
دادگاه عالی انتاریو در حکمی، شلیک موشک به هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط سپاه پاسداران را عامدانه و تروریستی دانسته است. بر اساس این حکم، گزارش وزیر وقت امنیت اجتماعی کانادا نیز نشان میدهد ادعای ایران مبنی بر نقش «خطای انسانی» در سرنگونی این پرواز، درست نیست.
اولکسی دانیلوف، دبیر شورای دفاع و امنیت ملی وقت اوکراین هم گفته بود سپاه پاسداران «عمدا» به هواپیمای مسافربری شلیک کرد و آن را ساقط کرد تا از «افزایش تنش منطقهای بین ایران و آمریکا جلوگیری کند».
جاستین ترودو نخستوزیر کانادا گفته بود تصویرسازی رسمی جمهوری اسلامی از چگونگی سرنگونی هواپیما «ریاکارانه، گمراهکننده و سطحی» است و به عمد عوامل مهم را نادیده گرفته است.
اگنس کالامارد، دبیرکل سازمان عفو بینالملل پیشتر اطلاعات منتشر شده از سوی جمهوری اسلامی در خصوص نحوه سرنگونی هواپیمای مسافربری را «گمراه کننده» خوانده و گفته است این توضیحات طوری طراحی شده که «به شدت گیجکننده» باشد.
تاکنون گزارشهای متعددی از اقدامات نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی برای ارعاب خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲ منتشر شده است. سازمان اطلاعات و امنیت کانادا اعلام کرده که از آزار و ارعاب خانوادهها و بستگان قربانیان در کانادا «گزارشهای معتبری» در دست است. سازمان دیدهبان حقوق بشر هم پیشتر اعلام کرده که از زمان سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران در دیماه ۹۸ تاکنون، خانوادههای جانباختگان این پرواز به شکل سازماندهیشده هدف آزار و اذیت مقامات حکومت ایران قرار گرفتهاند.
در پنجمین سالگرد سرنگونسازی هواپیمای پیاس۷۵۲ که با شلیک موشکهای سپاه انجام شد، خانوادههای قربانیان با حضور در شاهدشهر، شخص خامنهای و مقامات ارشد جمهوری اسلامی را عامل این جنایت دانستند.
∎