صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی (رسانه های بیگانه) 1394/05/25
جنجال مخالفان برجام در کنگره امریکا در میان تاکید کاخ سفید بر این نکته که هیچ گزینه دیگری در برابر برنامه هسته ای ایران وجود ندارد، همچنان ادامه دارد .
از جمله مخالفان توافق هسته ای سناتور دموکرات رابرت منندز، عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا است که می گوید درباره توافق هسته ای ایران پرسش هایی جدی دارد که به دنبال پاسخ آنهاست.
منندز می گوید با خواندن اسناد برجام به جواب های روشنی درباره این مسئله نرسیده است که آژانس بین المللی انرژی اتمی چگونه می خواهد تلاش های هسته ای (گذشته) ایران را مشخص کند و اینکه تحریم ها عمدتا تا یک سال بیشتر نیستند و ایران بیشتر پول خود را به دست خواهد آورد.
به گفته منندز از دیگر نگرانی های وی این است که ایران پس از توافق هسته ای 100 تا 150 میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده خود ا به دست خواهد آورد که این موضوع می تواند تهران را وارد کشمکش های بزرگتر منطقه ای نماید .
از دیگر مخالفان برجام جان بینر رئیس مجلس نمایندگان امریکا که گفته است برای متوقف کردن این توافق هر کاری بتواند می کند. سی ان ان 1394/05/24
سناتور چارلز شومر که در آینده رهبری دموکراتها را عهده دار می شود نیز مخالفت خود را با توافق هسته ای با ایران اعلام کرده است .
مشاوران حزب دموکرات می گویند مخالفان برای پیروزی فقط به چهار یا پنج رای دیگر برای دادن رای منفی به این توافق نیاز دارند. در میان جمهوریخواهان نیز مخالفت 29 نفر قطعی به نظر میرسد، 23 جمهوریخواه دیگر متمایل به دادن رأی منفی به توافق هستند و تنها دو سناتور هنوز تصمیم خود را نگرفته یا اعلام نکردهاند.
رأی مخالف اولیه سنا به توافق با ایران به نظر قطعی میرسد، ولی با فرض اینکه همه جمهوریخواهان با توافق مخالف باشند، این حزب برای مقابله با وتوی قطعی اوباما به همراهی 13 سناتور دموکرات نیاز دارد تا جلوی اجرایی شدن توافق هستهای را بگیرد.نشریه هیل 1394/05/24
این هیاهو در میان نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری امریکا نیز نمود پیدا کرده است از میان این نامزدها هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری می گوید توافق هسته ای ایران بهترین راه پیش رو برای اطمینان یافتن از این است که تهران هرگز سلاح هسته ای نمی سازد.
با این حال وی تاکید می کند : «ما به مقابله با ایران در خصوص موضوعات حقوق بشر و تروریسم ادامه می دهیم.»
این در حالی است که دونالد ترامپ دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توافق هسته ای با ایران را وحشتناک توصیف کرده و می گوید این توافق برای ما وحشتناک است اما برای اسرائیل واقعا بسیار بد است. فاکس نیوز 94/5/24
هیاهوی موافقان ومخالفان توافق هسته ای با ایران در شرایطی است که دولتمردان امریکایی اعتراف کرده اند هیچ گزینه دیگری به جز توافق وجود ندارد و در این مورد به بی اثر بودن تحریم ها و غیر ممکن بودن اقدام نظامی علیه تهران تاکید کرده اند .
اوباما در کنفرانس مطبوعاتی که اخیرا برگزار شد اشاره کرد، منتقدان هنوز برای مجموعه تمهیدات پیچیدهای که دولت او و دیگر قدرت های بزرگ جهانی پذیرفته اند، «جایگزین عملی» پیشنهاد نداده اند. نشریه اینترنتی هیل 1394/04/26
جمهوری خواهان در سنا، به شصت رای نیاز دارند که بتوانند این توافق را رد کنند، در حالی که فقط 54 کرسی در اختیار دارند به عبارت دیگر، اگر اوباما تنها بتوانند 41 دموکرات از 46 دموکرات را با خود در سنا همراه کند می تواند جمهوری خواهان را که برای عدم تصویب توافق به شصت رای نیاز دارند، با مشکل مواجه کند. ضمن این که کنگره برای اجتناب از وتوی اوباما به 67 رای نیاز دارد در واقع جمهوری خواهان به 13 رای دموکرات ها برای پیشبرد هدف خود نیاز دارند. وال استریت ژورنال 1394/04/26
عمده دلایلی که جمهوری خواهان در مخالفت با توافق هسته ای با ایران مطرح می کنند را به چند دسته می توان تقسیم کرد :
1/ بسیاری از تندروهای آمریکایی اذعان کرده اند کلا با دست یابی به توافق هسته ای با ایران مخالفند. همان گونه که یووال اشتاینیتز وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی اخیرا تاکید کرده است :« در اصل با دست یابی به هر گونه توافقی مخالفیم.» اصولا این دسته از مخالفان با توافق با هر توافقی مخالفت خواهند کرد چون از سوی دولت اوباما ارائه شده است . بنایر این اینگونه مخالفت ها در ردیف فعالیت های حزبی قابل ارزیابی است .
در این مورد می توان به نامه ای که از سوی سناتورهای امریکایی پیش از دستیابی ایران وپنج بعلاوه یک با هدف اخلال در روند مذاکرات هسته ای به مقام معظم رهبری نوشتند اشاره کرد .
2/ بخشی از مخالفت ها با رویکرد دیپلماسی ازسوی تندروهایی مطرح می شود که همچنان پروژه براندازی جمهوری اسلامی را دنبال می کنند و تمایل واقعی آنها تغییر حکومت از طریق توسل به زور است در حالیکه این تمایل توهمی بیش نیست به اعتراف مقام های امریکایی حتی حمله نظامی فقط می تواند برنامه هسته ای ایران را در حالت خوش بینیانه چند سال عقب تر بیاندازد .
بومی بودن دانش هسته ا ی و پیامدهای ناشی از واکنش ایران از مواردی است که دلایل این بخش از مخالفان را غیر موجه می نمایاند.در گذشته نیز خلف وعده غرب سبب شد تا ایران با پیگیری برنامه هسته ای خود تعداد سانتریفوژها را از چند عدد به حدود20هزار عدد و میزان غنی سازی اورانیوم را نیز به 20درصد افزایش دهد .
3/ مخالفت شدید رژیم صهیونیستی با هرگونه توافق هسته ای با ایران.
4/ این ادعا که از همه مهمتر است و در چارچوب ایران هراسی مطرح می شود که با توافق هسته ای ، قدرت منطقه ای ایران افزون شده و با وجوهی که دریافت می کند می تواند به گروههای به زعم جمهوری خواهان تروریستی کمک کند .
به نظر می رسد با توجه به دشوار بودن اجماع کنگره علیه دولت اوباما ، بزرگنمایی این اختلاف نظر ها بیشتر از آنکه در تصمیم اخیر دولت اوباما تاثیر گذارباشد تبلیغاتی و با هدف رقابت های سیاسی و انتخاباتی برجسته وپیگیری می شود .
ضمن اینکه بیشتر کارشناسان با اشاره به دلایل ذیل رد توافق هسته ای از سوی امریکا را بعید می دانند.
1/ قرار نگرفتن در مقابل اراده جامعه جهانی
2/ جلوگیری از بی اعتباری امریکا در جامعه جهانی
3/ جلوگیری از اینکه امریکا مسوول شکست مذاکرات شناخته شود .
4/ نظام تحریم ها ترمیم نخواهد شد .
5/ ایران به سرعت برنامه هسته ای خود را در جهت اهداف صلح امیز دنبال خواهد کرد .
6/ گزینه دیگری نیز جایگزین دیپلماسی وجود نخواهد داشت .
.....................................
پردازش و تحلیل // محمدمراد
∎