شناسهٔ خبر: 70702322 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

روزنامه‌های امروز در یک نگاه؛

حمله به بمب‌های سنگرشکن

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _چهارشنبه نوزدهم دی ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را به‌صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مأموریت «السودانی» در تهران» نوشت: چهارمین سفر نخست‌وزیر عراق به تهران در حالی انجام می‌گیرد که از سال گذشته تحولات سرنوشت‌سازی در منطقه خاورمیانه رخ داده است. محمد شیاع السودانی نمی‌خواهد گریبانگیر همان حوادثی شود که بر تمدید نخست‌وزیری نوری المالکی در سال ۲۰۱۴ مهر پایانی زده بود. شاید هیچ کسی به اندازه عراق از ابومحمد الجولانی، حاکم فعلی سوریه شناخت نداشته باشد. فردی که در عراق با ابومصعب الزرقاوی بیعت کرده بود و سپس در موصل با ابوبکر البغدادی برای اداره سوریه وارد بیعت شده بود. الجولانی مسئول چندین عملیات انتحاری در عراق بود و چند ماه همراه با الزرقاوی و البغدادی در زندان بوکا تحت‌نظر بودند. به همین دلیل بود که جولانی حین انجام عملیات اسقاط نظام اسد در دمشق اولین پیام خود را به نخست‌وزیر عراق می‌دهد. عراق نیز به محض اطلاع از عملیات گروهک تحریرالشام بخش اعظمی از نیروهای نظامی‌اش از جمله الحشدالشعبی را در مرز خود با سوریه مستقر می‌کند. تهدید گروه‌هایی که در سوریه مستقر هستند برای عراق جدی است خصوصاً از این منظر که قسد و دیگر نیروهای کرد مخالف دولت ترکیه (نزدیک به طالبانی، رهبر حزب اتحادیه میهنی عراق) با تحریرالشام وارد درگیری شدند. در صورت تشدید نزاع در منطقه شمال سوریه و هم‌مرز با ترکیه، حمایت مستقیم حزب اتحادیه میهنی به رهبری بافل طالبانی را شاهد خواهیم بود و در صورتی که موضوع کردهای سوریه به شکل مسالمت‌آمیزی حل نشود بر کردهای عراق و مواضعشان با بغداد اثر خواهد گذاشت. السودانی علاوه‌بر طرح چند ابتکار بر سر آینده سوریه، مسأله کردها را نیز با مقامات ایرانی مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.

همزمان با این تحولات، موجی از حملات برخی رسانه‌های عراقی و غربی علیه الحشدالشعبی آغاز شد. طرح عمده‌ای که این رسانه‌ها به سمع و نظر مردم عراق می‌رساندند بحث انحلال الحشد الشعبی بود. هادی العامری، رئیس سازمان بدر در سفری که به دو استان نینوا (موصل) و الانبار، دو استان هم مرز با سوریه داشت علاوه بر اطلاع از آخرین تحولات امنیتی در غرب عراق، انحلال حشد را امکان‌ناپذیر دانست. به احتمال بسیار زیاد در تماس تلفنی دونالد ترامپ با محمد شیاع السودانی، موضوع انحلال حشد مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفته بود. پس از اوج‌گیری بحث انحلال الحشدالشعبی یا ادغام در وزارت دفاع و ارتش، در رسانه‌ها و افکارعمومی، نخست‌وزیر عراق هم موضع‌گیری صریحی داشت که نشان می‌دهد تصمیم دولت عراق انحلال حشد یا ادغام در دیگر نهادهای نظامی عراقی نیست.

حمله به بمب‌های سنگرشکن

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر « FATF «تله» دشمن برای تحریم و «بهانه‌ای» برای کم‌کاری در داخل» نوشت: سخنان فاطمه مهاجرانی در نشست خبری هفتگی سخنگوی دولت درباره اف‌ای‌تی‌اف و بهانه‌تراشی وی درباره بی تأثیری احتمالی این تصمیم در آینده نزدیک؛ به زبانی دیگر و ناخودآگاه تأیید بر موضع مستند کیهان درباره اف‌ای‌تی‌اف و دستاویز جدید دولت برای سرپوش بر ناکارآمدی احتمالی خود در آینده است.

گروه ویژه اقدام مالی معروف به FATF را می‌توان یکی از کلیدواژه‌های مهم سیاست خارجی و روابط خارجی ایران در دهه گذشته و به خصوص در سالیان پایانی دولت دوازدهم و ماه‌های ابتدایی دولت چهاردهم دید. اهمیت یافتن یا به زبان دیگر اهمیت دادن به بحث پیوستن ایران به FATF و امضای لوایح باقی‌مانده مربوط به این گروه و سازوکار در زمان دولت دوازدهم و دولت چهاردهم، در شرایطی صورت می‌پذیرد که نقطه اشتراک این دو دولت را بیش از هر چیز می‌توان در بی‌برنامگی در حوزه اداره کشور و پیشرفت و توسعه ایران دید.

مروری بر کارنامه دولت دوازدهم به وضوح این نکته را آشکار می‌سازد که بی‌برنامگی یک دولت پیوند کاملی با بهانه‌تراشی و فرار از پاسخگویی دارد. نگاهی به فوتبال سطح یک ایران نیز می‌تواند این بحث را به خوبی نشان دهد، مربی‌های بی‌برنامه در حالی از ابتدای فصل شروع به بهانه‌تراشی و حمله به دیگر اجزای مسابقات و باشگاه می‌کنند که کوچک‌ترین همتی برای برنامه‌ریزی درست و طراحی یک نقشه راه برای قهرمانی تیم در مسابقات ندارند. همیشه مربی‌هایی بیشترین حملات را در کنفرانس‌های خبری خود دارند که کمترین برنامه و بیشترین شکست را در کارنامه خود دارند. از همین رو نیز، FATFیکی از راه‌های فرار و بهانه‌های دولت‌هایی است که بدون طرح و برنامه و آماده‌سازی، همه مسائل را به پیوستن به سازوکارها و معاهداتی حواله می‌دهند که در سال ۲۰۲۵ میلادی کارایی خود را به واسطه افول سلطه غرب در سیاست و اقتصاد جهان از دست داده‌اند.

حمله به بمب‌های سنگرشکن

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حمله به بمب‌های سنگرشکن» نوشت: در ادامه سلسله رزمایش‌های نیروهای مسلح که از دو روز گذشته در قالب «رزمایش‌های اقتدار» در مناطقی از کشور آغاز شده، روز گذشته یگان‌های ویژه نیروی زمینی سپاه و همچنین پدافند مشترک هوایی کشور به تمرین مأموریت‌های ابلاغی پرداختند.

در رزمایش‌های حوزه پدافندی که نیروی پدافند هوایی ارتش و نیروی هوافضای سپاه در کنترل عملیاتی فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء به ایفای مأموریت می‌پردازند، مرحله نخست رزمایش مشترک اقتدار را در حلقه پدافند هوایی مرکز هسته‌ای نطنز با دستور امیر سرتیپ قادر رحیم‌زاده، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی کشور آغاز کردند. در این مرحله از رزمایش، یگان‌های پدافند هوایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران، برای دفاع نقطه‌ای از سایت هسته‌ای شهید احمدی‌روشن، با انبوهی از تهدیدات هوایی در شرایط سخت جنگالی، دفاع همه‌جانبه را انجام دادند.

امیر رحیم‌زاده دو روز پیش در اظهار نظری گفته بود یگان‌های پدافند هوایی ارتش و سپاه با سامانه‌هایی جدید و ناشناخته در کنار مراکز حساس مستقر شده‌اند و طی چند روز آینده تحت فرماندهی شبکه یکپارچه پدافند هوایی در قالب رزمایش‌های اقتدار نیروهای مسلح دفاع مقتدرانه از آسمان کشور را تمرین خواهند کرد. روز دوشنبه نیز سردار نایینی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نشستی خبری با بیان اینکه مجموعه رزمایش‌های پیامبر اعظم، روایت اقتدار، ثبات بازدارندگی و قدرت تهاجمی ایران اسلامی سربلند و مقتدر است تأکید کرد: «ایران تاکنون یک روز در تولید موشک متوقف نشده است و سامانه‌های پدافند کشور کاملاً زنده و در بسیاری از موارد ارتقا یافته‌اند.»

حمله به بمب‌های سنگرشکن

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «پا روی دم روباه» را برگزید و نوشت: خبر استعفای نخست‌وزیر کانادا در ساعات پایانی روز دوشنبه در صدر اخبار رسانه‌های غربی قرار گرفت؛ خبری که منجر به خوشحالی بسیاری از مردم کانادا شد. عملکرد اقتصادی فاجعه‌بار دولت کانادا و افزایش هزینه‌های زندگی در این کشور آمریکای شمالی که روزگاری جزو نخستین مقاصد مهاجرت در جهان به حساب می‌آمد، طی ماه‌های اخیر صدای اعتراض بسیاری از شهروندان کانادایی را در آورده بود. افزایش هزینه انرژی، حمل‌ونقل و تورم مواد غذایی و هزینه مسکن در کشور کانادا در کنار مالیات‌های سنگین و خدمات عمومی بسیار ضعیف، نتیجه عملکرد نخست‌وزیر کانادا و حزب حاکم این کشور در چند سال اخیر بود. جنگ اوکراین و رکود اقتصادی دوره کرونا و تحولات بین‌المللی چند سال گذشته از جمله دلایل وضعیت فعلی کانادا اعلام می‌شود. استعفای نخست‌وزیر کانادا تنها منجر به خوشحالی بخش عظیمی از مردم کانادا نشد و مقامات دولت آینده آمریکا نیز از این استعفا استقبال کردند. استعفای ترودو فرصت مجددی به دونالد ترامپ داد تا از وضعیت آشفته اقتصاد کانادا نهایت بهره‌برداری را کرده و برای بار دیگر مساله الحاق کانادا به ایالات متحده آمریکا را مطرح کند. دونالد ترامپ پس از استعفای جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا در در رسانه اجتماعی خود موسوم به تروث‌سوشال نوشت: «بسیاری در کانادا دوست دارند به پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا تبدیل شوند. ایالات متحده دیگر تحمل ناترازی‌های تجاری و یارانه‌هایی را که کانادا برای روی پا ایستادن، به آن‌ها نیاز دارد، ندارد.» ترامپ مدعی شد: «جاستین ترودو این را می‌دانست و استعفا کرد. اگر کانادا با آمریکا ادغام شود، خبری از تعرفه نخواهد بود، مالیات‌ها پایین خواهد آمد و آنها کاملاً از تهدید کشتی‌های روسیه و چین که آنها را محاصره کرده‌اند، رهایی خواهند یافت. با همدیگر، چه کشوری خواهد شد».

حمله به بمب‌های سنگرشکن

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «رهاسازی تهران؟» را برگزید و نوشت: «پایتخت آینده قطعاً جنوب و منطقه مکران است»؛ این اظهارنظر فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت است که در نشست خبری روز گذشته او مطرح شد: «دو شورا هم تشکیل شده است؛ یک شورا که مشکلات پایتخت را بررسی می‌کند و شورایی هم درباره اقتصاد دریامحور کار می‌کند، البته به ظرفیت‌هایی در منطقه مکران نیاز است، به همین جهت ما از همین‌جا اعلام می‌کنیم که از همه دانشگاهیان، نخبگان و خبرگان اعم از نیروهای مهندسی یا جامعه‌شناسی یا اقتصاددانان کمک می‌گیریم. فعلاً درواقع داریم درباره این مسئله کار می‌کنیم تا بتوانیم موضوع را به سمتی ببریم که بهترین اثربخشی را داشته باشد، اما موضوع آن‌قدر فوری نیست.» یک روز پیش از او هم محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، از ظرفیت مناسب مکران برای تبدیل‌شدن به پایتخت کشور گفت: «انتقال جمعیت به نیمه شرقی کشور با توسعه مکران انجام‌شدنی است. اگر به این جمع‌بندی برسیم که به‌خاطر محدودیت‌هایی که در ارائه خدمات مثل آب به مردم تهران داریم، نمی‌توانیم بیش از این پاسخگوی مردم باشیم، قطعاً در انتقال پایتخت تردید نمی‌کنیم و یکی از مناطقی که می‌تواند به‌صورت جدی مطرح باشد، منطقه مکران است. این منطقه جای مناسبی است و محدودیتی هم ندارد.»

چنین اظهارنظرهایی درباره انتقال پایتخت، آن‌هم از سوی نمایندگان دولتی که همواره بر تخصص‌محور بودن تأکید داشته، بسیار عجیب است. کمااینکه موضوع انتقال پایتخت که دهه‌هاست مورد توجه برخی سیاسیون قرار گرفته، همواره از سوی متخصصان و به‌ویژه کارشناسان حوزه شهرسازی مورد انتقاد بوده است. بسیاری از متخصصان این اقدام را تنها راهکاری به‌شدت پرهزینه برای گریز از حل مشکلات تهران می‌دانند.

حمله به بمب‌های سنگرشکن

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «آژیر رکود از «شامخ» را برگزید و نوشت: تلاش برای بقا؛ این تنها کاری است که عمده واحدهای صنعتی و اقتصادی کشور در وضعیت فعلی انجام می‌دهند. روایت شاخص مدیران خرید در آذرماه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد نه تنها بخش صنعت با یک عقب‌گرد شدید نسبت به آبان‌ماه به سمت رکود رفته است که کل اقتصاد نیز در وضعیتی نامناسب به سر می‌برد. ترکیبی از عوامل فنی و اقتصادی، حال و هوای تولید و تجارت را رکودی کرده است. کاهش فروش در بازارهای داخلی و افت تقاضا در بازارهای صادراتی، دسترسی بسیار سخت به نقدینگی و تأمین مالی دشوار، تنگنای ارزی و شوک دلار در حالی رمق تولید و تجارت را گرفته که ناترازی در دو بخش برق و گاز، عملاً امکان هرنوع برنامه‌ریزی را از واحدهای صنعتی سلب کرده است. آخرین گزارش اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد در حالی صنایع و کسب‌وکارها با افت چشمگیر در میزان سفارش‌گذاری، تولید، تحویل و فروش روبه‌رو هستند که قیمت خرید مواد اولیه نیز نسبت به ماه‌های گذشته روندی کاملاً صعودی به خود گرفته است. این در شرایطی است که در آخرین گزارش شامخ موجودی مواد اولیه صنایع و کسب‌وکارها افت چشمگیری داشته و موجودی محصول در انبار هم سیر نزولی به خود گرفته است. همه این شواهد در حالی رقم خورده است که به‌طور معمول، صنایع در آذرماه وضعیت تولید و فروش مناسبی را تجربه می‌کنند؛ اما امسال به‌دلیل همزمانی بحران‌ها، تولید وضعیت معکوسی پیدا کرده است. تحلیل داده‌های آخرین گزارش شامخ نشان می‌دهد بدون تدوین طرحی دقیق برای خروج از وضعیت حاضر، صنعت در دام رکود گرفتار خواهد شد. شاهد این مدعا روندهای فصلی رشد اقتصادی کشور است که از ابتدای امسال افت محسوس رشد بخش صنعت و معدن را گزارش کرده‌اند. روندی که در صورت تداوم وضع موجود و نبود تدابیر مناسب برای بازگرداندن ثبات به اقتصاد ایران از آینده مبهم بخش صنعت حکایت دارد.

حمله به بمب‌های سنگرشکن