شناسهٔ خبر: 70700389 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

۲ صنف انجمن بازیگران و دستیاران کارگردان با تخلفات اخلاقی و حرفه‌ای اعضا برخورد می‌کنند

اقدام ۲ صنف سینما در سالم‌سازی فضای پشت دوربین

انجمن برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان سینمای تهران و انجمن بازیگران سینما برای صیانت از اعضای خود، تفاهمنامه‌ای امضا کردند تا از این پس براساس آیین‌نامه‌های مصوب از تخلفات اخلاقی و حرفه‌ای پیشگیری کنند و با افراد خاطی برخورد قاطع صورت گیرد

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: خانه سینما از امضای تفاهمنامه‌ای خبر داده که براساس آن از تخلفات اخلاقی و حرفه‌ای در دو صنف انجمن دستیاران کارگردان و انجمن بازیگران پیشگیری می‌شود و با افراد خاطی در این دو صنف برخورد قاطع صورت می‌گیرد، اقدامی روبه‌جلو که به ساماندهی هرچه بهتر فضای هنری و ایجاد فضایی امن‌تر در سینما و فضای پشت دوربین منجر می‌شود و مهم‌ترین منتفع آن سینمای کشور است. 
انجمن برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان سینمای تهران و انجمن بازیگران سینما برای صیانت از اعضای خود، تفاهمنامه‌ای امضا کردند تا از این پس براساس آیین‌نامه‌های مصوب از تخلفات اخلاقی و حرفه‌ای پیشگیری کنند و با افراد خاطی برخورد قاطع صورت گیرد. در بخشی از این تفاهمنامه آمده است: «حرفه بازیگری نقطه عطف خلق یک اثر نمایشی است و از جمله وظایف حرفه برنامه‌ریزی و دستیاری کارگردان در مرحله پیش‌تولید، پیشنهاد و انتخاب بازیگر به دو رکن اصلی یک اثر نمایشی (تهیه‌کننده و کارگردان) است. به‌رغم حضور و فعالیت افراد حرفه‌ای، زحمتکش و سالم شاغل در هر دو صنف، معدود افرادی سودجو و منفعت‌طلب برای رسیدن به اهداف ناسالم خود با رعایت نکردن اخلاق حرفه‌ای و قوانین صنفی، نه‌تن‌ها باعث خدشه‌دار شدن نام و جایگاه این دو صنف کارآمد سینما شده، بلکه باعث بدنام کردن فضای حرفه‌ای سینمای کشورمان نیز شده‌اند. از این‌رو بین دو انجمن فوق‌الذکر توافقنامه‌ای امضا و همچنین ائتلافی بین کمیته‌های صیانت هر دو طرف تشکیل شده است. 
بر این اساس رفتار حرفه‌ای اعضای این صنوف مطابق آیین‌نامه‌های به تصویب رسیده در هیئت‌مدیره این دو صنف رصد، بررسی و پیگیری خواهد شد. طبق این توافقنامه چنانچه عضو یا اعضایی دچار تخلف اخلاقی یا حرفه‌ای شود، مطابق ضوابط تعیین شده در اساسنامه و آیین‌نامه کمیته صیانت هر انجمن با فرد خاطی برخورد قاطع خواهد شد.»
در بخش دیگری از این تفاهمنامه تأکید شده است: «این برخورد بنا به تخلف رخ داده و اثبات آن نزد کمیته صیانت دو انجمن، عضو یا اعضای متخلف را در کوتاه‌ترین زمان قانونی تعلیق و لغو عضویت کرده و گزارش آن به تمامی صنوف سینمایی به صورت کتبی اعلام می‌شود. علاوه بر این در صورت لزوم، عضو یا اعضای متخلف به شورای صیانت خانه سینما و مراجع قضایی نیز معرفی خواهند شد. این دو انجمن، آماده دریافت شکایات احتمالی از متخلفان است و امید می‌رود انجمن صنفی برنامه‌ریزان، دستیاران کارگردان و انجمن صنفی بازیگران سینما با همیاری و همراهی تمامی اعضای خود راه را برای تخلف افراد سوجو ببندند و در کنار همکاران خود در دیگر صنوف سینمایی همچون گذشته‌شان و کرامت انسانی و اخلاقی را ارج نهند و در جهت اعتلای هرچه بیشتر این دو حرفه و سینمای شریف و پرافتخار کشورمان گام بردارند.»
 
 ندیدن «ستاره‌ها»‌ی جیرانی!
شاید یکی از مهم‌ترین دلایل شکل‌گیری چنین تفاهمنامه‌ای را باید برخی حواشی ایجاد شده برای زنان سینماگر دانست، اما به هر حال این کار اقدامی مثبت و گامی روبه‌جلو از سوی این دو صنف سینماست. مدتی پیش از غائله زن، زندگی، آزادی افشاگری برخی از بازیگران زن شاغل در بخش‌های مختلف سینما و همچنین برخی اخبار غیررسمی در رابطه با اقدامات خلاف قانون و غیراخلاقی برخی دست‌اندرکاران سینما تا مدت‌ها به سرخط اصلی اخبار حوزه فرهنگ و هنر تبدیل شده بود. صرف‌نظر از صحت و سقم برخی از این ادعا‌ها که بیشتر بوی تسویه‌حساب از آنها به مشام می‌رسید از سالیان خیلی دور تعدادی از عوامل شناخته شده سینما نسبت به بروز رفتار‌های غیرحرفه‌ای و غیراخلاقی در خصوص زنان شاغل در عرصه‌های مختلف سینما ابراز ناراحتی می‌کردند. به‌طور مشخص یکی از مهم‌ترین واکنش‌ها در این زمینه از سوی فریدون جیرانی و حدود ۲۰ سال پیش در دهه ۸۰ اتفاق افتاد. جیرانی در قالب سه‌گانه سینمایی «ستاره می‌شود»، «ستاره است» و «ستاره بود» را که پشت صحنه سینما تم مشترک هر سه فیلم بود و با محوریت شخصیت اصلی در هر یک از این سه‌گانه‌ها به اتفاقاتی که پشت دوربین رخ می‌دهند، پرداخت. 
آن روز‌ها که جیرانی دست به ساخت چنین آثاری زد، مورد شماتت و سرزنش برخی دیگر از سینماگران قرار گرفت که چرا چنین مسائلی را در فیلم‌هایش عنوان کرده است. متأسفانه آن ایام مسئولان صنوف و خانه سینما به جای اینکه فکری برای چارچوب‌بندی اخلاقی و حرفه‌ای اصناف سینمایی بکنند، بیشتر انرژی و تمرکزشان را صرف سیاسی‌بازی و سیاسی‌کاری می‌کردند. افشاگری تعدادی از زنان فعال در صنوف مختلف سینمایی یک‌بار دیگر به بدنه سینما شوک بزرگی وارد کرد. البته به غیر از بدنه سینما، بخش زیادی از این شوک متوجه مردم شدف، چون آنها هیچ تصوری از مناسبات و فعالیت‌های سینمایی که پشت دوربین در جریان است، نداشتند. 
 
 حرفه‌ای و اخلاقی‌تر
اقدام اخیر دو صنف انجمن برنامه‌ریزی و دستیاری کارگردان و انجمن بازیگران برای پایان دادن به سوءاستفاده برخی افراد فرصت‌طلب که هیچ چیزی جز منافع و مطامع شخصی برایشان مهم نیست، قطعاً هم به نفع بدنه سینماست و هم به نفع فرهنگ و هنر، چون تخلفات افراد معدودی در سینما به پای کل سینما نوشته می‌شد، این در حالی است که در صنوف متنوع سینمایی افراد شریف و فرهیخته‌ای مشغول فعالیت و خدمت‌رسانی هستند و اقدامات غیرحرفه‌ای و خلاف اخلاق، ظلم مضاعفی در حق آنها محسوب می‌شود. 
یکی دیگر از برکات چنین اقداماتی ضریب دادن به کار حرفه‌ای و هنری و افراد متخصص و هنرمندی است که به دنبال تقویت بنیه فرهنگی و هنری خود و جامعه پیرامونی‌شان هستند و سعی می‌کنند با کار‌هایی که انجام می‌دهند سینمای کشور را یک گام جلوتر ببرند. از سوی دیگر وجود اینگونه تفاهمات فضای حرفه‌ای سینما را برای کسانی که به دنبال امیال نفسانی و امراض قلبی و روحی‌شان هستند تنگ و ضیق و آنها را مجبور به تغییر رفتار یا جدا شدن از پیکره شریف سینمای کشورمان می‌کند. منتها همه این محسنات و خوبی‌ها زمانی قابل احصا می‌شوند که اولاً ضمانت اجرایی داشته باشند و ثانیاً در اجرای آن بدون ملاحظه و محافظه‌کاری عمل و آن را از سطح یک تفاهمنامه کاغذی به تفاهمنامه‌ای عملیاتی تبدیل کنند.