به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس، کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت امیر المومنین (ع) شبکه بهداشت و درمان شهرستان کوار گفت: به طور کلی روشهای پخت غذا به سه دسته تقسیم میشود:
پخت با حرارت خشک
پخت با حرارت مرطوب
پخت ترکیبی
بیتا درویش حقیقی،افزود:در هر یک از این روش ها، تاثیرگذاری گرما بر روی غذاها به شیوهای متفاوت انجام میپذیرد.
پخت با حرارت خشک: در این روش از آب یا رطوبت برای پخت استفاده نمیشود و در عوض از چرخش هوای داغ یا به کارگیری روغن برای انتقال حرارت به غذا استفاده میشود. مثل روشهای زیر:
کباب کردن: این روش پخت غذا روی شعله مستقیم یا ذغال داغ است که مستقیم از یک طرف به ماده غذایی انتقال مییابد و سطح غذا برشته میشود.
گریل کردن: پخت غذا روی صفحات فلزی داغ را گریل میگویند. این سبک شبیه سرخ کردن است، منتهی در روش گریل از روغن خیلی کمتری نسبت به روش سرخ کردن استفاده میشود.
برشته کردن: پخت غذا در فر با حرارت بالا باعث برشته شدن غذا و طعم و شکل خاص آن میشود.
پخت با حرارت مرطوب: در این روش از رطوبت یا حضور مایع استفاده میشود، در نتیجه غذایی سالم و بدون افزودن روغن به دست میآید. از مزایای کلی این روش میتوان به نرم شدن بافت سخت گوشت و سبزیها اشاره کرد. در حالی که برخلاف روش پخت با حرارت خشک، خشک شدن و قهوهای شدن سطحی نخواهیم داشت.
جوشاندن: پخت غذا در آب در حال جوش
بخار پز کردن: پخت غذا با بخار آب یکی از سالمترین روشهای پخت غذا است، زیرا املاح و ویتامینهای مواد غذایی در این روش به خوبی حفظ میشود.
آب پز کردن: در این روش مواد مغذی در آب حل میشوند و هدرمی رود.
پخت ترکیبی: در این روش از روش حرارت خشک و مرطوب استفاده میشود، به طوری که غذا در مایعات برای مدت طولانیتر و دمای کمتر پخته میشود. به طور کلی این روش موجب لطیف و ترد شدن بافت غذای پخته شده شده مخصوصا غذاهای گوشتی میشود.
روشهای پخت مختلف و ارزش غذایی
کارشناس تغذیه مرکز خدمات جامع سلامت امیر المومنین (ع) شبکه بهداشت و درمان شهرستان کوار گفت: بهترین روش پخت روشی است که در آن کمترین میزان آب و روغن مصرف شود. هر چه مواد غذایی به ذرات کوچکتری تقسیم شود و مدت زمان طبخ مواد غذایی افزایش یابد، امکان از دست رفتن مواد مغذی بیشتر میشود. از بین تمام روشهای پخت، بخارپز کردن سالمترین روش پخت محسوب میشود. زیرا از دست رفتن مواد مغذی در این روش به کمترین میزان میرسد. بعد از این روش کباب کردن هم روش مطلوبی به حساب میآید، به شرط آنکه مواد غذایی بیش از حد کباب و سوخته نشود.
بیتا درویش حقیقی، افزود:برخلاف تصور عموم، در روش آب پز کردن بخش عمده مواد مغذی وارد آب میشود و هدر میرود، بنابراین مواد مغذی به خوبی جذب بدن نمیشود.
وی ادامه داد:نامناسبترین روش پخت روش سرخ کردن است، زیرا هم کالری غذا افزایش مییابد و هم به نسبت میزان روغن مصرف شده و مدت زمان پخت مواد مغذی بیشتری از دست میرود.