شناسهٔ خبر: 70696557 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: برنا | لینک خبر

ضربه‌گیر نانویی سفت اما انعطاف‌پذیر ساخته شد

برنا- گروه علمی و فناوری: دانشمندان با کمک آئروژل ضربه‌گیری ساختند که استحکام بسیار بالایی داشته و در عین حال منعطف‌ است. برنا- گروه علمی و فناوری: دانشمندان با کمک آئروژل ضربه‌گیری ساختند که استحکام بسیار بالایی داشته و در عین حال منعطف‌ است.

صاحب‌خبر -

توانایی جذب انرژی ضربه‌ی وارد شده به یک جسم و محافظت از آن اهمیت زیادی دارد. مواد رایج که به عنوان ضربه‌گیر استفاده می‌شود با محدودیت‌هایی روبرو است، یکی از این محدودیت‌ها مقاومت در برابر تغییر شکل و یا الاستیک بودن است؛ در واقع مواد ضربه‌گیر یا باید انعطاف‌پذیر باشند یا در برابر تغییر شکل مقاومت از خود نشان دهند.

به گزارش خبرنگار علمی برنا به نقل از نانوورک، مواد سلولی که حاوی فضا‌های داخلی مهندسی شده هستند برای غلبه بر این محدودیت امیدوارکننده به نظر می‌رسند. معماری داخلی آنها از نظر تئوری می‌تواند برای بهینه‌سازی استحکام و انعطاف‌پذیری استفاده شود. با این حال، تلاش‌ها برای ایجاد چنین موادی با مشکلاتی روبرو بوده است؛ دیواره‌های سلولی ضخیم استحکام می‌دهند، اما تحت فشار می‌شکنند، در حالی که دیواره‌های نازک خم می‌شوند، اما یکپارچگی ساختاری ندارند.

رویکرد‌های مهندسی مانند سازه‌های قوسی شکل الاستیسیته را بهبود می‌بخشند، اما نمی‌تواند هر دو مزیت را یکجا داشته باشد.

دانشمندان دانشگاه ژجیانگ آئروژل گرافنی ساخته‌اند که این دو مزیت را یک جا فراهم می‌کند. این کار از طریق کنترل دقیق ساختار داخلی به دست می‌آید. در تولید این مواد از ساختار‌های سلسله‌مراتبی سلولی توپولوژیکی استفاده می‌شود.

ساخت آئروژل‌های گرافنی فوق‌العاده سخت و بسیار الاستیک با ساختار سلسله مراتب سلولی توپولوژیکی در این پروژه انجام شده است.

پیشرفت کلیدی در این پروژه، در تبدیل دیواره‌های سلولی ضخیم رایج به مجموعه‌هایی از نانودیواره‌های موجدار با ضخامت فقط ۴۰ نانومتر نهفته است. این دیوار‌ها چارچوب لانه زنبوری را تشکیل می‌دهند که نیرو را در سراسر سازه توزیع می‌کند. هنگامی که این ساختار فشرده می‌شود، نانودیوار‌ها بدون شکستگی خم می‌شوند و کمانی شکل می‌شوند، دقیقاً مانند نحوه جذب ضربه توسط یک جعبه مقوایی موجدار با خم کردن دیواره‌های برآمدگی آن. این ویژگی به ماده اجازه می‌دهد تا شکل خود را حتی پس از فشرده‌سازی شدید بازیابی کند.

این آئروژل به سفتی ۱۲ مگا پاسکال تقریباً دو برابر مستحکم‌تر از آئروژل‌های گرافن معمولی است. با وجود این سفتی، می‌توان آن را به طور مکرر تا ۴۰ درصد فشرده کرد بدون این که آسیب به آن وارد شود. این ماده قابلیت بازیابی خود را حتی پس از ۱۰۰۰۰ سیکل فشرده‌سازی حفظ می‌کند.

این تیم یافته‌های خود را در مجله Advanced Materials منتشر کردند.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: