اقتصادنیوزبه نقل از روزنامه جوان در ادامه آورده است ، حالا عارف انتقال پایتخت را هم به توسعه مکران گره زده و گفته که یکی از نقاط مطرح برای انتقال مرکزیت سیاسی، مکران است که جای مناسبی است و محدودیتی هم ندارد. مکران در جنوبیترین نقطه استان سیستان و بلوچستان واقع است؛ استانی که چندی پیش مسعود پزشکیان به آنجا سفر کرده بود، اما گفت به خاطر مسائل امنیتی شب را آنجا نمیماند.
محمدرضا عارف در جلسه شورای عالی روابط خارجی بر اقتصاد دریامحور تأکید کرده و گفته که «اقتصاد دریا یکی از مزیتهای نسبی ایران است. چند هزار کیلومتر مرز آبی داریم، در حالی که برخی کشورها به دریا دسترسی ندارند. سیاستهای دریامحور ابلاغ شده و شماها باید اجرایی کنید. در کنار سیاست دریامحور مکران نیز باید توسعه یابد. از تجربه همه کشورهایی که در توسعه ساحلی موفق بودند باید استفاده کنیم. طرحهایی مطرح شده و باید با کمک مشاوران داخلی و خارجی استفاده کنیم.»
او به این سخنان درباره طرح توسعه مکران اکتفا نکرده و با اشاره به موضوع تغییر پایتخت و انتقال مرکزیت سیاسی ایران گفته که «قطعاً در انتقال پایتخت تردید نمیکنیم و یکی از مناطقی که میتواند به صورت جدی مطرح باشد منطقه مکران است. این منطقه جای مناسبی است و محدودیتی هم ندارد. مراکز دیگری هم برای انتقال پایتخت در گذشته مطرح بود، اما هر کدام محدودیتهای خاص خود را داشتند مثلاً مشکل تأمین آب داشتند یا گرفتار سایر مسائل حاشیهای بودند.»
دو طرح «توسعه مکران» و «انتقال پایتخت» هر دو از طرحهای بزرگی هستند که سالها در خصوص ضرورت انجام آنها فقط حرف زده میشود و اقدامی عملی از هیچ یک از دولتها درباره آنها شاهد نبودیم. حال دولت پزشکیان گویا قصد گره زدن آنها به یکدیگر را دارد و طبیعی است از چنین سنگ بزرگی علامت نزدن هویدا باشد. یعنی که قرار نیست کاری انجام بگیرد و صرفاً برای خوشامد مخاطب حرفی زده میشود.
یکی از اقدامات خوب در این موارد تعیین ضربالاجل یا مهلت برای انجام یک کار است. اگر دولت واقعاً قصد کار دارد و دنبال سخنرانیهای پوپولیستی نیست، بهتر است برای مراحل مختلف کار از روش تعیین ضربالاجل استفاده کند و گزارشهای شفاف به مردم بدهد.
مکران در نقطه آبی و مرزی جنوب شرق و با فاصله حدود ۲ هزار کیلومتری از تهران هم بعید است جای مناسبی برای پایتخت جدید کشور باشد.