شناسهٔ خبر: 70692484 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست :

بودجه پژوهشی سازمان‌های محیط زیستی از پرسپولیس و استقلال کمتر است

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست ضمن اشاره به مشکلات پیش روی پژوهش های محیط زیستی به لزوم رفع شکاف میان تحقیقات و اجرای آن‌ها اشاره کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا هادی کیادلیری در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر سازمان حفاظت محیط زیست که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: امروزه کشور بسیار متاثر از بلایای طبیعی و غیرطبیعی است البته این بلایا در همه دنیا دیده می شود اما شرایط جغرافیایی خاص ایران ویژگی‌های متفاوتی را رقم زده است. در بعضی چالش‌های محیط زیستی به نقطه بی‌بازگشت یا بسیار سخت برای بازگشت رسیده‌ایم و به همین سبب دیگر حل این موارد با دانش سنتی امکانپذیر نیست.

او ادامه داد: محیط زیست زیربنای حیات انسان و موجودات است. توسعه به معنای برطرف ساختن نیازهای امروز نیست و باید بر الزامات آینده نیز توجه کرد. لازم است در زمینه پژوهش‌های محیط زیستی به شکل پایدارتری فعالیت کنیم چرا که برای عبور از بحران و خطرات، علم تنها ابزار ماست.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست  آماری از منابع طبیعی ارایه کرد و گفت: در سال ۸۳ تا ۹۹ بر اساس آمار منابع طبیعی روزانه ۵۰۰ هکتار از سطح جنگل‌ها کم شده است و در همین دوره سه میلیون‌ و ۶۰۰ هزار هکتار اراضی باغ و کشاورزی زیاد شده است.  واگذاری بر اساس روش‌های سنتی به منظور توسعه اشتباه است چرا که توسعه به معنای برطرف ساختن نیاز های امروز و اتمام منابع برای فردا نیست.

او با تاکید بر لزوم توسعه برمبنای علم و فناوری و تحقیقات گفت: نتایج تحقیقات پژوهشگر برتر باید منجر به حل مسئله یا افزایش آگاهی جامعه شود.

کیادلیری در ادامه اظهارکرد: مشکلات بسیاری در خصوص پژوهش در زمینه محیط زیست وجود دارد. بودجه پژوهش سازمان‌های محیط زیستی از پرسپولیس و استقلال کمتر است درحالی که سرمایه گذاری بر محیط زیست تضمین آینده است.

او تاکید کرد که پژوهش‌های محیط زیستی را باید نظام‌مند و شکاف میان تحقیق و اجرا را پر کنیم. در این شرایط به حل مشکلات نزدیک خواهیم شد.

کیادلیری در پایان به تعطیلی بعضی پژوهشکده های محیط زیستی اشاره کرد و گفت: بعضی از پژوهشکده‌های محیط زیست در حال تعطیلی است. سوال اینجاست که آیا سازمان‌ها اشباع شدند که نیاز به کارشناس نیست یا  مشکلات محیط زیستی حل شدند؟ باید گفت که علیرغم تمام مشکلات به مسایل محیط زیست و منابع طبیعی توجه جدی نشده است.

امکان پایش زیست‌محیطی به کمک هوش مصنوعی

در بخش دیگری از این مراسم سید علیرضا شریفی - از اعضای دبیرخانه شورای ملی ایمنی زیستی کشور - با اشاره به نقش تحول برانگیز هوش مصنوعی در زندگی امروز بشر، به فرصت‌ها و چالش‌های فراهم شده از سوی آن اشاره پرداخت و درباره تاثیر آن بر مشاغل، از بین بردن بعضی مشاغل و ایجاد فرصت‌های شغلی نو صحبت کرد.

شریفی به تعریفی از هوش مصنوعی اشاره کرد و بررسی دقیق محیط پیرامون، درک محیط، تصمیم‌گیری بر اساس اهداف و اجرا را از جمله خصوصیات آن عنوان کرد.

او سپس ضمن ساده‌سازی این مفهوم، قدرت دسته بندی، قابلیت تشخیص احساسات از تصویر، ترجمه و تشخیص بیماری‌ها را از جمله قابلیت‌های هوش مصنوعی برشمرد.

عضو دبیرخانه شورای ملی ایمنی زیستی کشور سپس هوش مصنوعی را به‌صورت خلاصه توانایی ماشین در تقلید رفتار انسان توصیف کرد و گفت: ماشین لرنینگ (Machine Learning) نیز کاربردی از هوش مصنوعی است که به سیستم‌ها امکان آموزش خودکار و بهبود نتایج را می‌دهد همچنین دیپ لرنینگ (Deep Learning) کاربردی از ماشین لرنینگ است که از الگوریتم‌های پیچیده و شبکه‌های عصبی عمیق برای آموزش مدل‌ها استفاده می کند.

او با بیان اینکه این مفاهیم می تواند در حوزه محیط زیست نیز به کار گرفته شود، «پایش زیست محیطی» را یکی از زمینه‌هایی عنوان کرد که امکان استفاده از این مفاهیم در آن فراهم است و افزود: به این منظور می توان با استفاده از قابلیت‌های هوش مصنوعی همچون دسته بندی و درک محیط از تصاویر دوربین‌های مکانیکی برای توسعه پایش‌های زیست محیطی استفاده کرد.

این عضو دبیرخانه شورای ملی ایمنی زیستی کشور سپس به بررسی راه حل‌های هوش مصنوعی برای رفع چالش‌های زیست‌محیطی پرداخت و ایده پایش آلودگی هوا با استفاده از بینایی ماشین را مطرح کرد.

شریفی سپس ضمن شرح این ایده تشخیص ذرات، تشخیص غلظت و شناسایی نوع ذرات را از جمله امکانات این پایش نام برد و گفت: اعلام هشدار زودهنگام در رابطه با مخاطرات محیط زیستی، تهیه نقشه‌های آلودگی هوا و ارزیابی اثربخشی سیاست‌های محیط زیستی را نیز می توان به هوش مصنوعی آموخت.

او افزود: هوش مصنوعی می‌تواند تصاویر هوایی و زمینی را تحلیل و تغییرات در چشم انداز و پوشش گیاهی را شناسایی کند. شبیه سازها نیز می توانند در بررسی چشم انداز زیست‌محیطی موثرعمل کنند. هوش مصنوعی با ایجاد شبکه های ارتباطی می‌تواند فرایند های ارزیابی را تسهیل و احساسات شهروندان را درباره تغییرات زیست‌محیطی تحلیل کند.

این عضو دبیرخانه شورای ملی ایمنی زیستی کشور ضمن برشمردن قابلیت‌های اجرایی هوش مصنوعی در زمینه محیط زیست اظهار کرد: هوش مصنوعی می‌تواند آتش سوزی‌ها را هم پیش‌بینی کند. استفاده از داده‌های ماهواره‌ای، حسگرهای زمینی و پیش‌بینی و بررسی الگوهای آتش سوزی، بررسی تغییرات در پوشش گیاهی، رطوبت خاک و… در این زمینه موثر خواهد بود. به کارگیری هوش مصنوعی برای حفاظت از گونه‌های حیات وحش با استفاده از نصب دوربین‌ها نیز امکان پذیر است. با استفاده از دوربین‌های تله ای و الگوریتم‌های یادگیری عمیق می‌توان گونه‌های مختلف را شناسایی و رفتار آن‌ها را تحلیل کرد.

شریفی در پایان گفت: این اطلاعات می‌تواند در مدیریت بهتر زیستگاه‌ها موثر باشد. هوش مصنوعی در مدیریت پسماند نیز کارآمد است. پیش‌بینی تولید زباله، بهینه‌سازی مسیرهای جمع‌آوری، جداسازی هوشمند زباله‌ها، نظارت بر دفع زباله‌ها و مدیریت بازیافت را می توان از جمله راهکارهای هوش مصنوعی در زمینه مدیریت پسماند دانست.

انتهای پیام