دکتر «عیسی بسطامی» رئیس بنیاد ایرانشناسی استان ایلام امروز سهشنبه ۱۸ دیماه ۱۴۰۳، در نشست معرفی تمدن و فرهنگ دیرینه استان اظهار کرد: برگزاری این نشست علمی در راستای معرفی آثار تاریخی و فرهنگی استان ایلام انجام شده است.
وی گفت: ایلام با دارا بودن صدها مکان و محوطه تاریخی و باستانی نقش ارزشمندی در تحولات تاریخی و فرهنگی ایران ایفا کرده است، از این رو، برگزاری این نشست علمی و تخصصی در راستای معرفی بخشی از توانمندیهای فرهنگی این منطقه از سرزمین بزرگ ایران بوده است.
«حبیبالله محمودیان» عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام نیز در این نشست که به همت بنیاد ایرانشناسی استان ایلام برگزار شد، اظهار کرد: براساس بررسیهای باستان شناسی، ایلام بخشی از جغرافیای زاگرس و هلال سبز قلداد میشود که بهدلیل شرایط مطلوب جغرافیایی، اقلیم مطلوب و نزولات جوی کافی از مناطق حاصلخیز غرب فلات ایران به شمار میرود، این ویژگیها موجب شده تا استقرار انسان در این منطقه از ادوار پیش از تاریخ تا عصر حاضر همچنان استمرار داشته باشد.
وی گفت: استان ایلام هم از منظر تاریخ طبیعی دارای آثار شاخص بوده و هم از نظر تعدد و تنوع آثار تاریخی و محوطههای باستانی، جایگاه ارزشمندی در تحولات باستانی منطقه است، بر اساس کاوشها و بررسیهای باستانشناختی در استان ایلام صدها محوطه ومکان باستانی شناسایی و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایلام ادامه داد: در هیچ جای دنیا بهاندازه هلال سبز زاگرس تمدن فرهنگی وجود ندارد، بهعنوان مثال در دشتهای حاشیه غربی زاگرس در شهرستانهای مهران و دهلران بیش از ۲۰۰ مکان باستانشناسی پیش از تاریخ شناسایی شده که میتواند بهعنوان قطب پیش از تاریخ ایران و منطقه مورد توجه دنیای باستانشناسی قلمداد شود.
محمودیان با اشاره به اینکه دنیا با هویت زنده است، افزود: متأسفانه در بخش معرفی هویت خود کمکاری داشتهایم به همین دلیل دنیا توانسته با بهرهگیری از رسانهها و تبلیغات گسترده از نظر هویت از ما جلوتر باشد، از این رو، رسالت رسانهها و سازمانهای فرهنگی و بهویژه رسانه ملی و سازمان میراث فرهنگی در این حوزه بسیار مهم وکلیدی است.
وی ادامه داد: ناهمواریهای عظیم کبیرکوه بهعنوان بخشی از هلال سبز شناخته میشود، این محدوده جغرافیایی به دلیل بارش نزولات جوی دارای رودها و روانآبهای متعددی است که از به هم پیوستن آنها رود تاریخی سیمره (کرخه) در شرق کبیرکوه را شکل داده که این رودخانه در ایجاد آبادانی و حتی تحولات تاریخی و تمدنی نقش داشته است؛ از جهتی رودهای گدارخوش، میمه، گاوی و دویرج در بخش غربی استان ایلام از دامنههای کبیرکوه سرچشمه گرفته و به سمت سرزمین میانرودان جاری هستند. این موقعیت عامل مهم ایجاد و شکلگیری تمدنها و فرهنگهای باستانی چون تمدن ایلام شده است که ۵۰ قرن مدنیت دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ایلام تصریح کرد: ایلام را میتوان با تاریخ طبیعی آن چون غارها و پناهگاههای سنگی، چشمههای قیر و آبگرم، محدودههای فسیلی دوران زمین شناسی، گونههای جنگلی چون، درختان سرو ۳۸۵۰ ساله چوار، درختان ون کهنسال، درختچه مورد و دیگرگونههای جنگلی شناخت.
در ادمه این نشست علمی به تحولات تاریخی استان در دوران غارنشینی، دوران تاریخی و نقش استان در دوران اسلامی اشاره شد که مورد توجه شرکتکنندگان در این نشست قرار گرفت.
انتهای پیام