توسعه فردی چیست؟ توسعه فردی، یکی از اصطلاحات مهمی است که این روزها زیاد از آن صحبت می شود. توسعه فردی به مجموعه مهارت ها و توانمندی هایی گفته می شود که شما با یادگیری آنها به سطحی بالاتر از آنچه که در زندگی فعلی خود هستید، خواهید رسید. شاید در بسیاری از سایت ها به این اصطلاح برخورده باشید، اما ندانید که مفهوم اصلی آن چیست. در این مطلب قصد داریم در رابطه با مفهوم و مزایای توسعه فردی و تفاوت آن با رشد شخصی اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم. پس با ما تا انتها همراه باشید.
توسعه فردی چیست؟
ایدههای زیادی پیرامون توسعه فردی و مفهوم آن وجود دارد که یکی از آنها فرآیند خودشکوفایی آبراهام مازلو است. مازلو (1970) میگوید میزان توانایی افراد برای توسعه شخصی بستگی به برآورده شدن نیازهای خاصی دارد و این نیازها سلسله مراتبی را تشکیل میدهند. تنها زمانی که یک سطح از نیاز ارضا شود میتوان سطح بالاتری را توسعه داد. هرم مازلو در پنج سطح مطرح شد و بعدها با اصلاحاتی هفت سطح در نظر گرفته شد.
- در سطح اول در انتهای این سلسله مراتب، نیازهای فیزیولوژیکی اولیه برای غذا، نوشیدنی، رابطه جنسی و خواب، یعنی اصول اولیه بقا وجود دارد.
دوم نیاز به ایمنی و امنیت در هر دو مفهوم فیزیکی و اقتصادی است.
سوم اشاره به این موضوع دارد که میتوان برای ارضای نیاز به عشق و تعلق پیشرفت کرد.
سطح چهارم نیاز به احترام به خود و دریافت احترام از دیگران است و به رفع نیاز به عزت نفس اشاره دارد. این سطحی است که بیشترین ارتباط را با «خودتوانمندسازی» دارد.
سطح پنجم به نیاز به دانستن و فهمیدن مربوط میشود. این سطح شامل ایدههای انتزاعیتر مانند کنجکاوی و جستجوی معنا یا هدف و درک عمیقتر است.
ششم به نیازهای زیبایی شناختی زیبایی، تقارن و نظم مربوط میشود.
در نهایت در سطح هفتم، در بالای سلسله مراتب مازلو، نیاز به خودشکوفایی است.
مازلو (1970، ص 383) میگوید هر فرد فضای بی حد و حصری برای رشد دارد. خودشکوفایی به تمایل به خودشکوفایی و نیاز به دستیابی به پتانسیل کامل به عنوان یک انسان منحصر به فرد اشاره دارد. برای مزلو، مسیر خودشکوفایی شامل تماس با احساسات، تجربه زندگی کامل و با تمرکز کامل است
چرا توسعه فردی مهم است؟
به سؤال توسعه فردی چیست پاسخ دادیم، حال شاید دوست داشته باشید بدانید چرا به توسعه فردی نیاز داریم؟ مطمئن باشید که توسعه فردی به شما این امکان را میدهد که بفهمید در واقع چه کسی هستید و چه اهدافی را در نظر دارید. این مسئله یکی از سادهترین کلیدهای یک عمر رضایت و خوشبختی است.
اگر فقط در حال گذراندن مراحل مختلف زندگیتان باشید، از دست دادن پیامها و راهنماییهای پنهانی زندگی به سادگی اتفاق میافتد. در این نقطه شما باید به توسعه فردی خود بیندیشید. این موضوع تغییری در طرز فکر شماست که به شما امکان میدهد سفری معنادار از رشد و تأمل در خود را آغاز کنید.
هنگامی که شروع به توسعه فردی در زندگی خود میکنید، احتمالاً سؤالاتی از قبیل:
- در دنیای ایدهآل خود، با وقت و انرژی خود چه کار میکردم؟
اگر از شغل فعلی خود ناراضی باشم، چه مسیر شغلی دیگری را میخواهم؟
اگر من منابع نامحدودی برای ایجاد تغییرات در زندگیام داشتم، این تغییرات چگونه به نظر میرسید؟
چه تغییرات سادهای میتوانم در روال زندگی خود ایجاد کنم تا شادیام را عمیقتر کنم؟
توسعه فردی شامل چه مواردی می شود؟
همانطور که پیشتر گفتیم به گفته مازلو، نیازهای اساسی شما باید برآورده شوند تا به حداکثر پتانسیل خود برسید. به عبارت دیگر رسیدن به خودشکوفایی به این معنی است که ما به بالاترین سطوح خودآگاهی، اعتماد به نفس، رشد شخصی و خودآگاهی رسیدهایم. مانند سلسله مراتب نیازهای مازلو، ما شاهد پنج حوزه مختلف توسعه فردی هستیم. اهداف مختلف توسعه شخصی میتوانند در دسته های مختلفی قرار گیرند.
1) ذهنی
ورزش دادن به مغز و حفظ تناسب ذهنی برای رشد شخصی بسیار مهم است. این امر به چند روش زنده میشود: مربیگری، فرصتهای یادگیری و رشد شغلی. به عنوان مثال، گذراندن دوره نویسندگی خلاق برای تقویت عضلات خلاق ذهنی.
رشد ذهنی میتواند هر چیزی از کارگاهها، جلسات آموزشی یا حتی استراحت باشد. استراحت به همان اندازه ورزش ذهنی مهم است. همانطور که آمادگی ذهنی شما بهبود مییابد، انعطافپذیری، نوآوری و خودآگاهی شما نیز بهبود مییابد.
2) اجتماعی
ارتباطات و روابط اجتماعی نیز برای هر پیشرفت شخصی ضروری است. به هر حال، خودسازی یک پیگیری انفرادی نیست. انسانها موجوداتی اجتماعی هستند، ما برای یادگیری و رشد به این ارتباط نیاز داریم و از ارتباطات اجتماعی، مهارتهای مهمی به دست میآوریم. مانند مهارتهای ارتباطی، حل مسئله، ایجاد رابطه، و توانایی دریافت (و دادن) بازخورد. ما همچنین از اطرافیان و تجربیات آنها یاد میگیریم.
3) معنوی
رشد و توسعه شخصی چه مذهبی باشید چه نباشید می تواند در معنویت به وجود بیاید. مهم است که بدانیم دین و معنویت مترادف نیستند.
معنویت به این معناست که شما در حال سرمایهگذاری برای درک عمیقتر خود در دنیای اطرافتان هستید. این به شما کمک میکند خود را بشناسید و ارزشهای خود را کشف کنید.
4) عاطفی
رشد فردی عاطفی اغلب با هوش هیجانی همراه است. در سادهترین حالت، هوش هیجانی توانایی درک احساسات است. فراتر از احساسات، درک این است که چگونه آن احساسات، افکار و اعمال ما را شکل میدهند. تجربیات به رشد شخصی عاطفی کمک میکند. کمی در زندگی خود جستجو کنید در طول سفر زندگی تا امروز چه تجربیاتی شما را به فردی که امروز هستید تبدیل کرده است؟ وقتی در مورد سفر خود فکر میکنید، چه چیزی یاد گرفتهاید؟
اگر به سفر خود نگاه میکنید و توسعه فردی را شناسایی میکنید، احتمالاً در این مسیر رشد عاطفی را تقویت کردهاید. این به اینکه بفهمید احساسات و افکار شما چه نقشی در زندگی شما ایفا کرده است به هوش هیجانی شما مربوط است.
5) فیزیکی
بدن سالم، ذهن سالم را تغذیه میکند. بین سلامت جسمانی، روانی و عاطفی شما پیوندی ذاتی وجود دارد.
این جنبه از رشد شخصی بر سلامت جسمانی متمرکز است مانند تغذیه، خواب، ورزش و حرکت. وقتی خود فیزیکی شما تغذیه میشود، احتمالاً ذهن شما نیز از آن فواید بهره میبرد. راههایی را در نظر بگیرید که میتوانید این حوزه از رشد شخصی را ایجاد کنید و به احساس بدن و ذهن خود توجه داشته باشید.
با شرکت در آموزش گویندگی و فن بیان در مشهد، در هر جمعی بدرخشید.
روشهای تقویت مهارتهای توسعه فردی
مهارتهای توسعه فردی بهراحتی و یکباره در زندگی رخ نمیدهند. بدست آوردن این مهارت های جذاب و کارآمد، نیازمند تلاش و کوشش بسیار هستند. انواع مهارتهای توسعه فردی را میتوان با انجام کارهای عملی و اقدامات کاربردی تقویت کرد. روشهای تقویت مهارتهای توسعه فردی را در ادامه میخوانید:
۱. یادگیری را فراموش نکنید
مهمترین اقدامی که باید برای تقویت مهارتهای فردی انجام دهید، آموزش و یادگیری چیزهای جدید است. در هر حوزهای که هستید، از استاد دانشگاه تا تا ارائه هرگونه خدمات، لازم است تا به نوینترین یافتهها آگاه شوید تا از دنیای بهروز و رقبای خود عقب نمانید. تلاش برای یادگیری، یک راه مفید برای تقویت تفکر انتقادی است که شما را به فرد بهتری تبدیل میکند.
۲. آموزش تخصصی ببینید
کلاسهای آموزشی میتوانند به شما کمک کنند تا بتوانید مهارتهای توسعه فردی خود را ارتقا ببخشید. شرکت در جلسات کتابخوانی، گروههای آموزشی و جلسات تخصصی، آگاهی شما را افزایش میدهد. یادگیری مهارتهای جدید مانند زبان انگلیسی بسیار مفید خواهند بود.
۳. توانایی که میخواهید ارتقا بدهید را شناسایی کنید
قبل از هر اقدامی لازم است از میان انواع مهارتهای توسعه فردی، آن بخشی که میخواهید تقویت کنید را مشخص کنید. مثلاً اگر لازم است مهارت کار گروهی را گسترش دهید، شرکت در جلسات تیمی، دورهمیهای دوستانه، کارهای تفریحی چندنفره میتواند کمک زیادی به شما کند.
۴. اهدافتان را مشخص کنید
درست است که تقویت تمام مهارتهای توسعه فردی مهم هستند، اما سعی کنید تا تمرکز خود را بر بخشهایی بگذارید که در رسیدن به اهدافتان مؤثراند. اگر قصد دارید تا شخص موفقی باشید، تقویت مهارت حل تعارض، همدلی، مهارت تصمیم گیری، انعطافپذیری و مهارت حل مسئله برای شما لازم هستند.
۵. مسیر خود را ارزیابی کنید
لازم است تا هر چند وقت یکبار طبق یک برنامه از پیش تعیینشده، میزان تغییرات رخداده در رفتار، شخصیت و عملکرد خود را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهید. به همین منظور میتوانید از دوستان، همکاران و اعضای خانواده خود بازخورد بگیرید.
با کلاس های گویندگی و فن بیان به یک سخنران تبدیل شوید.
سخن پایانی
توسعه فردی در روانشناسی از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که میتواند زندگی یک فرد را کاملاً متحول کند. تلاش برای رشد شخصی گامی مهم در زندگی است و در برخی موارد افراد در این مسیر نیاز به راهنمایی دارند. توسعه شخصی باید در ابعاد و جنبههای مختلف باشد و فرآیندی بسیار مفصل است. در نهایت کسی که مسیر توسعه شخصی را به درستی طی کرده باشد از نیازهای سطوح پایینتر گذشته و به آخرین سطح یعنی خودشکوفایی رسیده است. اگر شما هم تمایل دارید استعدادهای خود را بشناسید و به اهدافتان در زندگی برسید حتما با متخصصین برتر ماروم در ارتباط باشید.
∎