«لهون اسدی» امروز (سهشنبه) در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: انتخابات نظام مهندسی ساختمان با جامعه مخاطب حدود ۶۰۰ هزار نفری، یکی از بزرگترین انتخابات صنفی کشور است که ۵۸ درصد آنان دارای پروانه اشتغال بوده و فعالیت حرفهای دارند.
وی بیانداشت: حتی آن ۴۲ درصد دیگر که پروانه اشتغال ندارند، عموما در پروژههای عمرانی به انحای مختلف فعالیت دارند و به طور کلی ظرفیت بالقوه خوبی در این جامعه وجود دارند.
مدیرکل دفتر توسعه مهندسی ساختمان وزارت راه و شهرسازی ادامهداد: با توجه به موضوع فعالیتهای این جامعه مهندسی، همچنین اهمیت مشارکت آنان، مباحث آموزشی و غیره، از جایگاه اجتماعی بالای برخوردار هستند و به همین دلیل تصمیم گرفته شد برگزاری انتخابات از حالت دستی به حالت الکترونیک تغییر یابد.
وی یادآور شد: آخرین بار در سال ۹۷ انتخابات نظام مهندسی ساختمان به صورت دستی برگزار شد که نرخ مشارکت مخاطبان آن تنها ۲۲ بود و برخی شهرها و استانهای بزرگ مشارکت پایینی در آن داشتند که برای تهران مشارکت هشت درصدی ثبت شد.
اسدی گفت: شاید بتوان گفت یک دلیل مشارکت پایین در ادوار گذشته، نحوه برگزاری انتخابات به صورت دستی بود که نیازمند تهیه مکان فیزیکی، حضور مهندسان برای ارائه مدارک، چاپ تعرفهها و غیره بود. همچنین در اکثر استانها فقط یک شعبه اخذ رای وجود داشت که سبب میشد برخی مهندسان رغبتی برای مراجعه و رای دادن نداشته باشند. علاوه بر آن هزینههایی همچون اجاره بها، حق الزحمه افراد، تبلیغات محیطی، چاپ تعرفه و غیره بر انتخابات مترتب بود.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۰ به دلیل پاندمی کرونا و ضرورت رعایت مسائل بهداشتی، انتخابات به صورت نیمه الکترونیک و غیرمتمرکز برگزار شد و استانها با استفاده از سامانه محلی انتخابات را برگزار کردند. در آن سال رشد قابل توجه ۳۹ درصدی مشارکت در انتخابات را شاهد بودیم که به نوعی بر تجربه موفق برگزاری انتخابات الکترونیک صحه گذاشت.
رئیس دستگاه نظارت بر دهمین دوره انتخابات نظام مهندسی ساختمان ادامهداد: در سال ۹۷ جامعه مخاطبان این انتخابات ۴۸۹ هزار نفر بود که ۸۲ هزار و ۵۰۰ نفر در آن شرکت کردند. این آمار در سال ۱۴۰۰ به ۴۹۴ هزار نفر جامعه مخاطب و ۱۹۵ هزار رای دهنده افزایش یافت که تعداد رای دهندگان با انجام انتخابات الکترونیک نسبت به سال ۹۷ بیش از ۲.۵ برابر شد.
وی اضافهکرد: در سال ۹۷ میزان مشارکت در تهران با ۱۱۲ هزار عضو فقط ۹ هزار و ۷۱۶ نفر (به معنای ۸.۶ درصد مشارکت) بود، در حالی که در سال ۱۴۰۰ با بیش از ۱۰۶ هزار نفر عضو ۳۲ و ۵۰۰ نفر مشارکت کرده بودند.
اسدی اظهار داشت: خرداد ماه امسال گزارشی در همین زمینه به «مهرداد بذرپاش» وزیر وقت راه و شهرسازی ارسال شد که تجربه موفق برگزاری انتخابات الکترونیک را نشان میداد و برگزاری مجدد انتخابات الکترونیک با صرفهجویی هزینه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد تومان پیشنهاد شد که وزیر و همچنین ارکان سازمان نظام مهندسی ساختمان با آن موافقت کردند.
تعویق انتخابات
وی افزود: پس از موافقت وزیر، تشریفات اولیه تهیه سامانه نرمافزار و از سختافزار مرتبط و پشتیبانی آن انجام و برگزاری انتخابات برای اوایل مهرماه برنامهریزی شد. با این حال با شهادت دکتر رئیسی و استقرار دولت چهاردهم گزارشی ارائه شد که بخشی از پرونده انتخابات از جمله استعلامات داوطلبان به دلیل تغییرات دولت و نبود فرصت لازم نزد دستگاههای مرتبط رسیدگی کننده به استعلامات، انجام نشد.
مدیرکل دفتر توسعه مهندسی ساختمان وزارت راه و شهرسازی بیانداشت: همچنین بخشی نیز به دلیل شرایط زمانی آن موقع که فصل اربعین بود و بخشی از دستگاهها درگیر لجستیک اربعین بودند انجام نشد. لذا پیشنهاد شد که انتخابات کمی به تعویق بیفتد تا شرایط لازم فراهم شود. یادآور میشود از خرداد ماه تا مهر ماه تعداد داوطلبان عضویت در هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان کشور ۵ درصد افت داشت.
وی افزود: با توجه به اینکه در قانون و آیین نامه اجرای نظام مهندسی ساختمان ترتیبات زمانی از جمله ممنوعیت تبلیغات در ۲۴ ساعت مانده به انتخابات، ۱۴ روز انجام تبلیغات و همچنین ارائه فرصتی برای شکایات و غیره (در مجموع ۴۵ روز) وجود دارد و لاجرم باید این مدت زمان رعایت میشد، ثبت نام مجدد کاندیداها امکان پذیر بود؛ لذا به جهت افزایش مشارکت، ثبت نام مجدد صورت گرفت که کاملاً قانونی بود.
رشد ۲۵ درصدی ثبتنامها در مرحله دوم ثبت نام داوطلبان
اسدی ادامهداد: با این اتفاق و ثبت نام مجدد، ۶۱۴ نفر جدید ثبت نام کردند که مجموع داوطلبان در مقایسه با سال ۱۴۰۰ رشد ۲۵ درصدی ثبت نام کاندیدای هیات مدیره را نشان میداد.
وی تصریحکرد: بر این اساس از نظر حقوقی و قانونی بازگشایی ثبت نام مجدد قانونی بود، هرچند در ادامه شاهد حواشی در این زمینه بودیم و عدهای منتقد تعویق انتخابات و ثبت نام مجدد بودند.
این مقام مسئول خاطرنشانکرد: در دور دوم ثبت نام، ۶۱۴ نفر ثبت نام اولیه نمودند که از این تعداد ۴۰۷ نفر مدارکشان را در سامانه بارگذاری کردند. از بین این افراد ۱۰۱ نفر انصراف دادند و کنترلهای لازم برای ۳۰۶ نفره باقیمانده انجام شد؛ در نهایت ۲۶۰ نفر تکمیل پروندهشان توسط هیات اجرایی تایید و جهت اخذ استعلام به مراجع مربوطه ارسال شد.
وی اظهار داشت: انجام صلاحیتها در سه سطح هیات اجرایی، هیات نظارت استان و هیات نظارت کشور انجام شد.
بررسی شکایات تا روز انتخابات/ نظر هیات نظارت انتخابات کشور فصلالخطاب است
اسدی اضافهکرد: بعد از آن یک فرصت سه روزه از سوی هیات اجرایی برای بررسی شکایات قرار داده شد و سپس در صورت وجود اعتراضات هیات نظارت استانی برای بررسی شکایات فرصت هفت روزه داشتند که با دعوت از افراد و بررسی مستندات انجام میشد و تا روز انتخابات شکایت واصله توسط دستگاه نظارت کشور بررسی شد.
وی یادآور شد: بخشی از شکایت ناشی از تفسیر آیین نامهها بود، اما در همه موارد نظر هیات نظارت کشورفصلالخطاب بود که پس از انجام بررسیهای لازم فهرست افراد منتشر و انتخابات آغاز شد و حداقل فرصت ۱۴ روزه تبلیغات در استانها در نظر گرفته شد.
رقابت ۵ نفر برای هر کرسی هیات مدیره
رئیس دستگاه نظارت بر دهمین دوره انتخابات نظام مهندسی ساختمان گفت: در این دوره ۲ هزار و ۱۰۰ کاندیدای تایید صلاحیت شده برای ۴۹۵ پُست هیات مدیره در هفت گروه به رقابت پرداختند؛ به عبارتی برای هر کرسی هیات مدیره پنج نفر کاندید داشتیم.
وی خاطرنشانکرد: مجموعه فرایند انتخابات در یک بستر رقابت پذیر و با حضور طیفهای مختلف برگزار شد و از ۲۶۰ نفر ثبت نامی مجدد در دور دوم، ۲۳۳ نفر از سوی هیاتهای اجرایی تایید شدند.
راهیابی ۳۳ نفر از ثبت نامی های دور دوم به هیات مدیره سازمان های نظام مهندسی کشور
اسدی اظهار داشت: در این دوره از انتخابات ۳۳ نفر ثبت نامی های دور دوم به هیات مدیره راه یافتند که از آذربایجان غربی ۲ نفر، اردبیل ۲ نفر، اصفهان ۲ نفر، بوشهر یک نفر، البرز سه نفر، خراسان رضوی ۲ نفر، خراسان شمالی ۲ نفر، خوزستان یک نفر، سمنان ۲ نفر، سیستان و بلوچستان یک نفر، کرمان یک نفر، کرمانشاه ۲ نفر، کردستان یک نفر، گلستان سه نفر، گیلان یک نفر، مازندران سه نفر، همدان یک نفر، تهران یک نفر و یزد ۲ نفر به عنوان اعضای اصلی و علیالبدل به هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان کشور راه یافتند.
حضور ۲ وزیر، یک معاون رئیسجمهور و یک شهردار سابق در انتخابات تهران
وی بیانداشت: در تهران در دور دوم ثبت نامها ۱۲۲ نفر از طیفهای مختلف حضور یافتند که شاهد حضور دو نفر از وزرای ادوار، یک نفر شهردار، یک نفر معاون رئیس جمهور، همچنین تعدادی مدیر کل، شهردار مناطق به عنوان افراد با سوابق برجسته اجرایی در کشور جالب توجه بود و این افراد خودشان را در معرض انتخاب اعضای نظام مهندسی ساختمان قرار دادند و در نهایت در استان تهران با افزایش حدود چهار هزار نفری مشارکت در انتخابات مواجه شدیم.
رکورد مشارکت در انتخابات استان تهران شکسته شد
این مقام مسئول خاطرنشانکرد: میزان مشارکت در تهران حدود ۳۶ هزار نفر بود که رکورد انتخابات در استان تهران شکسته شد؛ آخرین رکورد تهران مربوط به انتخابات سال ۱۴۰۰ با ۳۲ هزار نفر مشارکت کننده بود.
وی توضیحداد: این رقم یک رکورد و یک امیدواری بزرگ بود، چرا که وقتی مشارکت افزایش مییابد اعضای هیات مدیره با سرمایه اجتماعی قویتری حضور مییابند و تصمیماتشان در هیات مدیره از مقبولیت بالاتری برخوردار میشود.
اسدی گفت: در کل کشور هر کس که عضو نظام مهندسی ساختمان باشد امکان اخذ رای را داشت.
یک خانم، رکورددار بالاترین درصد رای
وی اضافهکرد: بالاترین رای در تهران ۱۱ هزار و ۶۰۰ رای بود؛ بهعبارتی ۳۲ درصد رای شرکت کنندگان تهران به یک نفر بود.
رئیس دستگاه نظارت بر دهمین دوره انتخابات نظام مهندسی ساختمان اظهار داشت: در خراسان رضوی بالاترین درصد اخذ رای با ۵۲ درصد شرکت کنندگان به ثبت رسید که متعلق به یک خانم بود، ضمن اینکه بالای ۱۰ هزار نفر به سه نفر خانم در این استان رای دادند.
وی ادامهداد: هیات اجرایی بعد از انتخابات فرصت پنج روزه برای اخذ شکایات داشت و همچنین هیاتهای نظارت استانی فرصتی هفت روزه داشتند. در این مدت شکایت ها دستهبندی و به بخشی از آنها رسیدگی و مابقی نیز بهتدریج در حال رسیدگی است.
تایید انتخابات نظام مهندسی ۱۱ استان کشور
اسدی خاطرنشان کرد: تاکنون انتخابات ۱۱ استان از سوی هیاتهای اجرایی و هیاتهای نظارت استانها به تایید نهایی رسیده است.