شناسهٔ خبر: 70682551 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

استفاده ابزاری غرب از جولانی

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت که رفت‌وآمدهای سیاسی و دیپلماتیک به سوریه به معنای به رسمیت شناختن دولت موقت و مقامات آن از سوی غربی‌ها و آمریکا نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه و «آنالنا بربوک» وزیر خارجه آلمان جمعه هفته گذشته در دمشق با «احمد الشرع (محمد الجولانی)»، فرمانده هیات تحریر الشام دیدار کردند. 

وزارت خارجه فرانسه در رابطه با این سفر اعلام کرد: مذاکرات در دمشق بر کمک به دستیابی به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت که حقوق همه مردم سوریه را تضمین می‌کند، متمرکز خواهد بود. مذاکرات مقامات عالی فرانسه و آلمان در سوریه همچنین پیرامون مبارزه با تروریسم و ​​تضمین ثبات در شمال شرق این کشور خواهد بود.

پس از دیدار مقامات عالی دستگاه دیپلماسی آلمان و فرانسه با جولانی، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد: باید تمامی طایفه‌ها در روند بازسازی سوریه مشارکت داده شوند.

استقاده ابزاری غرب از جولانی دیدار وزیران خارجه فرانسه و آلمان با جولانی در دمشق

اهمیت آینده سوریه برای فرانسه

«حسن بهشتی‌پور» در گفت‌وگو با ایسنا درباره نگاه اروپا و غرب به آینده سوریه اظهار کرد: به نظر می‌رسد آینده سوریه برای فرانسوی‌ها که سابقه استعماری در این کشور داشتند، اهمیت دارد. سقوط اسد فضای جدیدی برای اعمال نفوذ و بازسازی روابط فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی ایجاد کرده که باید برای مدیریت این فضا از نزدیک تحولات در این کشور را رصد کنند.

وی با اشاره به سفر وزیران خارجه آلمان و فرانسه به سوریه و دیدار با جولانی ادامه داد: آلمانی‌ها نیز در چارچوب اتحادیه اروپا علاقه‌مند هستند با همکاری فرانسوی‌ها در آینده سوریه نقش‌آفرینی کنند و اعلام کردند که می‌توانیم مشاوره فنی در این رابطه به مقامات جدید سوریه به ویژه درباره قانون اساسی جدید این کشور بدهند. از طرفی نگران بازگشت داعشی‌ها و نفوذ تکفیری‌ها در سوریه هستند. بعد از سال ۲۰۱۱ شاهد مهاجرت وسیعی از سوریه به اروپا بودیم و با تحولات جدیدی که در سوریه شاهد بودیم اروپایی‌ها انتظار دارند با تثبیت شرایط سیاسی، فضا برای بازگشت مهاجران از اروپا به سوریه فراهم شود، اما شرایط فعلی در سوریه در حال گذار است و هیچ ثباتی در سوریه هم‌چنان متصور نیست و رایزنی‌های دیپلماتیک فعلی صرفا ارزیابی از نزدیک است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: برای اروپایی‌ها و آمریکا مهم است دولتی که می‌خواهد جایگزین بشار اسد شود، چه دولتی و با چه رویکردی است. شرایط فعلی سوریه فعلا پیچیده و چندوجهی است و لازم است مقامات اروپایی با مسئولان دولت انتقالی اتمام حجت کنند و برای آینده روابط و نفوذشان در سوریه رایزنی کنند.

استفاده ابزاری غرب از جولانی مسلحین در سوریه

رفع احتمالی تحریم‌های سوریه از سوی آمریکا و اروپا

وی درباره احتمال لغو تحریم‌های سوریه از سوی اروپا و آمریکا در آینده نزدیک اظهار کرد: وزیر خارجه آلمان در این رابطه گفته بود، برای لغو تحریم‌ها هنوز زمان زیادی داریم، یعنی مواردی که مورد نظر غرب است اول باید دولت سوریه اجرا کند، سپس مساله لغو تحریم‌ها در دستور کار قرار گیرد. ممکن است در دوره انتقالی برخی تحریم‌ها را لغو کنند، اما غرب و آمریکا هیچ اعتمادی به جولانی و افرادش ندارند، از این رو رفع احتمالی برخی از تحریم‌ها احتمالا با مدیریت یک کشور دیگر انجام خواهد شد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به اینکه دولت مدنظر اروپا و آمریکا در سوریه چه دولتی است؟ گفت: تشکیل یک دولت سکولار که حقوق کردها و اقلیت‌ها را تامین کند و رابطه نزدیکی با اروپا و آمریکا داشته باشد مدنظر این کشورهاست. اروپایی‌ها به خوبی می‌دانند که بی‌ثباتی در سوریه تاثیر تعیین‌کننده بر تحولات منطقه به ویژه در لبنان دارد و در صورت ایجاد ثبات نسبی است که جلوی مهاجرت را می‌توانند بگیرند. اما اصلی‌ترین مساله برای آنها، ایجاد یک دولت فراگیر است. به هر حال ترکیب گروه‌ها و اقوامی که در سوریه خواستار مشارکت در دولت آینده هستند متکثر است و بعید است اینها بتوانند به یک جمع‌بندی برسند. 

استقاده ابزاری غرب از جولانی جولانی پیش از سقوط دولت اسد

جولانی و دوستانش پس از تثبیت موقعیت به ماهیت اصلی خود بازمی‌گردند

بهشتی‌پور اظهار کرد: اروپا و آمریکا از جولانی برای ساقط کردن دولت اسد استفاده ابزاری کردند، اما بعید است اجازه دهند که اینها دولت آینده را تحویل بگیرند. غرب در پی آن است که در سوریه یک جریان سکولار قدرت را در اختیار بگیرد. هر چند جولانی و دوستانش تغییرات زیادی به لحاظ ظاهری در خود ایجاد کرده‌اند و خود را با شرایط تطبیق داده‌اند، اما این رفتارها تا وقتی است که در دولت تثبیت شوند، وقتی موقعیت‌شان تثبیت شود به ماهیت اصلی خودشان برمی‌گردند و غربی‌ها این را خوب می‌دانند. 

وی ادامه داد: مساله مهم علاوه بر تدوین قانون اساسی و قانون انتخابات و چگونگی برگزاری آن، اداره کشور در سه الی چهار سال آینده است. دولت موقت و جولانی با رفتارهایی که داشتند نشان دادند که احتمالا توانایی اداره کشور تا آن زمان را دارند، اما باید دید به لحاظ مالی، سیاسی و امنیتی در آینده چه ساز و کاری شکل می‌گیرد. 

انتهای پیام