شناسهٔ خبر: 70680620 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تهدید‌های امریکا

شورای امنیت به تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای ایران رسیدگی کند

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اعلام اینکه تهدید تأسیسات هسته‌ای ایران مغایر با حقوق بین‌الملل و ناقض قطعنامه ۵۳۳ شورای حکام است، تصریح کرد که چنانچه شرایطی منصفانه حاکم بود، شورای امنیت سازمان ملل باید به چنین تهدیدی ورود کرده و مسئولیت امریکا را مطالبه می‌کرد. 
اسماعیل بقایی جلسه روز دوشنبه را با سخنانی در گرامیداشت سالگرد شهادت «قاسم سلیمانی» فرمانده فقید نیروی قدس، روز شهید در فلسطین و ولادت عیسی مسیح به روایت ارامنه و مسیحیان ارتدوکس آغاز کرد. وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی امریکا درباره حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: «از نگاه حقوقی و حقوق بین‌المللی تهدید به توسل به زور، نقض فاحش حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و این موضوع تهدیدی است علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز یک کشور، به صورت مضاعف نقض تعهدات بین‌المللی و قطعنامه ۵۳۳ شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و به نوعی تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی است و در یک شرایط منصفانه، شورای امنیت باید به این موارد ورود کند و مسئولیت بین‌المللی دولت امریکا برای این اظهارات را مطالبه کند.» وی افزود: «این را در کنار سایر اظهارات دولت دموکرات امریکا علیه ایران بگذارید و به نوعی رسواسازی خودشان است. بلینکن هم قبلاً درباره تلاش‌ها برای مداخله در ایران صحبت کرده بود. همچنین به نظر می‌رسد دولتی که در نظر برخی از خود امریکایی‌ها به عنوان یکی از فاسدترین و بی‌تدبیرترین دولت‌های تاریخ امریکا لقب گرفته، درصدد است روش‌های مخرب و شکست خورده خود را برای دولت بعدی امریکا دیکته و دستورکار برای دولت بعدی تعیین کند. حتماً عقلایی در امریکا هستند که مراقب این فتنه‌ها باشند.» بقایی خاطرنشان کرد: «مردم ایران و جمهوری اسلامی نشان دادند در دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت خود قاطعانه و با تمام ابزار عمل خواهند کرد.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از این گفتگو درباره مذاکرات مستقیم با امریکا هم گفت: «اگر روند مذاکراتی را طی دو دهه نگاه کنید ما هیچ وقت از میز مذاکره فرار نکردیم و همیشه به گفتگو قائل بودیم و آخرین موضع را عراقچی صریح بیان کرد و گفت که ما برای مذاکره عزتمندانه و شرافتمندانه جهت رفع تحریم‌ها و رفع نگرانی‌های طرف‌های مقابل درباره ماهیت برنامه هسته‌ای آمادگی داریم. این موضع ثابت ماست.» بقایی ادامه داد: «اینکه به چه شکلی انجام شود باید با توجه به جمیع جهات و رویکرد و عملکرد طرف‌های مقابل باید درباره آن تصمیم‌گیری شود.» 


 استفاده از همه ابزار‌ها برای تأمین حق‌آبه‌های ایران 
ساخت سد پاشدان روی رودخانه هریرود که امنیت آبی ایرانیان در استان خراسان را تهدید می‌کند، موضوعی بود که «خبرنگار جوان» پیگیر آن شد: «وزارت خارجه به عنوان متولی دیپلماسی کشور موضوع تأمین حق‌آبه ایران از رودخانه‌های مرزی و مشترک را به عنوان دستورکار خود پیگیری کرده است. در مورد افغانستان و به طور مشخص هریرود سابقه موضوع به اوایل دهه ۱۳۹۰ برمی‌گردد. از همان زمان که برنامه‌ریزی برای ساخت یک سری سد‌ها بود، موضوع بررسی شده، اعتراضات ما ثبت شده و این موضوعی است که مستمر و مداوم در دستور کار داریم.» بقایی بیان کرد: «همواره گفته‌ایم که آب‌هایی که طی هزاران و میلیون‌ها سال از افغانستان به سمت ایران روان بوده است حقوقی را برای همه طرف‌های دو سوی مرز ایجاد می‌کند. در برخی موارد موافقتنامه داریم و در خصوص سایر موارد براساس حقوق عرفی و ملاحظات محیط زیست و حسن‌همجواری انتظار داریم مقامات افغانستان موضوع را به صورت جدی مدنظر قرار دهند. ما از همه ابزار‌ها استفاده می‌کنیم. سفارت ما فعال است و آقای بیگدلی سرپرست سفارت موضوع را در دست پیگیری دارد و از همه ظرفیت‌ها برای پیگیری موضوع استفاده می‌کنیم.»