به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، توسعه پایدار از شعارهای همیشگی مسئولان است و گردشگری بهعنوان صنعتی سبز در این مسیر نقش مهمی دارد. هرمزگان با تاریخ، فرهنگ و طبیعت غنی، ظرفیت بالایی برای توسعه گردشگری دارد.
بهرهگیری از آیینهای ثبت ملیشده میتواند این استان را در سطح کشور و منطقه معرفی کند. همچنین، احیای فرهنگ و آیینهای سنتی میتواند از تهدیدهای ناشی از تغییر سبک زندگی بر هویت اجتماعی جلوگیری کند.
جشنواره خواجه عطا در ۲۳ مهرماه ۱۴۰۳ با شماره ۲۰۳۲۸۲۹۱ در فهرست رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسید. خواجه کمالالدین عطا از رجال قدرتمند و تأثیرگذار سدههای نهم و دهم هجری قمری در خلیجفارس و اولین قهرمان مبارزه با استعمار در تاریخ ایران بود، محلهای به نام این قهرمان مبارز در بندرعباس وجود دارد که جشنواره از نام محله و محل برگزاری این رویداد گرفتهشده است.
رویدادی که به جای معرفی سنتها، حاشیهساز شد
شش و هفت دی ماه امسال، سومین دوره این جشنواره با رویکرد سبک زندگی ساحلی و دریایی در بندرعباس با حضور فعال مردم بومی، از زنان و کودکان تا دریانوردان و هنرمندان برگزار شد.
اجرای موسیقی سنتی و رقص ناخدایان یکی از مواردی بود که در این جشنواره شاهد آن بودیم، باتوجه به اینکه دریانوردی در تاریخ هرمزگان از اهمیت قابل توجهی برخوردار است؛ حضور ناخدایان این پیشینه و توانمندی را یادآوری میکند که این موارد نکات مثبت جشنواره بود.
اجرای موسیقی سنتی و آیینهای بومی همچون رزیف دریانوردان جز میراث ناملموس استان هرمزگان بوده و نماد همبستگی فرهنگی و تاریخی بنادر و جزایر بوده و بازتابدهنده هویت جمعی مردم منطقه است.
یکی از بخشهای جشنواره مراسم نمادین عروسی با حضور داماد در قدمگاه امام رضا و اجرای آئینهای کهن همراه با موسیقی، رقص و پوشش سنتی و معرفی مراسم ازدواج سنتی بهعنوان یکی از میراث ناملموس بندرعباس بود.
اما کمکاری دستگاههای مسئول و اداره کل فرهنگ و ارشاد استان، باعث دور شدن جشنواره از هدف اصلی احیای آئینهای سنتی و ایجاد حاشیه شد و بسیاری از نقاط مثبت در سایه عدم مدیریت مطلوب گم شد.
رئیسی، قائم مقام اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان درباره حواشی مراسم گفت: تصاویر منتشر شدهای که مورد نقد قرار گرفته، بیشتر از جانب بلاگرها بوده است.
اما آیا با گفتن این جملات که این اتفاقات صرفا توسط چند بلاگر انجام شده تاثیری در تصاویری که برای عموم مخابره شد، دارد؟
پس از اینکه فیلمها منتشر شد حجتالاسلام محمد عبادیزاده، نماینده ولی فقیه در هرمزگان، در خطبههای نماز جمعه با تأکید بر صیانت از ارزشهای فرهنگی و نظارت بر برنامهها گفت: صدور مجوز برای اینگونه برنامهها مشکلی ندارد، اما نظارت دقیق ضروری است.
وی با اشاره به حرام بودن رقص مختلط، افزود: رقص سنتی هرمزگان اینگونه نیست و نباید اموری مغایر با سنتها ترویج شود.
امام جمعه بندرعباس هشدار داد که قشر مذهبی باید هوشیار باشد تا دشمن دوقطبی کاذبی تحت عنوان مخالفان و موافقان نشاط مردم در جامعه ایجاد نکند.
حجت الاسلام و المسلمین محسن ابراهیمی، نماینده مردم هرمزگان در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه میناب هم در خطبههای نماز جمعه گفت: در دین اسلام و جامعه روحانیت مخالفتی با جشنهای سنتی و شادی وجود ندارد، اما باید مراقب بود که جشنوارههای فرهنگی به فعل حرام آلوده نشود.
علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد!
همیشه حضور پررنگ هرمزگانیها در مراسمهای مختلف ملی و مذهبی و وفاداری آنها به این آئینها را شاهد هستیم، این مردم سرمایههای اجتماعی هستند که باید از آنها صیانت شود؛ اما گاهی با عدم پشتیبانی متولیان امر درگیر حواشی میشوند.
با وجود اینکه این جشنواره بهصورت مردمی برگزار میشود، نمیتوان نقش دستگاههای متولی را نادیده گرفت. دستگاههایی که بودجهها و ساختار عریض و طویلی دارند ولی در چنین مواردی خود را از گود خارج میکنند.
جشنوارهای که میتواند ظرفیت و نمادی برای احیای سنتهای ملی و محلی ایران اسلامی باشد را به حرکات چند بلاگر تقلیل کردن پاک کردن صورت مسئله است.
باتوجه به انتقادهای مختلف صورت گرفته نسبت به این جشنواره و البته با در نظر داشتن ضروت حفظ آئینها، فرهنگ و سنتهای گذشته بهگونهای که به اصل آن خدشه وارد نشود؛ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بهعنوان متولی باید از نقش حمایتی خود بیرون آمده و برای مرحله به مرحله جشنواره طرح داشته باشد. با توجه به اینکه موسیقی سنتی و آیینهای بومی همچون رزیف دریانوردان و یا مراسم عروسی بخشی از جشنواره خواجه عطای امسال بود، نهادهای مسئول باید در این زمینه طرح و برنامه داشته باشند.
همچنین ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان میتواند به جای انتقادهای مخرب و برخورد تند با کلیت جشنواره، به کمک اجرای این برنامهها بیاید اما نه به این صورت که هویت و ماهیت جشنواره عطا را از بین ببرد.