شناسهٔ خبر: 70671815 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تاکید نمایندگان ملایر بر ثبت جهانی ارگ باستانی "نوشیجان"

همدان- ایرنا- ارگ باستانی "نوشیجان" تنها بنای خشتی و قدیمی‌ترین نیایشگاه‌های جهان و متعلق به هزاره اول میلادی و دوره مادها است که با پیگیری نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، ثبت جهانی این اثر منحصر به فرد تاریخی در یونسکو قوت گرفت.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا؛ نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، در نامه‌ای به وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بر اهمیت ثبت جهانی دژ باستانی نوشیجان تأکید کردند.

نمایندگان مردم ملایر در مجلس در این مکاتبه خواستار شدند تا این محوطه تاریخی که یکی از مهم‌ترین آثار باستانی ایران و بنای منحصر به فرد دوره مادهاست، در لیست نامزدهای ثبت جهانی یونسکو قرار گیرد، در حالی‌که این موضوع به عنوان یک مطالبه جدی مردم شهرستان ملایر نیز مطرح است.

در این نامه آمده است: پیرو نامه استاندار همدان در تاریخ آذرماه امسال مبنی بر تشکیل پرونده ثبت جهانی دوران مادها، دژ باستانی نوشیجان قدیمی‌ترین نیایشگاه خشتی جهان و عناصر این مجموعه به عنوان نخستین الگوی معماری ایرانی در فلات قاره ایران، از منحصر به فردترین و ارزشمندترین آثار موجود در کشور است.

در ادامه نامه آمده است: ارگ باستانی نوشیجان یک هنر معماری بی‌بدیل، بی‌همتا و نشان یک تمدن، فرهنگ . سکونتگاه مهم بشری، یک مکان طبقه‌بندی و دارای ارزش تاریخی، انعکاس دهنده یک دستاورد مهم بشری، شاهدی بر تاریخ معنوی بشر بر روی کره زمین است و حفظ آن برای آیندگان یک ضرورت به شمار می‌آید.

نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی از وزیر میراث فرهنگی درخواست کردند، این اثر باستانی به عنوان یک خواسته و مطالبه مهم مردم این شهرستان و استان همدان، جهت درج در لیست نامزد ثبت جهانی به یونسکو ارسال و نتیجه اقدامات اعلام شود.

به گزارش ایرنا، ارگ نوشیجان یکی از بزرگترین آثار تاریخی ملایر است که در ۱۵ کیلومتری شمال غرب ملایر و روبروی روستا شوشاب قرار دارد و سوم اسفند سال ۱۳۴۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

حفاری علمی این بنای باستانی در سال ۱۳۴۱ به سرپرستی «استروباخ» آغاز و در نتیجه این حفاری‌ها سه طبقه فرهنگی که علامت آن در سه قسمت توسط کارشناسان شناسایی شده است، شناخته شد.

از این سه طبقه، طبقه‌ای مربوط به استقرار مادها بوده است که با توجه به آثار تاریخی و معماری و دیگر یافته‌های باستانی، روشن می‌شود مادها از نیمه قرن هشتم تا نیمه قرن ششم قبل از میلاد در این طبقه استقرار داشته‌اند.

بقیه آثاری که از طبقه اول تپه نوشیجان به دست آمده در برگیرنده معماری مادها است و شامل ۹ بنای قدیمی جبهه غربی تپه که نخستین آتشکده است، تالار ستون دار آپادانا، تالار مرکزی که دومین نیایشگاه است و اتاق‌ها، انبارها تونل‌ها و حصار دژ نوشیجان است.

ارگ نوشیجان مهمترین نیایشگاه مادها بوده و عناصر این مجموعه به عنوان نخستین الگوهای معماری ایرانی در فلات قاره ایران از منحصر به فردترین و ارزشمندترین آثار تاریخی کشور محسوب می‌شود.

این بنای عظیم و تاریخی هفت هزار سال قدمت دارد و طبق اسناد موجود در میراث فرهنگی ملایر، روی تپه واقع شدن این بنا حاکی از آن است که در حدود چهار هزار سال پیش این منطقه زیر آب قرار داشته و تنها این قلعه از آب بیرون بوده است.